Dr. Kulcsár Krisztián a MOB új elnöke

Dr. Deutsch Tamást a SOSZ elnökét MOB alelnökké, dr. Kovács Antal és Markovits László SOSZ elnökségi tagot MOB elnökségi taggá választotta a MOB tisztújító közgyűlése.

A párbajtőrvívás egyéni világbajnokát, a kétszeres olimpiai ezüstérmes dr. Kulcsár Krisztiánt választották elnöknek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tisztújító közgyűlésén.

A leköszönő elnök, Borkai Zsolt gratulált utódának. Azt mondta, “nehezen élte meg”, hogy mostantól már nem ő áll a szervezet élén, de már előretekint… Az első körben a három elnökjelölt közül Kulcsár Krisztiánra 83-an szavaztak, a győzelemhez azonban ekkor 84 voks kellett volna. Borkai Zsolt 54, míg Szabó Bence korábbi MOB-főtitkár 27 szavazatot kapott, így utóbbi kiesett a versenyből. A második körben Kulcsár Krisztán 108, míg Borkai Zsolt – aki 2010-től irányította a szervezetet 51 voksot gyűjtött be, azaz a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója lett a MOB új elnöke.

Dr. Deutsch Tamást a MOB alelnökének választották
Dr. Deutsch Tamást a MOB alelnökének választották

A négy jelöltből alelnöknek Orendi Mihályt (114 szavazat) és dr. Deutsch Tamást, a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnökét, valamint az MTK elnökét (102) választották meg. Dr. Gémesi György 65 voksot kapott, dr. Magyar Zoltán pedig az elnökválasztás után visszalépett az alelnökségtől.

Elnökségi tag lett Vári Attila, Schmidt Gábor, dr. Magyar Zoltán, Markovits László, Imre Géza, Gyulai Miklós, Pálinger Katalin és dr. Kovács Antal. A Felügyelő Bizottság elnöke újra dr. Dávid Imre lett.

“Egykori mesterem szavai jutottak az eszembe az elnökségi pályázat kapcsán: Ne próbáld! Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!” – kezdte a választás előtti bemutatkozó beszédét Kulcsár Krisztián, utalva a Csillagok háborújából Yoda szavaira. Hozzátette: meggyőződése, hogy a sport nem sokban különbözik az élet más területeiről: “Keményen kell küzdeni, és akkor sikereket érhetünk el. Nekem volt lehetőségem sporton és azon kívül, a civil szférában is tevékenykedni, sikereket elérni. Ezt a tapasztalatomat szeretném most kamatoztatni elnökként.” A világbajnok, csapatban olimpiai ezüstérmes párbajtőröző elmondta, programja a partnerségen alapszik. “Elsősorban a sportolókkal és az edzőikkel való partnerségen. Mindenekelőtt a körülményeiken tudok javítani, és azon, hogy ne forduljon elő olyan, hogy a MOB elnöke nem tud időt szakítani valamelyikükre. Az elnöki poszt nem lehet másodállású funkció, nem lehet elérhetetlen a tagság számára” – fogalmazott, jelezve, partnere kíván lenni az állami sportirányításnak is, változást ígért, napi szinten együttműködést. “Partnerséget ígérek a nemzetközi tagszövetségekkel, mert hiába a kiváló eredmények, a nemzetközi súlyunk ettől messze elmarad. Nyelvtudásomnak, kapcsolatrendszeremnek köszönhetően ebben a munkában személyesen is aktívan veszek részt. Partnerséget óhajtok kialakítani a hazai üzleti élettel. Az állami támogatáson túl piaci alapú szerződésekre is szükség van. Hosszú távon ugyanis csak utóbbira lehet alapozni, hiszen az biztosít független gazdálkodást” – nyilatkozott. Kiemelte, a kommunikáció terén többre van szükség, mint egy jó honlapra és sajtótájékoztatóra. Úgy vélte, a MOB összességében jó úton jár, de válaszúthoz érkezett. “Elengedhetetlen a piaci szereplők felé való nyitás és a sportlétesítmények utóhasznosításának felmérése, mert ez vezeti Budapestet a nagy álomhoz, az olimpiai pályázathoz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

