CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Bejött a tuti tipp: 2024 – PÁRIZS

NOB-döntés, AFP

Ahogy az várható volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése Limában szerdán (szeptember 13-án) a korábbi megállapodás értelmében rábólintott arra, hogy hét év múlva, 2024-ben Párizs, míg négy esztendővel azután, 2028-ban Los Angeles adjon otthont a nyári ötkarikás játékoknak.

A NOB már júliusban rendkívüli közgyűlésen határozott arról, hogy egyszerre ítéli oda a két olimpia rendezésének jogát a szervezet szeptember 13- 17. között esedékes 130. kongresszusán Limában. A döntést megelőzően az ötletet támogató NOB-elnök, Thomas Bach úgy nyilatkozott: ha zöld jelzést kap az együttes odaítélés, akkor „mindhárom érintett fél, Párizs, Los Angeles és a NOB számára kedvező helyzet alakulhat ki”.

Nos, a kedvező helyzet nem sokkal később, augusztus elején elő is állt: a NOB megállapodást kötött az amerikai várossal a 2028-as rendezésről, ami egyben szabad utat nyitott a francia fővárosnak a 2024-es rendezésre. A hét év múlva rendezendő játékokra eredetileg Boston, Hamburg, Róma és Budapest is pályázott, de mind a négy város visszalépett. Párizs egyébiránt korábban jelezte, csak a 2024-es olimpia érdekli, míg Los Angeles nyitott volt a 2028-as rendezésre is.

A NOB történetében másodszor fordult elő, hogy egyszerre két házigazdát jelentettek be: 1921 júniusában Párizs az 1924-es, míg Amszterdam az 1928-as olimpiát kapta meg (ha a sor folytatódik, akkor száz év múlva – ha még akkor is létezik az olimpiai mozgalom – a 2124-es és a 2128-as olimpia házigazdáját is egyszerre jelenthetik be…).

A 2024-es és 2028-as nyári játékok helyszínét érintő szerdai, formalitásnak tekinthető szavazást a NOB végrehajtó bizottsága készítette elő, amely hétfőtől ülésezik a perui fővárosban.
„Gratulálok Párizsnak és Los Angelesnek! – kezdte beszédét Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere a limai döntést követően.

– Nehéz jobbat elképzelni ennél a pillanatnál. Az olimpiai játékok stabilitása biztosítva van az előttünk álló tizenegy évre, ami rendkívül dolog. Két fantasztikus város, nagyszerű ötkarikás hagyományokkal, lelkesek az olimpiai mozgalom iránt, és minden lehetséges módon terjesztik is azt.”

A NOB honlapjának a közleménye kiemeli: Los Angeles és Párizs is inspiráló projektet dolgozott ki, mindkét kandidáló követte az Agenda 2020 útmutatásait, különös tekintettel a meglévő és átmeneti létesítmények használatában – ebben mindkét olimpia rekordot dönt.

A szervezet vezető testülete a legfontosabb feladata mellett az elmúlt két napban egyéb témákat is érintett. Az egyik kiemelt témakört a dopping elleni harc megerősítése jelentette, különös tekintettel az orosz botrányra. Ugyancsak aktuális tárgyalási témát szolgáltatott a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzet, Észak-Korea nukleáris és rakétakísérletei is – a fokozott figyelem oka, hogy 2018. február 9-25. között az északi határtól mindössze száz kilométerre fekvő, dél-koreai Phjongcshangban rendezik a téli olimpiát.

Thomas Bach az elmúlt napokban többször hangsúlyozta: az olimpia lebonyolítása nincs veszélyben, semmilyen jele sincs annak, hogy bármilyen „fenyegető árnyék” jelenne meg a játékok felett.

KOMMENTÁRUNK

Párizs bizonyos értelemben zsarolta a döntéshozókat, hiszen azt jelentette be a kandidálásakor, hogy amennyiben – több korábbi próbálkozása után – most sem kapja meg a rendezés jogát, akkor véglegesen visszalép bármely későbbi olimpia megrendezésétől. Los Angeles partner volt, megelégedett 2028-cal.
Szerintünk az olimpiai mozgalom most csupán haladékot kapott, lesz néhány nyugodt éve, mert a Thomas Bach által meghirdetett az Agenda 2020-elképzelés nem vezetett sikerre. Valami mással kell előállni.
Mert a világban tapasztalható ijesztő jelenségek, így a terrorizmus folyamatos fenyegetése, a vállalhatatlan doppingfejlemények – egészen a sportban is megjelent pedofilbotrányokig – egyre több okot szolgáltatnak arra, hogy néhány, nagyon gazdag és magabiztos világvároson kívül túl sok jelentkező ne legyen.
Már ha minden így marad, és nem lesz valódi megtisztulás.
A sportban is.

• Sz. I./MTI
• Fotó: AFP