CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Atlétikai vb ’23: Afrika vissza-, Budapest előrelépett

Atlétikai EB Budapaest 1966.08.03

Nagyot nőttek Budapest esélyei a 2023. évi atlétikai világbajnokság megrendezésére, miután a nemzetközi szövetség alelnöke bejelentette: a lehetséges afrikai pályázók várnának még két évet, hogy megfelelően felkészülhessenek a sikerrel kecsegtető esetleges sikeres pályázatra. Az Insidethegames című portál értesülése szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kameruni alelnöke, Hamad Malboum Kalkaba úgy nyilatkozott, hogy a vb-rendezésre alkalmas afrikai országok leghamarabb a 2025-ös eseményt pályázzák meg.

A cikk szerint így jelentősen megnőttek a rendezési szándékát már jelzett Budapest esélyei.

Az alelnök szerint hat ország, Algéria, Egyiptom, Kenya, Marokkó, Nigéria és a Dél-Afrikai Köztársaság lehet alkalmas atlétikai világbajnokság rendezésére.
„Ennek a hat országnak van meg jelenleg a gazdasági ereje az ilyen nagyságú verseny megrendezésére” – mondta Kalkaba, hozzátéve: mindenki tudja, hogy a kontinens országai számtalan politikai és szociális problémával küzdenek, a politikusok pedig nem szívesen adnak pénzt olyan dolgokra, mint az atlétikai vb.

Az IAAF elnökével, Sebastian Coe-val folytatott megbeszélés után bizonyossá vált, hogy Afrika egyetlen országa sem célozza meg a 2023-as rendezést. Ugyanakkor a nemzetközi szövetség elismerését fejezte ki a házigazdáknak az idei év afrikai világversenyein produkált rendezői teljesítményükért. Szerinte az ugandai mezeifutó-világbajnokság, a kenyai U18-as vb-t és a Diamond League-sorozat egyetlen afrikai állomásaként a marokkói Rabatban sorra került viadal is sikeres és magas színvonalú volt.

Azt már tudni lehet, hogy a 2019-es vb-t a katari Dohában, míg a 2021-es világbajnokságot az Egyesült Államokbeli Eugene-ben rendezik majd. A 2023-as házigazda kiléte várhatóan 2018 szeptemberében vagy októberében derül ki.

A majdani atlétikai stadionunk látványterve
A majdani atlétikai stadionunk látványterve

Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára, egyben az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) tanácstagja azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az afrikaiak visszakozása nem volt újdonság, informális csatornákon már értesültek róla.

„Ugyanakkor továbbra sem pontosította az IAAF, melyek az elvárásai a 2023-as világbajnokság rendezésével kapcsolatban. Amint látjuk a feltételeket, akkor lehet arról beszélni, hogy akár Magyarország, akár más a 214 tagország közül képes lehet megfelelni ezeknek az elvárásoknak” – mondta Gyulai. Ugyanakkor kifejtette: hazánkon kívül nincs más IAAF-tagország, amely jelezte, hogy érdeklődik.
A sporteseménynek az egyelőre győztes tervpályázat szintjén létező új atlétikai stadion adhatna helyszínt a Rákóczi hídtól délre.

Hazánk 1966-ban már adott otthont atlétikai világversenynek: Budapest, a Népstadion volt az Európa-bajnokság színhelye. Az egyetlen hazai aranyérmet a súlylökő Varjú Vilmos (kiemelt képünkön) szerezte.

• Sz. I.
• Fotók: Internet