CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Sportanalitikai módszerek alkalmazása

Mocsai-előadás

Nagyszabású konferenciának adott otthont ma (október 19-én) a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc terme. A sportanalitikai módszerek alkalmazása az edzői döntésekben – ez volt a fő téma, amelyre számos sportág képviseletében érkeztek vendégek, kiemelt edzők, szakemberek.

A konferencia apropóját egyebek mellett egy szép kiállítású, komoly tartalommal bíró, 20 sportágat érintő kiadvány megjelenése adta. A Testnevelési Egyetem Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központjának munkatársai a Magyar Edzők Társasága megbízásából húsz sportágra készítettek átfogó elemzéseket, amelyek sportági trendeket modelleznek, illetve különböző statisztikai módszerek segítségével mutatják be a hazai tehetségek fejlődési pályáját a világ legjobbjaihoz képest. Az elemzések további célja olyan módszerek kialakítása, amelyek a nemzetközi tendenciákat is figyelembe véve adnak előrejelzést a sportágak várható hazai és nemzetközi fejlődéséről.

A konferenciáról a tf.hu adott részletes beszámolót. Azt idézzük.

Molnár Zoltánnak, a Magyar Edzők Társasága elnökének a fejlődést alapvető célként megfogalmazó köszöntője és az esemény kapcsán meg kell említeni, hogy a konferencia létrejöttében Csabai Edvinnek (sportigazgató, MET) és a TE oktatójának Gulyás Erikának, valamint a PhD hallgató Csurilla Gergelynek és Juhász Gábornak is sok munkája volt.

A köszöntőt követően a Testnevelési Egyetem rektora, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos (fotónkon) Mérések és adatok a kézilabdázók teljesítményének prognosztizálásában és növelésében címmel tartott színes, sok megközelítést tartalmazó, egyórás előadást.

A folytatásban dr. Sterbenz Tamás, a TE általános rektorhelyettese, a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központ vezetője a teljesítmény előrejelzésének módszereiről és csapdáiról. A következő előadó, Túróczy Gábor sportinformatikus volt, aki a Sportanalitika alkalmazása az élsportban címmel tartott előadást, és akinek a vállalkozása világszerte több cég, együttes, csapat és játékos munkáját segíti, különböző sportanalitikai megoldásokat kínálva nekik. Ezután a Dániából érkező Christian Timm Kejser Hartz vette át a szót, aki hazájában több sportágat is felügyel az élsportot ellenőrző szervezet tagjaként, elemzésekkel és vizsgálatokkal segíti az élsportot, és az abban dolgozók munkáját. Ezúttal az edzők szemszögéből történő teljesítményelemzésről és alkalmazásról tartott előadást, ugyancsak nagy sikerrel.

Túróczy Gábor és Christian Timm Kejser Hartz délután is tartott egy-egy érdekes előadást a Sportanalitika gyakorlati alkalmazása az élsportban, illetve A teljesítményelemzés gyakorlati alkalmazása a csapat- és az egyéni sportágakban címmel, majd a konferencia záró akkordjaként szekcióelőadások következtek, amelyekben a nap folyamán elhangzott és a témákhoz kapcsolódó kérdések kerültek napirendre. A beszélgetéseket a TE fiatal oktatói, a Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központ tagjai tartották, a három moderátor Juhász Gábor, Csurilla Gergely és Gulyás Erika volt.

• Közzétette: Sz. I.
• Fotó: tf.hu