CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Harminckét pályázó a MOB-tisztségekre

MOB-közgyűlés

A Magyar Olimpiai Bizottság május 2-án 11 órától a Hotel Heliában tartja meg a tisztújító közgyűlését. A tisztújítás keretében 1 fő elnök, 2 fő alelnök (nyári, valamint téli olimpiai sportágakért felelős alelnökök), 8 fő elnökségi tag, valamint 1 fő felügyelő bizottsági elnök és 2 fő felügyelő bizottsági tag megválasztására kerül sor.

Mint ismeretes, a MOB április 24-ei rendkívüli közgyűlésén elfogadott, módosított alapszabály értelmében az elnökségé létszáma 13-ról 15 főre bővül. Négy, nemzetközi sportszervezetben magas tisztséget betöltő sportdiplomata automatikusan tagja a vezető grémiumnak: dr. Aján Tamás (a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja), Gyurta Dániel (a NOB tagja), dr. Kamuti Jenő (a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke) és Schmitt Pál (a NOB tagja).

A pályázók névsora

Összesen 32 pályázat érkezett az április 27-ei határidőig.

Elnök (választható: 1 fő) – Borkai Zsolt, dr. Kulcsár Krisztián, Szabó Bence
Alelnök (nyári, illetve téli olimpiai sportágakért felelős, összesen 2 fő) – dr. Deutsch Tamás, dr. Gémesi György, dr. Magyar Zoltán, Orendi Mihály
Elnökségi tag (8 fő) – dr. Bátorfi Béla, dr. Berkes István, dr. Bienerth Gusztáv, dr. Csisztu Zsuzsanna, Gyulai Miklós, Imre Géza, Jaksa János, Kiss Norbert, Komáromi Tibor, dr. Kovács Antal, Kovács István, Markovits László, dr. Mészáros János, Nátrán Roland, Novotny Zoltán, Pálinger Katalin, Regőczy Krisztina, Riskó Géza, Schmidt Gábor, Sinka László, Vári Attila
Felügyelő bizottság, elnök (1 fő) – Dávid Imre, Horváth Imre
Felügyelő bizottság, tag (2 fő) – dr. Csötönyi Sándor, dr. Pakucs János
Dr. Bátorfi Béla és Kovács István az elnökségbe és a felügyelő bizottságba is pályázik. Dr. Gémesi György és dr. Magyar Zoltán az alelnöki poszt mellett elnökségi tagságra is kandidál.

A Magyar Olimpiai Bizottság Közgyűlése az elnököt, az alelnököket és az elnökségi tagokat a nyári olimpiászhoz igazodó ciklust követő tisztújító közgyűlés időpontjáig (legkésőbb a Nyári Olimpiai Játékok befejezését követő év június 30. napjáig) választja. A felügyelő bizottság tagjainak megbízatása öt évre szól.

A szavazás menete

MOB-zsánerA választás tisztségenként külön-külön történik úgy, hogy először a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, alelnökeit, a választott elnökségi tagokat, ezt követően a Felügyelő Bizottság elnökét és választott tagjait kell megválasztani. A tisztségviselők választása titkos szavazással történik. Egy jelölt esetén a választás – a jelenlévő, szavazásra jogosult MOB rendes-tagok több mint felének „igen” szavazata alapján – nyílt szavazással is történhet.

Megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a közgyűlésen jelenlévő szavazati joggal rendelkező tagok több mint felének „igen” szavazatát megszerezte. Ha ezt a többséget a szükségesnél kevesebb jelölt érte el, újabb szavazást kell elrendelni, amelyen a legkevesebb szavazatot elért jelölt(ek) már nem vesz(nek) részt. A szavazást újabb fordulókkal mindaddig folytatni kell, amíg a jelöltek közül kellő számú jelölt a többséget nem kapja meg. Ha a többséget több jelölt is elérte, közülük az(ok) tekinthető(k) megválasztottnak, aki(k) több szavazatot kapta(k).

  • Sz. I.