CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Harc láthatatlan ellenséggel

Súlyemelő

Évtizedek óta téma a világ sportsajtójában a súlyemelés és a tiltott szerek viszonya. Nem csoda, hiszen doppingérzékeny sportágól van szó, amelyben szinte mindennapos történet a lebukott versenyző eltiltása. Évekkel ezelőtt szakértő választ adtak a sportág vezetői: a doppingügyek azért nem árthatnak a súlyemelésnek, mert nyilvánosan harcol, és azonnal szankcionál. (Ellentétben más, ugyancsak doppingérzékeny ágazatokkal, amelyek az ügyeket igyekeznek elhallgatni, elsimítani, már csak önvédelemből is…)

Dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) május végén újraválasztott elnöke is nyilván nyugodtan aludt, mert úgy érezte: mindent megtettek azért, hogy a doppingolókat elkapják, az eredményüket töröljék, az elkövetőket megbüntessék.

Az olimpiai sportágakkal, hírekkel foglalkozó insidethegames-portál közlése hideg zuhanyként jött: a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián súlyemelőktől levett minták újraelemzése során 49 bizonyult pozitívnak. Közülük harmincan érmesek voltak: 2008-ból 16, négy évvel későbbről 14 sportoló vesztette el dobogós pozícióját, tiltott szerek használata miatt. Az alábbi történet már-már groteszk: a Londonban, a férfiak 94 kg-os súlycsoportjában eredetileg kilencedik helyezett lengyel Tomasz Zielinski ma már harmadiknak vallhatja magát, miután az előtte végzettek sorra megbuktak a későbbi vizsgálatokon. De hogy legyen a történetben még egy csavar: az Európa-bajnok Zielinski Rióban nem versenyezhetett, miután pozitív mintát adott az olimpia előtt.

A sportág doppingfertőzöttsége miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság figyelmeztetésben részesítette az IWF-et. Thomas Bach NOB-elnök azt mondta, a súlyemelést akár ki is zárhatják a 2024-es játékokról, amennyiben az IWF idén decemberig nem dolgoz ki hatékony programot a dopping elleni harcra.

Dr. Aján Tamás, az IWF elnöke
Dr. Aján Tamás, az IWF elnöke

„Az IWF eltökélt abban, hogy megvédje a tiszta sportolókat, s egyben megfeleljen a NOB doppingellenes elvárásainak – hangsúlyozta Aján Tamás, a szervezet elnöke az insidethegames portálnak küldött, nyílt levelében. – Ahogy a múltban is tettük, olyan módszereket keresünk, amelyek még tovább erősítik doppingellenes programunkat, s még szélesebb lehetőségeket kínálnak a dopping felszámolásához.” A szükséges lépések előkészítésére létrehozott munkacsoportok az IWF végrehajtó bizottságának szeptemberi rendkívüli ülésén, valamint novemberben, az anaheimi világbajnokság előtt tesznek javaslatokat. A NOB-nak decemberben nyújtja be a programját az IWF.

Aján Tamás kiemelte: az összes érdekelt fél összefogására és közös munkájára szükség van a dopping visszaszorításához, hiszen a nemzetközi szövetség intézkedései, legyenek bármilyen szigorúak is, önmagukban nem fognak eredményre vezetni.

Mint lassan fél évszázada a sport világában élő, nyolc olimpián tudósítóként dolgozó sportújságíró – csatlakozva a jeles sportdiplomatához – szintén azt hangsúlyozom, hogy az összes érdekelt fél közös, eltökélt munkájára van szükség. Megkérdezem: ha a világ antidopping ügynöksége (WADA), a maga tudományos hátterével, tehetetlenül kénytelen tudomásul venni, hogy a régebbi olimpiákon levett minták újraelemzése ilyen katasztrofális eredményt hoz, akkor mit tehetnek a doppingérzékeny sportágak világszövetségei, amelyeknek a vezetőségében nemigen találhatók vegyészek, gyógyszerészek?

Fennállhat a veszély, hogy a ma ezer százalékos biztonságú vizsgálatokról tíz év múlva kiderül, hogy simán átmentek rajtuk tiltott szerek.

Csak egy megoldást látok: a NOB teljesen új doppingstratégiáját és szankciórendszerét. Annak a kidolgozásában vegyenek részt a világszövetségek, de a nemzeti sportági szakszövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok is.

Meg persze a WADA.

A szankciókban pedig odáig elmenni, kellő jogi megalapozottsággal, hogy a doppingügybe keveredett ország az adott sportágban nem vehet részt a következő olimpián; de régi bűnök esetében is tiltsák el egyről.

• Szekeres István