CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Békés búcsú – de hogyan tovább?

Storck-búcsú

A labdarúgásban minden kapitányváltás országos visszhangot vált ki. Ez történt ezúttal is, amikor Bernd Storck távozott nemcsak a kapitányi, hanem a sportigazgatói posztjáról is. A különböző stílusú médiumok természetesen az egyedinek szánt hangnemükön tették közzé a nagy hírt. Az egyik típus visszafogott és reális címet adott az információjának: „Közös megegyezéssel távozott Storck”, míg a másik érzelmi töltésűt: „Kirúgták Storckot”.

A hangzavar nyilvánvalóan még jó ideig nem csitul. Honlapunk abban nem kíván részt venni, nem is a dolga.

Éppen ezért – mondjuk úgy: a rend kedvéért – az MLSZ honlapján megjelent, autentikus véleményeket tesszük közzé. Bernd Storcktól, illetve az MLSZ elnökétől, Csányi Sándortól.

Bernd Storck: „Őszintén kívánok nagyon sok sikert”

A távozó német szakember megköszönte a támogatást, amelyet kapott, és amelynek köszönhetően több mint két éven át dolgozhatott a magyar labdarúgás sikeréért, így részt vehetett a tavalyi Eb-n is.

– Nagyon hálás vagyok, hogy olyan nagy hagyományokkal rendelkező ország labdarúgásáért dolgozhattam először sportigazgatóként, majd később szövetségi kapitányként is, mint Magyarország – fogalmazott a távozó szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak. – Büszke vagyok arra, amit a tavalyi Európa-bajnokságon közösen elértünk. A szövetség és a klubok segítségének, a játékosok – beleértve a fiatalokat – profi hozzáállásának és a közösen jól elvégzett munkának köszönhetően olyan sikert tudtunk elérni, amely évtizedek óta nem tapasztalt örömöt okozott a magyar embereknek.

Storck-zsáner– A vb-selejtezők során sikerült igaz elérnünk a minimális célkitűzésünket, hiszen megszereztük a csoport harmadik helyét, ugyanakkor a 10 mérkőzés során kevesebb pontot szereztünk annál, mint ami elvárható lett volna. Ezt a sorozatot is fel tudtuk használni ugyanakkor arra, hogy nagy számban adjunk lehetőséget fiatal játékosainknak. Nekik meg kell adni a bizalmat, hiszen kulcsszerepük lehet abban, hogy a magyar labdarúgás a jövőben újabb sikereket érjen el. A magyar futball sok tehetséggel rendelkezik, látható ez a korosztályos válogatottakon is. Továbbra is úgy vélem, hogy szoros együttműködéssel, alázatos munkával sikerek érhetők el. Nagyon köszönöm az MLSZ vezetőinek, különösen Csányi Sándor elnöknek az elmúlt bő két esztendőben nyújtott támogatást és bizalmat. Jelen helyzetben a szövetség és én is azt láttuk a magyar labdarúgás szempontjából legjobb döntésnek, ha külön utakon folytatjuk. A további munkához őszintén kívánok nagyon sok sikert a magyar labdarúgás minden szereplőjének és szurkolójának egyaránt.

A búcsúzó kapitány még elmondta, hogy a sportág hazai tárgyi feltételei nemzetközi viszonylatban is kiválóak, a kitűzött célok eléréséhez azonban további komoly, professzionális munkára van szükség. Egyértelműen látható, hogy a fejlődés már elindult, további alázatos munkával pedig fenn is tartható.

Csányi Sándor: „Storck az elmúlt évtizedek legsikeresebb szakvezetője volt”

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke az elnökség ülése után adott interjút az mlsz.hu-nak.

• Hogyan született meg a döntés?
– Az Andorra elleni mérkőzés után azt mondtuk az elnökség tagjaival, mindenki megérdemel egy második esélyt, különösen az, aki sokat, és másoknál nagyobb sikerrel dolgozott. Azt feltételeztük, hogy az őszi mérkőzések megmutatják, merre érdemes tovább haladnunk, kell-e váltanunk a kapitányi poszton. Bernd Storckkal egyeztetve most mindketten úgy láttuk, hogy ezt a második esélyt már nem tudja a kapitány kihasználni, mert menet közben elfogyott körülötte a levegő, elveszett a sikerek előfeltételének tekinthető hit, ezért nincs értelme a folytatásnak. Ezt az érvelést ma az elnökség is elfogadta.

