CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Gazdag sportos nap Békéscsabán

Márton Anita

„Extra összeget fordít Békéscsaba önkormányzata sporttámogatásra” – fogalmazott Czerpán István, a Sportegyesületek Országos Szövetségének alelnöke a megyeszékhelyen, a városháza dísztermében tartott szakmai SOSZ-fórumon. Egyebek között arra a friss hírre reagált, hogy aznap (június 19-én, hétfőn) délelőtt ugyanott már lezajlott egy ünnepség. Tíz békéscsabai sportoló részesül egyéni támogatásban, amelyet felkészülésre és versenyzésre használhat fel; az összesen húszmillió forintról szóló szerződéseket írták alá délelőtt. A történetre visszatérünk.

A SOSZ-fórum

Kis- és közepes sportszervezetek képviselőinek tartott fórumot a Sportegyesületek Országos Szövetsége és Békéscsaba önkormányzata. Az eseményt Kiss Tibor Békéscsaba alpolgármestere és Czerpán István, a SOSZ alelnöke vezette. A szövetséget Virág Lajos ügyvezető igazgató és Farkas Edit irodavezető is képviselte.

Idézzük a Békés megyei Online (beol.hu) részletes beszámolóját:

„Czerpán István a nemrégiben megújult szövetségről beszélt, melyet 10 sportegyesület alapított 1989–ben.
– A jelenlegi SOSZ-vezetés másfél évvel ezelőtt alakult át, azóta tölti be Deutsch Tamás az elnöki posztot. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy személyesen találkozzunk ehhez hasonló fórumokon a sportszervezetek képviselőivel.

Az alelnök a városvezetést is méltatta, mégpedig amiatt, mert szerinte – a többi megyéhez képest is – kiemelkedően sokat tesz a városi sportért: két százalék a sportműködésre fordított összeg a költségvetésből.

Virág Lajos, a SOSZ ügyvezetőigazgatója beszámolt a tavaly pilotprogramként startoló HISZEK Benned Sport Programról, amely két lábon állt: egyrészt szabadidősport–tevékenységre adhatták be a pályázatot sportszervezetek a megyei jogú városokhoz, másrészt a SOSZ-on belül jelentkezhettek a versenysportban, az utánpótlás-nevelésben és tehetséggondozásban részt vevő egyesületek a programra. Elhangzott, hogy rendkívüli érdeklődés övezte a pályázatot: tizenegyszeres volt a túljelentkezés a 100 millió (önkormányzaton keresztüli) és 150 millió (SOSZ–on keresztüli) forintos keretösszegre.
Farkas Edit, a SOSZ irodavezetője elmondta, idén szeptemberben újra indul a program, és vélhetően megemelik a keretösszeget a tavalyihoz képest.

Virág Lajos, a SOSZ ügyvezető igazgatója arra buzdította a jelenlévőket, hogy lépjenek be a szervezetbe, ami számos előnnyel jár, ugyanis jogi tanácsadást, gyorsabb információáramlást (például a pályázatokról), a tagok közös érdekeinek képviseletét (a MOB, a MPB, vagyis a Magyar Parlamenti Bizottság és egyéb társadalmi szervezetek előtt) tudják garantálni. Valamint segítik a szakmai munkát, képzéseket és konferenciákat is szerveznek. Sőt, hosszú, közép és rövid távú szakmai koncepciók kidolgozásában is irányt mutatnak tagjaiknak a fejlődési lehetőségekben.

Végül Virág Lajos oklevelet adott át a Békéscsabai Atlétikai Clubnak a legutóbbi nyári olimpián elért eredmények elismeréséül. Az oklevelet Czeglédi Katalin, a klub marketingmenedzsere vette át.”

