Megyei küldöttválasztó gyűlések következnek

Március 15-ig kell megtartani a megyei küldöttválasztó gyűléseket, amelyeket a SOSZ elnöksége hív össze. Ennek most külön jelentősége van, hiszen egy év alatt több mint a duplájára nőtt a tagszervezeteink száma (most 253-nál tartunk), ami befolyásolja a megyei küldöttek létszámát a SOSZ küldöttgyűlésén. Az alapszabályunk rögzíti: „Az alanyi jogon biztosított küldötti státuszon túl minden megye, minden 5. (ötödik) megyei tagszervezet után újabb – küldöttet delegáló – sportegyesületet jogosult megválasztani a megyei küldöttválasztó gyűlésen.”


A könnyebb tájékozódás érdekében felidézzük a SOSZ-alapszabály ide vonatkozó részeit.

„A(z országos) Küldöttgyűlésen a tagok küldöttekkel képviseltetik magukat. A küldötteknek a Küldöttgyűlésen egy szavazati joga van. A Küldöttgyűlésen résztvevő küldöttek létszáma az alábbi négy mód együttes alkalmazásával kerül megállapításra:
a) A Szövetség még működő alapító sportegyesületei, illetve azok jogutódai automatikusan egy-egy küldöttet delegálhatnak a Küldöttgyűlésbe.
b) Minden megye (19 megye és Budapest, a továbbiakban együttesen: megye) a megyei küldöttválasztó gyűlésen alanyi jogon jogosult egy abban a megyében működő sportegyesületet megválasztani, amely sportegyesület egy küldöttet delegál a Küldöttgyűlésbe.”

És most következnek az éppen aktuális megállapítások.

„c) Az alanyi jogon biztosított küldötti státuszon túl minden megye, minden 5. (ötödik) megyei tagszervezet után újabb – küldöttet delegáló – sportegyesületet jogosult megválasztani a megyei küldöttválasztó gyűlésen.
d) Amennyiben adott évben bármely megyei tagszervezet létszáma annyi taggal bővül, hogy jogosulttá válik újabb küldött/küldöttek delegálására, abban az esetben a taglétszám bővülését követő év március 15-ig megtartott küldöttválasztó gyűlésen a 4 (négy) évre megválasztott küldöttek mellé – a jelen bekezdés c) pontjában meghatározott elvnek megfelelő számú – új küldött/küldöttek választható(k) az adott megyében.
e) A jelen bekezdés a) pontjában foglaltakból következően a megyei küldöttválasztó gyűlések esetében az alapító tagok nem számítanak bele a megyei küldöttválasztó gyűlésen az egyesületi létszámba.
f) A Szövetség elnökségi tagjai automatikusan küldöttek a Küldöttgyűlésen.
(9) A megyei küldöttválasztó gyűlésről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet a Küldöttgyűlési jegyzőkönyvnek megfelelő formában kell elkészíteni. A jegyzőkönyvet – amely tartalmazza a küldöttdelegálásra megválasztott tagszervezetek neveit, adatait, és a jelenléti ív egy példányát – a megyei küldöttválasztó gyűlést követő 15 napon belül meg kell küldeni az elnökség részére.
(10) A megyei küldöttválasztó gyűlést a küldöttválasztási év március 15. (tizenötödik) napjáig meg kell tartani.
(11) A megyei küldöttválasztó gyűléseken küldöttdelegálásra megválasztott tagszervezetek a megyei küldöttválasztó gyűlések időpontját követő 4 (négy) évig válnak jogosulttá a küldöttdelegálásra akként, hogy minden Küldöttgyűlés előtt a tagszervezet képviselője köteles megbízólevélben név szerint megjelölni a delegált küldöttet és annak személyes adatait, ennek a megbízólevélnek a másolatát az elnökség részére a Küldöttgyűlést megelőző 10. (tizedik) napig megküldeni, a küldött pedig köteles az eredeti megbízólevelet a Küldöttgyűlés mandátumvizsgálata során bemutatni. Megbízólevél hiányában kizárólag a küldöttdelegálásra megválasztott megyei tagszervezet bírósági nyilvántartás szerinti képviselője jogosult a Küldöttgyűlésen küldötti jogosultsággal részt venni. Egyebekben a Küldöttgyűlésen tanácskozási joggal bármelyik tag bírósági nyilvántartás szerinti, vagy meghatalmazott – nem küldötti státuszú – képviselője jogosult részt venni.
(12) A megyei küldöttválasztó gyűléseket a Szövetség elnöksége hívja össze és gondoskodik azok lebonyolításáról.”

És amit ugyancsak érdemes szem előtt tartani…

„11. § A Küldöttgyűlés határozatképessége
(1) A Küldöttgyűlés határozatképes, ha a küldötteknek több mint a fele jelen van.
Ha a Küldöttgyűlés határozatképtelen, az eredeti időponthoz képest 30 perccel később ugyanolyan napirenddel, ugyanazon a helyszínen a Küldöttgyűlést – amennyiben ezt az eredeti Küldöttgyűlés meghívója tartalmazza – meg lehet ismételni. A megismételt Küldöttgyűlés a megjelent küldöttek számára való tekintet nélkül határozatképes.”


• Sz. I.