• Ön sem bízott már Storck sikerességében?
– Személy szerint továbbra is nagyra tartom Storck úr nálunk kifejtett szakmai teljesítményét, az általa irányított korosztályos és felnőtt válogatottak kiemelkedő eredményeit. Korábban azt mondtam, egy olyan munkaszerető, elhivatott emberre van szükségünk, mint Bernd Storck, és ez a véleményem ma sem változott. Az szubjektív, hogy melyik szakember jobb a másiknál, de az tényszerűnek mondható, hogy Storck az elmúlt évtizedek legsikeresebb szakvezetője volt: vb-döntőbe jutott az U20-as válogatott, Eb-döntőbe az U17-es és felnőtt válogatottunk, európai 13-dikként a FIFA ranglistán 18. helyre jutott az A-csapat a vezetésével. Ezek a sikerek nem vitathatóak el sem tőle, sem a csapatoktól. Mindezzel együtt, az utóbbi időszak eredményei ismeretében egyetértek a távozásával.

• Kevesebb mint egy hónap van a következő mérkőzésekig, nem jelent ez problémát?
– A magyar válogatottnak az az érdeke, hogy minél több nemzetközi meccsen szerepeljen, minél több helyzetben tudják magukat kipróbálni a játékosok. Ez azért is fontos, mert a hazai klubcsapatokban sajnos ezt a rutint, a BL- vagy az EL-csoportmeccsek tapasztalatát nem tudták megszerezni a játékosok, a külföldi légiósok közül sokan pedig nem játszanak meghatározó szerepet. Éppen ezért kötöttük le az év végi meccseket is Luxemburg és a vb-résztvevő Costa Rica ellen, és a következő félévben is megragadunk minden alkalmat újabb barátságos mérkőzésekre. Ha nem tudunk október 25-ig a szempontjainknak megfelelő szövetségi kapitányt kinevezni, akkor megbízott kapitányra lesz szükségünk, amire már korábban is volt példa Egervári Sándor lemondása után.

Csányi• Ön szerint van remény arra, hogy a magyar futball sikeresebb legyen a következő időszakban?
– Bernd Storck eredményei azt bizonyítják, hogy a lehetőségek megvannak. Viszont bárki, aki Magyarországra érkezik dolgozni, annak újat, nagyobb tudást, tapasztalatot kell behoznia, legyen szó játékosról vagy szövetségi kapitányról. Az elmúlt év tapasztalatai azonban arra is figyelmeztetnek: amennyiben a klubok és az utánpótlás-akadémiák nem fejlődnek, a magyar játékosok nem tudnak komoly nemzetközi mérkőzéseken szerepelni, külföldi elitbajnokságokban tapasztalatot szerezni, akkor nem reális az előrelépés. A nehézséget az jelentheti, hogy akadnak tehetségek, de a magyar élvonal csapatai a nemzetközi értelemben az elvárások alatt teljesítenek évek óta, így a hazai bajnokság játékosait nehéz bedobni egy-egy kiélezett nemzetközi meccsre.

• Mi lesz a többi, hazánkban dolgozó német szakemberrel?
– Andy Möller Storck úrral együtt távozik. A többiek esetében, ahogy eddig, ezután is a munka minősége döntő a számunkra. Aki jól dolgozik, tudást, tapasztalatot hoz hazánkba, azt meg kell becsülni. Aki pedig nem dolgozik magas színvonalon – legyen szó magyar, vagy külföldi szakemberről –, annak nem kínál szerződést az MLSZ. Egyébként jelenleg 23 főállású munkatárs dolgozik a férfi szakágban, ebből a hírekkel szemben mindössze 4 német. Az ő sorsukról az új vezetéssel közösen döntünk majd, és ha jó szakemberek, akkor segíthetnek nekünk a jövőben is.

