CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Távozik Bernd Storck a magyar futballból

Storck

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége a mai ülésén (október 17.) értékelte a válogatott világbajnoki selejtezős szereplését, és arra az elhatározásra jutott, hogy közös megegyezéssel szerződést bont Bernd Storckkal, aki így mindkét tisztségéből, tehát a sportigazgatóiból is távozik. Este, hét óra előtt nem sokkal Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője bejelentette: a szövetség elnöksége jóváhagyta Bernd Storck közös megegyezéssel történő távozását. A német szakember minden feladatkörében befejezi a munkáját az MLSZ-ben.

„Az elnökség egyhangúlag elfogadja Bernd Storck közös megegyezéssel való távozását az MLSZ kötelékéből. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a megbízatása szövetségi kapitányként és sportigazgatóként is. Az MLSZ elnöksége felkérte Csányi Sándor elnököt, hogy kezdjen tárgyalásokat az új szövetségi kapitány szerződtetésére. A magyar válogatott novemberben két mérkőzést játszik. Az idő rövidsége miatt elképzelhető, hogy ideiglenes szövetségi edző készíti fel a csapatot. Megköszönjük Bernd Storck munkáját, mert vele ért el sikereket a magyar válogatott az elmúlt időszakban” – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Az MLSZ 2015 márciusában utánpótlás-sportigazgatónak nevezte ki Dárdai Pál német felfedezőjét, azzal a céllal, hogy fejlessze az utánpótlás-nevelésünk egészét. A kinevezése után két héttel jött a hír, hogy az U20-as vébén már Storck vezeti a magyar válogatottat. A nyolcaddöntőben csak hatalmas csatában, hosszabbításban maradtunk alul a végső győztes szerbekkel szemben.

Nem sokkal később, 2015. július 20-án bejelentették, hogy Storck átveszi Dárdai Pál helyét a felnőttválogatott élén, és a novemberi, Norvégia elleni pótselejtező sikeres megvívásának köszönhetően végül kivezette a csapatot a franciaországi Európa-bajnokságra. A 2016-os kontinensbajnokságon csoportelső lett a magyar együttes, de Belgium a nyolcaddöntőben már megálljt parancsolt.

A világbajnoki selejtező viszont kevésbé alakult fényesen, a magyar csapat ikszelt Feröeren, kikapott Andorrában, és nem szerzett pontot az első két helyen záró Portugália és Svájc ellen, így összesen 13 pontot szerezve, a csoport harmadik helyén végzett, s nem szerepelhet az oroszországi vb-n.

Bernd Storck mérlege a magyar válogatott kispadján 25 mérkőzésen: 8 győzelem, 7 döntetlen, 10 vereség. 2017-es mutatója: 2 győzelem, 0 döntetlen, 5 vereség, 6–14-es gólkülönbség.

Elismerés az elért eredményekért

A testület elemezte a távozó kapitány által irányított csapatok eredményeit, és értékelte Bernd Storcknak a magyar labdarúgásban végzett munkáját. Vezetésével a magyar csapatok több kiemelkedő eredményt értek el a nemzetközi mezőnyben:

– az U20-as válogatott kijutott a 2015-ös korosztályos világbajnokságra, ahol csoportjából továbbjutva végül a 14. helyen végzett;

Így ünnepelték tömegek az Európa-bajnokság után a Hősök terén tartott ünnepélyes fogadtatáson
Így ünnepelték tömegek az Európa-bajnokság után a csapatot és a mestert a Hősök terén tartott ünnepélyes fogadtatáson

– a felnőttválogatott 44 év után jutott ki a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol csoportelsőként jutott tovább, és végül a 13. helyen végzett;

– az U17-es válogatottunk csoportgyőztesként jutott a legjobb nyolc csapat közé a 2017-es Európa-bajnokságon;

– 2016-ban és 2017-ben az U17-es és U19-es korosztályos válogatottak a legutóbbi hat selejtezőtorna közül ötben továbbjutottak;

– Bernd Storck kapitánysága idején a válogatott története legjobb eredményét érte el a FIFA-ranglista 18. helyezésével és európai 13. helyezésével;

– a hazai sportújságírók szavazásán, az Év Sportolója Gálán a férfi labdarúgó-válogatott két egymást követő esztendőben (2015, 2016) elnyerte az év csapatának járó díjat.

