CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

EYOF: a megvalósult olimpiai álmunk

EYOF-nyitás

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke szerint Győr megvalósította Magyarország álmát azzal, hogy megrendezi a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, az EYOF-ot. A vasárnap esti nyitóünnepséggel kezdődött fesztivál a 14 és 18 év közötti fiatalok versenye, amelyen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. Ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett, a magyar színeket 152 versenyző képviseli. A látványos nyitáson ötszörös olimpiai bajnok úszónk, Egerszegi Krisztina gyújtotta meg az EYOF-lángot, és az ifjúsági Európa-bajnok, győri cselgáncsozó Sipőcz Richárd vitte a magyar zászlót.

A MOB elnöke a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: Jacques Rogge, a NOB korábbi elnöke 1990-ben – még az Európai Olimpiai Bizottság vezetőjeként – álmodta meg az európai országok 18 éven aluli fiataljait versenybe hívó olimpiai eseményt, melyet rá egy évre életre is keltett. Az 2012 decemberében Rómában dőlt el, hogy az idei EYOF-ot Győr rendezheti.

„Most, közel öt esztendő elteltével az álom valóra válik, ma megnyitják a 14. nyári EYOF-ot” – mondta Kulcsár Krisztián. Kiemelte, büszke a magyar csapatra, arra a 152 fiatalra, aki tíz sportágban áll rajthoz ezen a versenyen. „Nagy reményekkel érkeztek Győrbe, és ugyanolyan reményekkel várjuk mi is ezt a megmérettetést: nekik ez lesz életük első olimpiája, az első alkalom, hogy a nemzetek közötti barátságot olimpiai faluban éljék át. Nagy reményekkel várjuk mi is a versenyeket: sok győzelmet remélünk, és bízunk abban, hogy azok a fiatalok, akik most itt állnak, hamarosan valamelyik nyári olimpián is versenyezhetnek” – tette hozzá.

Két arany, egy bronz az EYOF első versenynapján az úszóleányoktól
Két arany, egy bronz az EYOF első versenynapján az úszóleányoktól

Győrben azóta javában folynak a versenyek. És már az első napon született két arany és egy bronz az uszodában. Hűen a hagyományokhoz, hiszen
a magyar fiatalok a nyári EYOF-okon összesen 181 érmet (62 aranyat, 49 ezüstöt és 70 bronzot) nyertek. Többek között Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Karakas Hedvig és Márton Anita is EYOF-on kezdte meg az ötkarikás szereplését, s ma meghatározó tagjai az olimpiai csapatnak.

„Büszkék vagyunk és hálával tartozunk Győr városának is, amiért megvalósította az álmunkat: olimpiai esemény otthonává tette Magyarországot!” – mondta a MOB elnöke.
„Eljött a nagy nap, amelyre hét éve, a pályázat benyújtása óta vártunk. Akkor azt gondoltuk, ez rengeteg idő, mégis nagyon gyorsan elszállt. Íme, ötven ország versenyzőit köszönthetjük városunkban” – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a szervezőbizottság elnöke. Köszönetet mondott az Európai Olimpiai Bizottságnak és a MOB-nak.

Janez Kocijancic, az EOC megbízott elnöke méltatta a szervezőbizottságot, Győrt és a győri embereket. „Nem vagyok meglepve, tudom, hogy a magyarok nemcsak a sportban erősek, hanem szervezésben is kiválóak” – emelte ki. Elmondta, Európa a sport vezető kontinense: „Bár a világ népességének kevesebb mint tíz százaléka él itt, az olimpiai érmesek mintegy fele innen kerül ki. Azok a fiúk és lányok, akik itt versenyzenek majd, a holnap bajnokai lesznek.”

Joseph Cassar, az idei EYOF koordinációs bizottságának elnöke leszögezte, biztos benne, hogy sikeresek lesznek a játékok. „Nagyszerű tapasztalat volt látni egy várost, amelynek tervei vannak. És ezek a tervek valósággá váltak” – mondta lehetőségeket teremtettek.” – mondta.
A győri eseményt és a szervezőket méltatta Raffaele Pagnozzi, az Európai Olimpiai Bizottság főtitkára is. Köszönetet mondott a szervezőbizottságnak a kiváló helyszínválasztásért. Győr mindenképpen jó példával szolgál. Örömét fejezte ki, hogy az elkészült létesítmények a sportolók minden igényét kiszolgálják.

  • Sz. I.
  • Fotó: gyor2017.hu