Vékássy Bálint lesz a MOB főtitkára

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége egyhangúlag támogatta a kinevezését, így augusztus 10-től Vékássy Bálint lesz a szervezet főtitkára. A május 2-tól megbízott főtitkárként dolgozó Fábián Lászlóra Kulcsár Krisztián elnök és a MOB elnöksége sportigazgatóként számít augusztus 10-től. Az ülésen napirendre került a Budapest 2024 Zrt. végelszámolása, a MOB Életút Programja, a szervezet bizottsági elnökeinek kinevezése és a győri EYOF is.

A MOB elnöke az elnökség május 30-i ülésén javasolta főtitkárnak a 43 esztendős Vékássy Bálintot, akit most hallgattak meg a vezető testület tagjai. Kulcsár a jelölt vagyongazdálkodási és marketingterületen szerzett kompetenciáit emelte ki. 1982 és 1996 között kajakozott; korosztályos, majd felnőttválogatott volt, kétszeres ifjúsági világbajnok. A Testnevelési Egyetemen kajak-kenu szakedzőként, majd a Szent István Egyetem, Ybl Miklós Műszaki Főiskolán építészként diplomázott. Versenyszervezőként a 2005-ös szegedi ifjúsági kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsági titkára, a 2006-os felnőtt vb versenyigazgatója, a 2011-es idején a szövetség szervezési és vagyongazdálkodási igazgatója (2007-2012); a 2017-es szegedi síkvízi Világ Kupa versenyigazgatója. A 2013-as budapesti vívó-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke; kiváló szervezőkészségével letette névjegyét csapatsportágakban is: a szintén hazai rendezésű, 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság és a 2016-os strandkézilabda-világbajnokság alkalmával. Több mint egy évtizede dolgozik a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségnek versenybíróként, tanácsadóként, fotósként; részt vett 3 olimpián, 1 paralimpián, 9 szakág mintegy 40 világbajnokságán és közel 100 világkupáján.

Az elnökség
Az elnökség

Az elnökség döntött a Budapest 2024 Zrt. végelszámolásáról is. A 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítése érdekében a MOB és Budapest Főváros Önkormányzata, mint tulajdonosok és részvényesek 2017. december 31-ig terjedő, határozott időtartamra létrehozták a Budapest 2024 Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaságot. Az olimpiai pályázat visszavonását követően a Társaság igazgatósága elfogadta a szakmai tevékenység lezárására vonatkozó javaslatot, a csoportos létszámcsökkentés részletes tervét, a folyamatban lévő szerződéses kapcsolatok lezárására vonatkozó ütemtervet, valamint kérte a tulajdonosokat, hogy hozzák meg a végelszámolás lefolytatása érdekében szükséges döntéseket. A Budapest 2024 Zrt. Alapszabályának értelmében a Társaság legfőbb szerve, a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik a Társaság jogutód nélküli megszüntetésének elhatározása, és a végelszámolás megindításához szükséges döntések meghozatala. A végelszámolás kezdő időpontjaként a Budapest 2024 Zrt. Igazgatósága 2017. szeptember 1. napját jelölte meg.

A napirendi pont tárgyalásakor Szalay-Berzeviczy Attila elnöki főtanácsadó kifejtette: egy későbbi, újabb pályázáshoz elengedhetetlen a civil oldal erősítése, a MOB-nak és a Budapesti Olimpiai Mozgalomnak a korábbiaknál hatékonyabban együtt kell működnie, a továbbiakban is jó kapcsolatot ápolva a kormánnyal. A gazdasági szakember arra is kitért, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új pályázati rendszer bevezetését fontolgatja, mely meghívásos alapon történne. „Budapestnek úgy kell pozícionálnia magát, hogy meghívotti státusban lehessen! Ehhez a MOB-nak aktív szerepet kell vállalnia a NOB felé.”

Az elnökség elfogadta a MOB Életút Programjának új szabályzatát. „A több mint évtizedes múltra visszatekintő program jól működött, sikeres volt, a MOB elnöksége a folytatásról az elmúlt ülésen döntött. A szabályzatát frissíteni kellett, és azt a MOB-iroda elvégezte” – emelte ki Fábián László.
Döntés született két MOB-bizottság vezetőjéről is: a Nők a Sportban Bizottságot a jövőben a moszkvai olimpiai 8. helyezett műugró Kelemen Ildikó, a Sportolói Bizottságot a szöuli 6. ritmikus gimnasztikázó Sinkó Andrea vezeti, mindketten a MOB tagjai. Emlékeztetőül: a grémium korábbi döntése alapján a Mező Ferenc Sportbizottságot – amelynek része lesz az Emlék- és Hagyományőrző Bizottság is – dr. Bodnár András vezeti, az Etikai és Jogi Bizottság elnöke dr. Mészáros János, a Fair Play Bizottságot dr. Kamuti Jenő, a Gazdasági Bizottságot dr. Bathó Ferenc, a Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés Bizottságot Vánky Sebastian, a Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottságot Gyulai Márton, a Sportszakmai Bizottságot Vaskuti István vezeti.
A testület elfogadta az olimpiai mozgalommal együttműködő szervezetek támogatásáról szóló előterjesztést, amely kiterjed a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjára, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületére és a Magyar Sportújságírók Szövetsége által kezelt Csillag Imre-ösztöndíjprogramra is.

A vezetői hármas
A vezetői hármas

Fábián László megbízott főtitkár, a magyar EYOF-csapat vezetője a győri fesztivál előkészületeiről adott tájékoztatást. Emlékeztetett, hogy a MOB 2011-ben döntött a győri EYOF-pályázat támogatásáról. A Rába-parti település július 23. és 29. között 10 sportágban összesen 50 ország küldöttségét látja vendégül: a létszámát és a sportágakat, versenyszámokat tekintve nagyobb, mint egy felnőtt téli olimpia. A magyar delegáció 152 sportolót számlál, a rendező ország jogán minden sportágban rajthoz állhatnak 14-18 éves fiataljaink, akik az EYOF alkalmával találkoznak először olimpiai eseménnyel. „A sikeres szervezés jó referencia lehet a későbbi olimpiarendezési pályázathoz” – mondta Fábián.

• Sz. I./mob.hu
• Fotók: Szalmás Péter/MOB