A két és fél évig Magyarországon dolgozó Bernd Storck a gyengébb záró időszak ellenére az elmúlt három évtized legtöbb nemzetközi sikerében közreműködő szakvezetőnek mondhatja magát a labdarúgó-szövetségben, amelyért az elnökség elismerését és köszönetét fejezi ki.

(Az Origo információja szerint Bernd Storck nem volt jelen az ülésen.)

Az első kommentek

Amint megjelent a hír az nso.hu-n, percek alatt több mint száz komment jelent meg. Mi találomra emeltünk ki közülük egy csokorra valót. A gyűjtemény kevesebb mint három perc terméke, amelyek közül kihagytuk a zavarosan, illetve a durván megfogalmazottakat.

•   burke
2017-10-17 19:14:01
Ne tegyétek messzire az EB dvd-ket, mert 30 évig ebből fogtok élni. Vissza fogjátok még sírni Storckot.
•   Health
2017-10-17 19:13:38
Mivel mi, magyar adófizetők álljuk a cehhet, nem lehetne, hogy mi szavazhassunk arról, hogy ki legyen az új kapitány?
•  BoBKeLSo
2017-10-17 19:13:15
A koncepció hiánya nem is csak Storck sara, de legalább annyira Csányié. Majd’ 8 éve elnök, és szinte csak hátrafelé haladtunk.
•  Homo Criticus
2017-10-17 19:12:40
Ennek most pont semmi értelme nem volt. Andorra után kellett volna, Svájc után belefért volna. De most, hogy fél év múlva úgyis lejárt volna a szerződése.
•  Biancocelesti
2017-10-17 19:11:52
Arra nem lett volna szükség, hogy a sportigazgatói állásából is menesszék. Baromira örülnék, ha sikerülne Sousát meggyőzni, hogy legyen szöv. kapitány.
•  Crazyjenci
2017-10-17 19:11:43
Német, holland vonal kilőve. Mi jöhet még? Sousa?
•  bobo52
2017-10-17 19:11:20
Gondolom most már semmi akadálya hogy VB-t és EB-t nyerjünk! Gondolom hogy a szöv. kap. tevékenysége kb. 40% százalék volt a szereplésben, a többi a játékosok sara. Egyébként az utóbbi időben az embereket szerintem már a szereplés nem nagyon érdekelte, mindig csak Storck fizetése volt a téma. Mindenki annyit keres amennyit adnak neki, ez így működik. Bárki lesz a kapitány sokkal jobb nem lesz.

Szélesi Zoltán (a kép jobb szélén) Storck segítőjeként
Szélesi Zoltán (a kép jobb szélén), Storck segítőjeként

Ideiglenesen: Szélesi Zoltán?

A Luxemburg és Costa Rica elleni novemberi felkészülési meccseken az idő rövidsége miatt minden bizonnyal ideiglenes kapitány irányít. Könnyen lehet, hogy az U17-es nemzeti együttes szövetségi edzője, a felnőttválogatott stábjában is dolgozó Szélesi Zoltán kapja meg majd erre a lehetőséget.

A 28-szoros válogatott védő 1981. november 22-én, Budapesten született. Jellemzően újpestinek mondhatjuk, noha játszott Debrecenben és négy európai ország klubcsapatában is.

Hétfő esti hír az Utanpotlassport.hu-honlapon: „Pontveszteség nélkül zárta U17-es labdarúgó-válogatottunk a jövő évi Európa-bajnokság kvalifikációjának első szakaszát; Szélesi Zoltán együttese a hollandok és a walesiek után a koszovóiakat is legyőzte a hazai rendezésű minitornán. A vendégek ugyan egygólos vezetéssel vonulhattak szünetre, a mieink a második félidőben nagyobb sebességre kapcsoltak, és Tóth-Gábor duplájának, illetve Csala hosszabbításban lőtt góljának köszönhetően 3-1-re diadalmaskodtak.”

• Szekeres István összeállítása
• Fotók: Internet/MLSZ