• Mennyi pénzébe kerül az MLSZ-nek Storck távozása?
– A szerződés felbontásának nincs külön költsége. Természetesen a hónap végéig őt megillető díjazást kifizetjük, azon felül nincs semmilyen más kifizetés. Sajnos, többszöri cáfolatunk ellenére, egyes bulvárlapokban felelőtlen állítások és horribilis összegek szerepeltek Storck úr havi járandóságával és a szerződés felmondásával kapcsolatban, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valós tényekkel.

• Mikorra várható az új kapitány megnevezése?
– A szövetség új feladatot kapott: meg kell találni azt a szakembert, aki visszatéríti a válogatottat a franciaországi Eb-n tapasztalt sikeres útra. A tárgyalások már a napokban elkezdődnek, és hamarosan eredmény is várható. Biztosíthatok mindenkit, hogy a szövetség a maga részéről a jövőben is mindent a legmagasabb minőségben tesz meg azért, hogy sikeres legyen a magyar futball. De ismétlem, ahhoz, hogy tartósan eredményeket érjünk el, most már mindenekelőtt a klubok teljesítményének, az utánpótlás nevelésének és a csapatok nemzetközi versenyképességének kell a fejlődést megalapoznia. Ehhez kérjük a klubok, a szakemberek elkötelezett munkáját, és a szurkolók lelkesítő támogatását és türelmét.

Korszerű koncepció, következetes megvalósítás

A váltást követő első órákban még persze az sem derülhetett ki, hogy milyen szervezeti formában folytatódik a magyar labdarúgó-válogatottak munkája. Lesz-e külön, a sportág egészét gondozó szakmai igazgató és külön kapitány. Hogyan épül egymásra az utánpótlás-válogatottak és a felnőtt nemzeti tizenegy munkája. Természetesen a legcélszerűbb az lenne, ha egyetlen – korszerű koncepciót képviselő, a szakmában megújulást hozó – team kapna megbízást.

Akár hazai, akár külföldi szakemberrel az élén.

Amilyen fontos a jó választás, ugyanolyan lényeges, hogy a kiválasztott(ak) megbízása 2021 végéig szóljon, vagyis addig, amíg eldől, hogy a magyar válogatott kiharcolja-e a vébészereplés jogát a következő esztendőre. Az első év nem lesz könnyű, hiszen akkor a szakmai vezető úgymond teszteli a játékosokat, mígnem kialakítja a bő keretét. Ha az új gárda nem jut el (mert bizony nem lesz könnyű) a 2020-as, megújult Európa-bajnokságra, nem lenne helyes újra, máris váltani, mert ha jön az újabb főnök, aki megint egy évig tesztel, a vb-szereplés is kútba eshet.

A szakmai megújulás mellett a követendő koncepció következetes megvalósítása a nagy feladat. Nem lehet az egyes mérkőzések sikeréből, illetve kudarcából eredő közhangulat-hullámzásra támaszkodni, mert attól bizony minden odalehet…

A magyar publikum a portugálok elleni, hősies vereség után – az akarat elismeréseként – elénekelte a Himnuszt a csapatnak. Ha legalább ekkora segítséget kap a formálódó, új válogatott is, az sokat számít. Mert a vereségekből is lehet építkezni.

Sorsdöntő lesz a tétre menő sorozatterhelés közben a játékosok motiváltsága. Hogy az hogy néz ki, arról csak egy, megszívlelendő történet…

A közelmúlt egyik világbajnoksága előtt az ausztrálok Angliában fejezték be a felkészülést. Edzőmérkőzést játszottak például az egyik angol szakszervezeti válogatott ellen. A hazai amatőrök nagyot küzdöttek, de végül – ha jól emlékszem: 3-2-re – kikaptak. Az öltözőben a csapat több tagja, nyilván a drámai hajrá idegfeszültsége következtében, sírva fakadt. Volt, aki vigasztalta őket, hogy hiszen az ausztrál válogatott ellen játszottak… De nem hatott. „Mi soha nem nézzük, ki az ellenfél, mi mindig nyerni akarunk” – mondta a csapat kapitánya.

• Szekeres István
• Fotó: mlsz.hu