CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

A „Bereg Szíve” üzenetei

Bereg Szíve

A Vásárosnamény SE 2016 szeptemberében – három évtized szünet után – újraindította a kajak-kenu szakosztályát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a Nyírség és Bereg határán,  a Kraszna tiszai torkolatánál található a kilencezer lakosú település. Amúgy négy folyót mondhat magáénak, a fenti kettők kívül a Túrt és a Szamost. A Tiszának ezen a nagy és csendes vízfelületén, amelynek a sodrása 1-3 km/óra, ideálisan lehet a sportágat egyrészt megtanulni, másrészt űzni.

Annak idején a korábbi sportfinanszírozási rendszer összeomlása húzta ki a talajt a naményi kajakosok lába alól, most pedig a sport kiemelt támogatása adta meg az újrakezdés alapját. Németh Béla edző és Lévai Csaba tanító-testnevelő állt a szakmai munka élére, miután már megfelelő számú és minőségű hajó is rendelkezésre állt. Az egyesület elsősorban a 9-10 éves gyerekeket szólította meg, hívta a vízre, mert az a kezdésre legalkalmasabb életkor.

A szándék mellé nagyszerű lehetőség is társult…

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség, mint konzorciumvezető „A Felső-Tisza Vízi turizmusának komplex fejlesztése” című programjával európai uniós támogatást nyert el. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt első fejlesztési területe Vásárosnamény volt, ahol 67 794 000 forintos pályázati támogatásból újult meg a Bereg Szíve Üdülőközpontban (kiemelt fotónkon) létesült vízitúra-megállóhely. Azt nemrégiben adta át a rendeltetésének, ünnepség keretében, Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Az üdülőközpontban tavasszal kezdődtek meg a felújítási munkák, amelynek nyomán európai színvonalú vízitúrapontot létesült. A megújult főépület alsó szintjén csónaktároló található, míg a felső szinten közösségi térként is funkcionáló étkező, melegítőkonyha és azok kiszolgáló helyiségei, továbbá elsősegélynyújtó hely és értékmegőrző. A főépület mellett megújult a gondnoki épület is, amelyben két iroda és egy teakonyha található. Az üzemeltető célja az volt, hogy az átalakításoknak köszönhetően a tábor megkapja a minél magasabb lapátos védjegy minősítést, s európai színvonalú körülmények között fogadhassa a vízitúrázókat. És megfér itt a kajak-kenu szakosztály is.

Sárkányhajók a vízen
Sárkányhajók a vízen

Filep Sándor polgármester kifejtette: „Vásárosnamény kitörési pontja a turizmus és a víz. Nem véletlenül tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy minden gyerek úgy menjen középiskolába, hogy megtanult úszni, megismerkedett a vízzel, ezen belül is a kajak-kenu és a sárkányhajózás alapjaival.” Vagyis az új lehetőségre helyi sportkoncepció épül, és módot ad a sportág fellendülésére is.

Schmidt Gábor, a kajak-kenu szövetség elnöke a szövetség honlapján fejtette ki: „Az elkövetkező nyolc-tíz hónap során számos ilyen átadásra kerülhet sor. Több forrásból is lehetőségünk nyílik fejlesztésekre a településekkel közösen. A Felső-Tiszán tizennégy megállóhely várja majd a túrázókat, bízunk benne, hogy a régió hamarosan a régi fényében tündökölhet, s a helyi közösségek összefogásával olyan mintát tudunk adni, amely mindenki számára követhető.”

Az MKKSZ szabadidős rendezvényekkel, mint amilyen a vásárosnaményi sárkányhajó-roadshow is, élénkíti a térség fejlődését, s jövőre országos marketing- és médiakampánnyal segíti, hogy a vízitúrázók ismét felfedezhessék a vásárosnaményi Bereg Szíve Üdülőközpontot.

Néhány év múlva pedig arról is értesülnek a vízitúrázók és a városba más utakon érkezők, hogy a helyi látnivalókon, a Beregi Múzeumon és az Atlantika Vízividámparkon kívül itt működik az ország egyik sikeres utánpótlás-nevelő műhelye is.

• Szekeres István
• Fotó: Beregi Hírek