CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

2024: Párizs, 2028: Los Angeles?

24-es emblémák

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése holnap (szeptember 13-án, szerdán) kezdi meg a munkáját a perui fővárosban, Limában. Elméletileg ezen az ülésen dől el, hogy mely város rendezheti meg 2024., illetve a 2028. évi Nyári Olimpiai Játékokat. De nagyon úgy néz ki: korábbi megállapodás szerint a közgyűlés várhatóan csak rábólint arra, hogy hét év múlva Párizsban, négy esztendővel később pedig Los Angelesben legyen az olimpia. (A két jelentkező közötti várható megállapodást honlapunk a július 11-i hírmagyarázatában már megelőlegezte.)

Lima-emblémaA NOB már júliusban döntött arról, hogy szeptember 13-án mindkét helyszínt kijelöli, majd augusztus elején megállapodást kötött az amerikai metropolisszal a 2028-as rendezésről, ami egyben zöld lámpát adott a francia fővárosnak 2024-re. A lausanne-i tanácskozáson mindkét város prezentáción próbálta meggyőzni a jelenlévőket, hogy készen áll a 2024-es játékok lebonyolításra. A NOB történetében másodszor fordulhat elő, hogy egyszerre két házigazdát jelentenek be: 1921 júniusában Párizs az 1924-es, Amszterdam pedig az 1928-as olimpiát kapta meg. A NOB vezető testülete azt követően fogalmazta meg javaslatát, hogy meghallgatta annak a munkabizottságnak a jelentését, amely a 2024-es és a 2028-as nyári játékok egyszerre történő odaítélésének lehetőségét vizsgálta meg.
A 2024-es játékokra Boston, Hamburg, Róma és Budapest is jelentkezett, de mind a négy város visszalépett a pályázattól.

A 2024. évi párizsi olimpián tűnt fel a magyar származású Johnny Weissmüller, a későbbi Tarzan-filmek címszereplője: úszásban megnyerte a 100 és a 400 m gyorsot, és tagja volt az aranyérmes amerikai 4x200-as gyorsváltónak; ő volt az első olyan ember, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette. Kevesen tudják: Párizsban tagja volt a bronzérmes vízilabdacsapatnak is
A 2024. évi párizsi olimpián tűnt fel a magyar származású Johnny Weissmüller, a későbbi Tarzan-filmek címszereplője: úszásban megnyerte a 100 és a 400 m gyorsot, és tagja volt az aranyérmes amerikai 4×200-as gyorsváltónak; ő volt
az első olyan ember, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette. Kevesen tudják: Párizsban tagja volt a bronzérmes vízilabdacsapatnak is

A francia főváros 1900-ban és 1924-ben volt házigazda, viszont sikertelenül pályázott az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra. Los Angeles 1932-ben és 1984-ben rendezett eddig ötkarikás játékokat.

A közgyűlést megelőzően a végrehajtó bizottság tárgyalt a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzetről, az északi nukleáris és rakétakísérletekről, miután február 9-25. között az északi határtól mindössze 100 kilométerre fekvő dél-koreai Phjongcshangban rendezik meg a soron következő téli játékokat. Ezzel kapcsolatban Bach eddig azt mondta: az olimpia lebonyolítása nincs veszélyben.

Az észak-koreai események és aggasztó fejlemények miatt Thomas Bach személyesen igyekszik az olimpiai család tagjait biztosítani arról, hogy a 2018. évi Téli Olimpiai Játékok a béke és barátság jegyében változatlanul és az eredeti terveknek megfelelően megrendezésre kerül. Ezt a nemzeti olimpiai bizottságoknak eljuttatott levelében szögezi le. Hozzáteszi: a phjongcshangi téli olimpia soha nem voltak veszélyben, sokkal inkább szolgálták a koreai félsziget északi és déli részének egymáshoz való közeledését.

A közgyűlés új tagokat is választ a NOB-ba, s ezen belül a végrehajtó bizottságba, valamint egy alelnöki posztról is voksol. Korábbi korrupciós ügyekben – a tiszteletbeli tag brazil Carlos Nuzman, illetve a végrehajtó bizottsági tagságáról most lemondó ír Patrick Hickey esetében – büntetésekről is dönthetnek.

• Sz. I./MTI