CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

A sportolók száma túllépte a félmilliót

Tündemama

Már több mint félmillió versenyengedéllyel rendelkező sportoló van Magyarországon, akiknek több mint a fele utánpótláskorú. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: a sportolók száma elérte az 501 ezer főt. Hozzátette: ez is azt mutatja, hogy a bevezetett sportágfejlesztési programok, az átgondolt utánpótlás-nevelési rendszer és az edzői életpályamodell nagyszerűen működik.

„A kormány, azzal, hogy kiemelten támogatott, stratégiai ágazatként tekint a sportra, megteremtette ennek a létszámemelkedésnek és a sport eredményességének a feltételeit. A kiemelt és a felzárkóztatási sportágak támogatási rendszere, az utánpótlás-nevelés átfogó támogatása, az edzői életpályamodell bevezetése, a Gerevich-ösztöndíj, továbbá a mindennapos testnevelés megvalósítása, a sportlétesítmények fejlesztése, a hazai rendezésű nemzetközi sportesemények és a szabadidősport támogatása, mind-mind hozzájárult ehhez, a 2011-hez viszonyított több mint 61 százalékos növekedéshez” – nyilatkozott Szabó Tünde.
Kiemelte, a 2011-es adatokkal összehasonlítva a látvány-csapatsportágakban 72 százalék, a 16 kiemelt sportágban 31 százalék, a 20 felzárkóztatási sportágban csaknem 16 százalék, míg az egyéb sportágak esetében majdnem 87 százalékos az emelkedés.

gyerekatléták„Az 501 354 versenyengedéllyel rendelkező sportolónak több mint a fele utánpótláskorú, ami azért is nagyon fontos, mert a magyar sport sikeres jövőjének a záloga az utánpótlás-nevelés. A sportiskolai rendszer, a Héraklész- és a Sport XXI-program, a képzési központok és a sportági akadémiák a gyermekkortól 23 éves korig kísérik a fiatal versenyzőket és segítik összehangolni a tanulmányokat és a versenysportot” – hangsúlyozta az államtitkár.

Jelezte, az aktív sportkarrier utáni időszakra gondolva működik a Magyar Sportcsillagok-ösztöndíj program, a legeredményesebb sportolóknak járó olimpiai és a Nemzet Sportolója-járadékrendszer.

„A cél továbbra is az, hogy a magyar társadalom sportoló nemzetté is váljon, folytatódjon a sportolói létszám emelkedése, mindehhez megfelelő sportinfrastruktúrát biztosítsunk. Így egyre többen választják a sportot, a rendszeres testmozgást gyermekek, fiatalok, felnőttek és az idősebb korosztály képviselői egyaránt” – zárta nyilatkozatát Szabó Tünde.

• Sz. I./MTI
• Fotók: Internet