CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Olimpiai ízelítő kicsiknek és nagyoknak

A búcsúbuli hangulata

Nagy sikert aratott az EYOF, azaz a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Jópofa, kellemes, fesztivál hangulatú játéknak tűnt, mint ahogy az is volt. De annál persze sokkal több. Olimpiai jellegű sportesemény, a négyévente rendezett Játékok tudatosan beiktatott előzménye. Az első lépés, a tanuló fokozat: a maguk sportágában már világversenyeken szerepelt fiatal sportolók egyszeriben, általuk soha nem látott méretű esemény forgatagában találják magukat. Kilenc másik sportág szereplői között, két és félezres tömegben. A méretei még elmaradnak a Játékokétól, de a srácoknak szokatlanul nagyok így is.

A Nemzeti Sport az alábbi írással búcsúzott el a hangulatos és sikeres rendezvénytől.

Még az EYOF legelején történt: a leány röplabda-válogatott, ne szépítsük, simán kikapott a szerbektől. A végeredmény tehát 0-3 volt, a lelátón mégis zúgott a „Szép volt, csajok!”. Hideg fejjel azt mondhatjuk, hogy a közönség magatartása szinkronban volt az olimpiai eszmével, miáltal neki is kijár a kalaplengetés.

A mérkőzésről nyilatkozó Kotormán Réka azonban még tovább ment: „Én ugyan pont olyan típusú játékos vagyok, aki igyekszik kizárni a pályán a külvilágot, de a nézők támogatását így is éreztem, köszönjük nekik, hogy így szeretnek minket.”

Ami nyilván sokaknak mélyen a lelkébe vésődött Réka szavaiból, az az „így szeretnek minket.”

Hát, igen, szeretetről is szól a történet. És ez nagyon fontos. Emlékezzünk csak arra a rajongásra, amely a tavalyi Európa-bajnokságon a futballistáinkat vette körül a sportág három évtizedes bántóan mély hallgatása után. Aztán az olimpiát kísérő, össznépi eufóriára. Most meg a vizes vébé fantasztikus nézőtéri hangulatára.

És… és – igen – a szinte gyereksportolókat felvonultató EYOF-ra is!

A sportesemények nézőinek két alaptípusa van: a szurkoló és a bámészkodó. Bámészkodók azok, akik úgy nézik a versenyeket, mint a tűzijátékot. Látványosságként. Akik megállnak az autóversenyeknek, a triatlon utcai futószakaszainak, a kerékpáros körversenyeknek egyik szakaszán, és csak annyit tapasztalnak, hogy az orruk előtt vonul el a mezőny, noha azt sem tudják, hol tart éppen maga a verseny. Szurkoló-bámészkodó az, aki mondjuk a Tour de France idején azért autózik akár száz kilométert is az egyik távoli faluba, amelyen áthalad a mezőny, hogy – ha csak pillanatokra is – lássa a kedvencét. Sokat nem tud segíteni, de a lelke üzenetét, egyetlen, röpke „Hajrá!”-ba sűrítve, mégis közvetíti.

Az EYOF eseményein olyan igazi szurkolók vették körül a küzdőtereket, akik egyfolytában sugározták a gyerekeink felé a lelkük üzenetét, amelyben bizony, a szeretet volt a meghatározó.

Még Hugoo is betérdelt egy kenuba
Még Hugoo is betérdelt egy kenuba

Az együtt szurkolás közösségi élménye nyilván mélyen megérintette a nézőtérre nagy számban – és családi körben – érkező, egyelőre nem sportoló gyerekeket is. Nekik az EYOF olyan volt, mint a Nagy Sportágválasztó, igaz, csak tíz sportágban, az ottani, száznál többhöz képest, de összehasonlíthatatlanul mélyebb érzelmi azonosulást kiváltva a nagy küzdelmek látványa révén.

Abban biztosak vagyunk, hogy az elkövetkező években Győrött nem lasszóval kell fogni az élsport űzésére eleve alkalmas gyerekeket.

Az EYOF lelkes, szeretetet sugárzó nézői között szép számmal voltak jelen szülők, olykor egészen kicsi szülöttjeikkel…

A moszkvai olimpián 1980-ban a birkózó Növényi Norbert nagyon emlékezetes győzelmet aratott. Erőtől duzzadóan gázolt át a mezőnyön, majd a sorsdöntő csata után különleges örömtáncot mutatott be a szőnyegen. Az egész ország imádta, és a bajnok boldogságának az igazán nem titkolt megnyilvánulását még évekkel később is fel-felelevenítette az egyetlen akkori tévécsatornánk, még az Önök kérték című kívánságműsorban is.

Moszkva után – mutatták ki statisztikusok – ugrásszerűen megnőtt azoknak a fiú újszülötteknek a száma, akik a Norbert keresztnevet kapták. A magyarázat egyszerű: a gyerkőc legyen ugyanolyan stramm, egészséges, harcos, kemény és lehengerlően sikeres, mint volt a szőnyegen „a Norbi”.

A jelenkornak a tévében is „élőben” látható hősei hasonló névválasztási divatokat indukálhatnak, nyilván sok új jövevény kapja a Katinka, az Ajna, a Dominik, a Dani keresztnevet, amely szorosan kötődik a sport világméretű versengésének a sikeres magyar szereplőihez. Csakhogy ez nem több puszta ráolvasásnál.

A győri búcsúbuli hangulata
A győri búcsúbuli hangulata

Az EYOF versenyein is szívvel szurkoló, a küzdőtéren lévő fiatal honfitársak felé szeretetet sugárzó szülőnek sorsdöntő szerepe van. Ha ráveszi a gyermekét a sportolásra, vagy ha éppenséggel csak enged neki a sportágválasztásban, sokkal többet tehet, mint a nézőtéren.

A sport a szülőnek anyagi áldozatokkal is jár, semmit nem adnak ingyen. De még mindig olcsóbb, viszont sokkal hasznosabb, mint ezernyi csacsiság, például egészségtelen nyalánkság, amelyre számolatlanul mennek a forintok.

A cél változatlanul nagyon vonzó: a gyerkőc legyen ugyanolyan stramm, egészséges, harcos, kemény és lehengerlően sikeres – akár mint matematikus, szakmunkás vagy gazdálkodó.

• Sz. I.
• Fotók: gyor2017.hu