A bejelentés pillanata

Az elnökválasztás után, amíg a két alelnökre leadott szavazatokat összeszámolták, Kulcsár Krisztián már MOB-elnökként szólt a tagsághoz. “Ez az első pillanat, amikor igazán zavarban vagyok. Szeretném megköszönni a tagság támogatását és bizalmát. Amit ígérni tudok az az, hogy amit a programbeszédemben elmondtam, az megvalósul. Ez azonban nélkületek, a segítségetek és munkátok nélkül nem jön létre. Számítok rátok. Köszönöm!” – mondta. Az új elnök ezután a sajtónak megerősítette, Svájcból mindenképpen Budapestre költözik, és a MOB vezetését – “legalábbis az első években” – ügyvezető elnökként képzeli el. “Úgy tudom, az alapszabály ezt nem zárja ki” – fogalmazott a frissen megválasztott elnök, aki közölte, már szerdán munkába áll. Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Vívószövetség részéről érdekkonfliktus áll fenn, hogy egyszerre töltse be a sportigazgatói, valamint a MOB elnöki tisztét. Ezért a svájci állását a jelenlegi formában fel kell adnia. Kulcsár Krisztián elárulta: az elnökválasztáson számított erre az eredményre, mert a sportági szakszövetségek részéről érezte, hogy igény van a változásra. Ugyanakkor nem gondolja azt, hogy Borkai Zsolt bukott ember lenne.

Az új MOB-elnök céljai között a legfontosabbnak a partneri kapcsolatok kialakítását tartja a sportélet szereplőivel, valamint a média munkatársaival. Első fontos teendőjének azt tartja, hogy tájékozódjon arról: a sportágak, illetve az egyesületek milyen problémákkal küzdenek, és elnökként miben tud nekik segíteni. Megemlítette, hogy Budapest olimpiai pályázatát mindig is fontosnak tartja majd. Miként azt is, hogy “javítsuk az eredményességet, először közép-, majd hosszútávon”, amit szerinte a sportági bázisok kiszélesítésével lehet elérni.

“…ahogy telnek a percek, kezdem egyre jobban érezni magamat” – mondta Borkai Zsolt. – “Látom a feladataimat, úgy Győrben, mint a sportban. Gondolok itt most elsősorban a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, aminek Győr lesz a házigazdája. A MOB-elnöki tisztségem megszűnt ugyan, és napi kapcsolatom sem lesz a szervezettel, de a sportot és az olimpiát továbbra is népszerűsíteni fogom.” Borkai Zsolt elmondta, sportolóként nemcsak győzni, hanem veszíteni is megtanult, bár ez soha nem kellemes, ezt soha nem szerette. Életének most lezárult “egy szép fejezete”, de ahogy a MOB-elnöksége előtti időszakában, úgy utána is lesz élete, célja és feladata. Az MTI-nek elmondta, az elmúlt hét évben a szervezet elnökeként semmit nem tenne másként. “Visszafelé soha nem tekintek. Aki minden tőle telhetőt megtesz a munkája során, az a munka elvégzését követően bele tud nézni a tükörbe. Márpedig én bele tudok nézni.” A Magyar Olimpiai Bizottság keddi tisztújító közgyűlésén a tagok egyhangúlag elfogadták a különböző jelentéseket, így a riói nyári olimpiai szereplésről készült beszámolót is. A közgyűlés a menetrend szerint először a MOB-tagságában történt változásokról döntött. A tagok közé egyhangú támogatás mellett bekerült többek között számos sportági szakszövetség elnöke, így Bienerth Gusztáv (úszás), Schmidt Gábor (kajak-kenu), Erdei Zsolt (ökölvívás), valamint Bartha Csaba MOB-főtitkár, Szabó Bence, Deutsch Tamás, Simicskó István, Hüttner Csaba, Wladár Csaba és Imre Géza, továbbá Riskó Géza is.

