CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Bajnokok Útja-mentorprogram

fazekas-zur-krisztina-1280x485-1000x

„Most először indítunk ilyen, egész tanévre szóló, komplex mentorprogramot, ezért nagy várakozásokkal tekintünk a következő hónapokra” – mondta Fazekas-Zur Krisztina kétszeres olimpikon kajakozó (kiemelt képünkön), a Bajnokok Útja Alapítvány alapítója.

Mondta ezt abból az alkalomból, hogy elindult a Bajnokok Útja Alapítvány mentorprogramja az üllői Árpád Fejedelem Általános Iskolában. A program célja, hogy a gyermekeket céltudatos életvitelre, rendszeres testmozgásra és egészséges táplálkozásra ösztönözze.

Az előző tanévben a Bajnokok Útja Alapítvány pályázati kiírást tett közzé a Pest megyei általános iskolák 4. osztályos tanulóinak, hogy részt vehessenek a szervezet mentorprogramjában. A szakmai zsűri végül az üllői Árpád Fejedelem Általános Iskola 4. b osztályát választotta ki. Ennek eredményeképpen az ősszel már 5. évfolyamos diákok egész tanéven át tartó foglalkozásokon vehetnek részt élsportolók, paralimpikonok, professzionális mentorok és dietetikusok bevonásával.

A Bajnokok Útja Alapítvány partnere a Coachingpoint, melynek szakemberei a program elejétől a végéig gondoskodnak az előre eltervezett foglalkozások megvalósításáról. A program óráit havonta egy alkalommal tartják meg. A foglalkozások során a tanulók megismerkednek többek között a rendszeres sportolás fontosságával, különböző sportágakkal, illetve az egészséges táplálkozás jelentőségével. A diákok emellett megtanulhatják, hogyan állítsanak maguk elé elérhető célokat, megismerhetik, mit kell tenniük célkitűzéseik megvalósítása érdekében akár a sport, akár az élet más területén.

A foglalkozások sorában lesz testnevelésóra, beszélgetés és számos, sporthoz kötődő program. A gyerekek emellett sporteseményeken vehetnek részt, a mentorprogram zárásaként pedig jövő nyáron sor kerül a Bajnokok Táborára.

A kormány prioritásként tekint az egészségtudatos, mozgásban gazdag életmód elterjesztésére, népszerűsítésére, és elkötelezett amellett, hogy minden gyermek sportoljon, éljen egészségesen, ezért a Bajnokok Útja Alapítvány mentorprogramjának megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szakmailag és anyagilag is támogatta.
„A Bajnokok Útja Alapítvány programjának támogatásával is az a célunk, hogy ösztönözzük diákokat a rendszeres mozgásra, az egészséges táplálkozásra, a tudatos és kiegyensúlyozott életvitelre. A program mintegy iránytű a sportos, egészséges életmód felé vezető úton, hiszen az elkövetkező tanév során a gyerekek rengeteget tanulhatnak és tapasztalhatnak meg arról, miért is jó mozogni, aktív életet élni, miként válhat mindennapjaik részéve a sport” – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Az élsport is aktívan bekapcsolódik a sportolásra való ösztönzésbe. A programban olyan neves sportolók vesznek részt, mint az alapító, a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Fazekas-Zur Krisztina, az olimpiai bronzérmes öttusázó Marosi Ádám, a paralimpikon triatlonista Boronkay Péter, valamint a párbajtőröző Varga Katalin.

• Sz. I./EMMI
• Fotó: Internet