CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Szakemberképzés – ismét felsőfokon

Mocsai Lajos

Szeptemberben, BSc Edző néven újraindul a korábbi szakedzőképzés a Testnevelési Egyetemen. Nappali tagozaton hat, míg levelezőn huszonöt sportágban indít edzőképzést a TE, megfelelő hallgatói létszám esetében. Február 15-ig lehet jelentkezni az egyetem alap-, mester-, és osztatlan képzéseire a felvi.hu elektronikus felületén keresztül.

Hogy ez mennyire aktuális volt, annak indoklására a saját, január 27-én ugyanitt megjelent írásomat idézem. Nem szerénytelenül, hiszen a magyar sportban általánosan elterjedt véleményt fogalmaztam meg:

A magyar olimpiai sikereknek egy évszázada csodájára jár a világ. Pedig hazánkban soha nem tömegek sportoltak versenyszerűen, vagyis nem a nagy számok törvénye érvényesült. Sőt, Gallov Rezsőnek, a sporthivatal korábbi elnökének a szellemes megállapítása áll a legközelebb az igazsághoz: „A magyar sportban a kis számok törvénye uralkodik.”
Vagyis nem a sportoló tömegek automatikus felhajtó erejében van a sikerek titka, hanem a magyar szakemberek tudásában, innovációs erejében, amellyel képesek voltak folyamatosan megelőzni a világot. Csakhogy az megkopott az elmúlt évtizedben. Szerencsére, a megoldás kulcsa már megvan: ősztől újraindul a szakedzőképzés a Testnevelési Egyetemen.
És ha az új szakembernemzedék – a nagy elődök útját járva – ismét a világ élére kerül, akkor érik egybe a nagy, állami áldozatvállalás és a szellemi erő.
(Forrás: Több pénz, több eredmény? 2017. január 27. – sosz.hu)

A felsőfokú képzést hosszú éveken át pótló OKJ-s edzői tanfolyamok közel sem ugyanazzal a tudással vértezik fel a résztvevőket (sokak szerint inkább rosszat tettek), és azt máig megszenvedik a sportágak.
A 2014 augusztusában önállóvá vált Testnevelési Egyetem egyik megfogalmazott célja az volt, hogy megszüntesse az edzőképzés hiányát. Mocsai Lajos rektor nyilatkozta, hogy a meghirdetéstől két évnek kell eltelnie, amíg az első hallgatók beléphetnek az intézmény kapuján. Ez hosszas egyeztetés után 2015-ben megtörtént, így 2017 szeptemberében az edzőképzés, kaotikus évek után, visszatérhet a helyes útra.

Az újonnan induló BSc Edző alapképzésre a Testnevelési Egyetem önálló felvételi vizsgát szervez, amelynek a keretein belül 200 pontot szerezhetnek a jelentkezők, amelynek a megduplázása jelenti a végső pontszámot. A 200 pont biológia írásbeli feladatsorból, illetve a választott (saját) sportág elméleti és gyakorlati feladataiból áll össze.

Az intézmény 2017 szeptemberétől BSc Edző néven újra meghirdeti az edzőképzést: nappali tagozaton hat sportágban, míg levelezőn összesen huszonöt sportágban indul az oktatás – megfelelő létszám esetén.

Nappali tagozat

kézilabda
kosárlabda
női torna
férfi torna
vívás
tenisz

Levelező tagozat

úszás
kézilabda
kosárlabda
női torna
férfitorna
jégkorong
tájékozódási futás
birkózás
atlétika
labdarúgás
cselgáncs
vívás
kajak-kenu
műkorcsolya
gyorskorcsolya
ökölvívás
tenisz
öttusa
sakk
vitorlázás
sportlövészet
vízilabda
röplabda

karate

Az intézmény amellett MSc Szakedző mesterképzési szakon (négy szemeszterben) tizenegy sportágban, levelező tagozaton is elindítja az oktatást, ugyancsak a megfelelő hallgatói létszámok esetében. A sportágak: kézilabda, kosárlabda, női torna, férfi torna, kajak-kenu, műkorcsolya, gyorskorcsolya, öttusa, triatlon, súlyemelés és jégkorong.

Az alapfokú és a mesterképzésre történő felvételiről részletek a felvi.hu és tf.hu honlapon találhatók.

  • Szekeres István