CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Sárfalvi Péter az utánpótlás élén

sarfalvi

Tíz éven át naponta tűnt fel a képernyőn, december elseje óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a munkahelye. Sárfalvi Péter világ- és Európa bajnok öttusázó a Hír TV műsorvezetői székét cserélte fel a Hold utcai irodára, ahol egy hónapon át miniszteri biztosként, az átmeneti időszakot követően pedig a működését januárban megkezdő Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárság vezetőjeként dolgozik.

Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője készített elsőként interjút Sárfalvi Péterrel (fotó: Illyés Tibor) a megbízás nyilvánosságra kerülése után. Abból idézünk most.

• Kiesett a kezéből a telefon, amikor a hívás érkezett, vagy simán lesápadt és megdöbbent?
– Nem tagadom, nagyon meglepődtem, amikor dr. Szabó Tünde államtitkárasszony megkeresett a felkéréssel. Az elmúlt egy évtizedet a televíziós szakmában töltöttem ugyan, de máig is inkább sportolónak tartom magamat, és nem titkolt célom volt, hogy egyszer visszakanyarodjak a sporthoz, azon belül a sportirányításhoz. Sportolói múltam miatt azt gondoltam, az öttusában vállalhatok feladatot, de az, hogy a nemzeti utánpótlás-nevelés ügyét rám bízták, minden elképzelésemet felülmúlta. Nagy lehetőség ez számomra, hiszen a terület tényleg a szívügyem, amitől a televízióban sem tudtam elszakadni: hosszú ideje fut már a korosztályos sporttal foglalkozó, Befutó című magazinműsorom.

• Egyből igent mondott?
– Nem, kértem egy kis gondolkodási időt, majd jeleztem: vállalom. Még csak ismerkedem a hatalmas feladattal, de az már most is világosan látszik, hogy igazi kihívás, nemes küldetés vár rám.

• Amennyiben?
– Az utánpótlás-neveléssel soha nem foglalkoztak még olyan magas szinten, mint amilyenre most kerül. A minőség, a hatékonyság, a sportolók és a szakemberek érdekei az elsődlegesek, amihez soha nem látott mennyiségű támogatás és minőségi program társul. Meggyőződésem, hogy az újonnan felállított szervezet méltóképpen fogja mindezt irányítani és segíteni.

• A terület – sok másikkal egyetemben – a MOB-tól kerül át, vagy inkább vissza a tárcához. Mi az, amit az államtitkárság másképpen csinál majd, mint ahogyan azt az olimpiai bizottság tette?
– A Sporttörvény módosításával egy korszak lezárult, előre kell néznünk, és az előttünk álló munkára kell koncentrálnunk. A magyar sport finanszírozási rendszere újra egycsatornássá válik, így a támogatások, a kifizetések ellenőrizhetőbbé válnak és a súlypontok meghatározása is egy kézben összpontosul. A változtatás nem lehet öncélú, eredményekben is meg kell, hogy mutatkozzék.

• Gyanítom, amikor az ember az önéhez hasonló pozícióba kerül, legalább magában megfogalmazza, melyek a legfőbb szívügyei. Elárulja?
– Elsődlegesnek tartom, hogy a korosztályos sportolókkal foglalkozó edzők megbecsülése a legismertebb szakemberekével egyező legyen, hiszen ők rakják le az alapokat, és ez által nagymértékben múlik rajtuk a magyar sport jövője is. Erre vonatkozóan már készen áll a programunk, januártól a megvalósításon a sor.

Az élet néha nagyon kegyetlen tud lenni… Lesújtó hír érkezett a megbecsülés mellé.
Hetvenöt éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Sárfalvi Béla, egykori öttusázó, öttusaedző, Sárfalvi Péter édesapja, akiről interjúalanyunk a cikkben is oly nagy szeretettel emlékezik meg.

A teljes cikket INNEN lehet elérni.