A húszmillió

A beol.hu-n Gajdács Pál adott hírt a város élsportolóinak igazán bőkezű támogatásáról:

„A békéscsabai közgyűlés idén januárban módosította, és kiegészítette a sportkoncepciót és sporttámogatási rendszert. Új támogatási formát hozott létre, melynek az a célja, hogy segítsenek az egyesületeknek az élsportolók világversenyekre való felkészítésében, ezáltal enyhítsék a klubok anyagi terheit. A támogatással a sportolókkal éreztetni akarják, hogy mennyire fontosak a város számára.
Kiss Tibor alpolgármester elöljáróban megjegyezte: lényeges, hogy olyan sportolói legyenek Békéscsabának, akik példaképei lehetnek a következő generációnak.
– A sportolók eredményein múlik, hogy ki kerül be ebbe az új rendszerbe. A támogatás keretösszege húszmillió forint, mellyel megpróbáljuk enyhíteni az egyesületek anyagi terheit – mondta Kiss.
Bíró Csaba, az önkormányzat közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottságának elnöke megjegyezte, hogy év végén mindig megköszönték a sportolóknak az eredményes szereplést. Emellett azonban szerették volna a klubokon keresztül pluszösszeggel hozzájárulni, és ezzel motivációt adni a sportolóknak a felkészüléshez.
– Az összegek felhasználásába nem szólunk bele, de azt százszázalékosan a sportolóra, versenyeinek költségeire lehet elkölteni. Érezzétek a súlyát annak, hogy milyen fontos szereplői vagytok Békéscsabának – fordult a jelenlévő versenyzőkhöz.

Majd kitért a részletekre is:
– Ez az első év, amikor ezt a támogatási formát kipróbálhatjuk, bízunk benne, hogy elérte a célját. Büszkék vagyunk rátok és reméljük, hogy ti is azok vagytok a városra. A sportszakmai tanácsadó testület pontérték-táblázatában két évet vettünk figyelembe, éppen azért, hogy ha valaki például megsérül, ne zárja ki magát ebből a támogatási körből, ne csak pillanatnyi állapotot tükrözzön a rendszer.

Bíró hozzátette: az esélyegyenlőség biztosítása érdekében elkötelezettek a parasportolók felé is. A hallássérült atléta, Mihály Réka is bekerült a tíz sportoló közé; az édesapja, Mihály László köszönetet mondott a támogatásért.

A szerződést Márton Anita és dr. Baji Balázs már korábban ellátta kézjegyével, a két atléta felkészülés, illetve munkahelyi elfoglaltság miatt nem lehetett jelen, és hiányzott a két tornász, az érettségiző Makra Noémi és az államvizsgázó Böczögő Dorina, valamint a vívó Petri Renáta is.

Tóth Sándor, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezető igazgatója nagy örömmel vette a támogatást. Abból a klub sportolói részesülnek a legnagyobb mértékben, Márton, dr. Baji és Mihály mellett a junior Európa-bajnokságra készülő akadályfutó, Pavuk Tíra és az olimpikon gyalogló, Kovács Barbara került be a körbe.
A sportolók közül az Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres bronzérmes Bohus Richárd külön is megköszönte a segítséget.
– Mivel én az Egyesült Államok és Magyarország között ingázom, ezért különösen fontos a segítség. Köszönöm a bizalmat, és remélem, hogy sok jó eredményt hozok a városnak – mondta a Békéscsabai Előre Úszó Klub 24 éves versenyzője.
Az egyéniben junior-világbajnoki ezüstérmes Bohus Réka megjegyezte, hogy bár már nem Békéscsabán él (de még mindig a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia versenyzője!) közel érzi magához a várost.

A legtöbb támogatást az olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita (képünkön) kapja: 7 millió forintot, dr. Baji Balázs 3 és fél, Bohus Richárd 2 millió 700 ezer, Kovács Barbara és Makra Noémi 1 millió 300 ezer forintot használhat fel. A támogatást ösztöndíjra, foglalkoztatási költségekre, az élsportolót segítő szakember utazási- és szállásköltségeinek fedezésére, sportszerek, felszerelések beszerzésére szól.”

• Sz. I./beol.hu