ÜlésfotóAz olimpiai értékelést Fábián László sportigazgató néhány mondattal egészítette ki. “Ha a szerepléssel nem is lehetünk maradéktalanul elégedettek, de jól sikerült olimpiát zártunk Rióban” – jelentette ki a sportigazgató, aki hozzátette: a tavalyi nyári játékokon az elsődleges cél a kvalifikációt tekintve legalább a londoni létszám elérése volt, amelyet véleménye szerint a 160 fővel maximálisan sikerült elérni. Fábián László szerint elvárás volt a 22-23 sportágban való részvétel, s úgy érzi, a 21 kvalifikált sportággal ezt “szépen teljesítettük”. Kitért arra is, hogy a csapatsportágakban volt némi hiány, ugyanakkor olyan sportágakban – például tollaslabdában – is szerepelt versenyző az olimpián, amelyben Magyarország nem tartozik a meghatározó nemzetek közé. A MOB-tagoknak kiküldött írásos beszámolóban az szerepel: a magyar csapat Rióban várakozáson felül teljesített, amelyre Borkai Zsolt elnök szerint minden magyar ember büszke lehet. A beszámoló kitér arra, hogy Magyarország az éremtáblázaton 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel a 12., a pontversenyben 110 ponttal a 16. helyen végzett, miközben az elvárás mindkét esetben az első húszba kerülés volt. Az anyag szerint soha nem fordult még elő, hogy – Hosszú Katinka és Kozák Danuta révén – két magyar is az olimpia legeredményesebb tíz sportolója közé került. Magyarország a lakossághoz viszonyított aranyak és az érmek számár tekintve az első, a GDP-hez viszonyítva pedig Kenya mögött a második helyen végzett. A magyar csapat szereplése ugyanakkor ellentmondásos is volt – olvasható még az írásos beszámolóban, – hiszen a riói szereplés 19 ponttal elmaradt a londonitól, s ezúttal nyolc sportág helyett csak négy – úszás, vívás, atlétika, kajak-kenu – tudott érmet szerezni. Az egyéni sportágban a tervezett 117-hez képest 134 fő kvalifikált, csapatban viszont csak a két vízilabda-válogatott tudott kijutni az olimpiára, kézilabdában a TAO-támogatás ellenére sem sikerült ez. A három legeredményesebb sportág – úszás, vívás, kajak-kenu – most is messze kiemelkedett a sportágak közül. A 15 éremből 14, 110 pontból 93 nekik köszönhető, ez utóbbi a nemzetek pontversenyében a 20. helyhez lett volna elegendő.

A beszámoló szerint sajnálatos, hogy a 2013 őszén elindult Kiemelt Sportágfejlesztési Program 16 kedvezményezettje közül az asztalitenisz, az evezés, a kerékpár, az ökölvívás, az öttusa és a torna sem tudott pontot szerezni. Az ellentmondásos eredmények a tervezés, a felkészítés és a finanszírozás terén is korrekciókat igényelnek. Az értékelés leszögezi, hogy indokolt lenne a sportági kör felülvizsgálata. Az eredményesség sportágak között és azokon belül is rendkívül vegyes és ellentmondásos képet, és nem ritkán alacsony értéket mutat. A KSF által biztosított plusz források legtöbbször a mennyiségi mutatók javítását szolgálták. A korábbi, változatlanul hagyott feladatellátásokra jutott nagyobb összegű támogatás, ritkán jelentek meg olyan elemek, amelyek tartalmi megújítást tartalmaztak. Akár a létszámokra, akár pedig az eredményekre vetített fajlagos költségek nagy szórást mutatnak, ezek alapján indokolt a KSF támogatási rendszerének korrekciója. A támogatott feladatok között gyakrabban kell megjeleníteni azokat az elemeket, amelyek a szakmai innovációt szolgálják – olvasható a riói beszámolóban.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az elnökség 2016. évi szakmai beszámolóját, a könyvvizsgálói jelentést, a 2016. évi pénzügyi beszámolót, a 2017. évi költségvetés tervezetét,valamint egy tartózkodás mellett a felügyelő bizottság jelentését. A tagság ugyancsak egyhangúlag jóváhagyta a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon történő részvételről és a küldöttség összetételéről szóló előterjesztést, továbbá döntött a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai játékokon történő részvételről.

Ezután került sor a tisztújításra.

mti.hu; mob.hu