CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Átadták a Haladás új sportkomplexumát

HVSE-városkép

Minden újjászületett a szombathelyi sportban legendássá vált Rohonci úton, maga a város is kicsit új arculatot kapott, amint arról a kiemelt fotónk is árulkodik. November 8-án, szerdán délben átadták a Haladás több mint 15 milliárd forintos kormányzati támogatással felépült sportkomplexumát, majd este a futballstadion avatására is sor került.

19.19 órakor, aminek a jelentéséről később szólunk.

A szerdai ceremónián a szalagot (balról) Puskás Tivadar, Hende Csaba, Szondy Szilvia (a Haladás Sportkomplexum Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója) és Homlok Zsolt vágta át Fotó: Bonyhádi Zoltán/nyugat.hu
A szerdai ceremónián a szalagot (balról) Puskás Tivadar, Hende Csaba, Szondy Szilvia (a Haladás Sportkomplexum Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója) és Homlok Zsolt vágta át Fotó: Bonyhádi Zoltán/nyugat.hu

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője az átadó ünnepségen mondott ünnepi köszöntőjében ismét azt hangsúlyozta: a 21. századi követelményeknek megfelelő sportlétesítmény a Haladás szinte valamennyi szakosztályának új otthont, a szombathelyi fiatalok számára pedig sportolási lehetőséget kínál. Az új létesítmény korszerű technológiával épült, energiafelhasználása is takarékos, ezért a fenntartása valószínűleg nem fog többe kerülni, mint a régi, lebontott sportcentrumé volt.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere – aki jelképesen átvette az építőktől a létesítmény kulcsát – a köszöntőjében úgy fogalmazott: a másfél év alatt felépült sportkomplexumra büszkék lehetnek az építők és büszke lehet Szombathely is. Felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt még csupán a vágyak közé tartozott egy új stadion és az annak környezetét jelentő rekreációs övezet kiépítése, most pedig már mindkettő megvalósult.

Homlok Zsolt, a Haladás SE elnöke arról szólt, hogy egyesületnek az elmúlt öt évben sikerült gazdaságilag megerősödnie, növelni a szakosztályok számát és a sportolók létszámát, kiemelkedő sporteredményeket értek el a legtöbb területen, és most megújult az az infrastruktúra is, amelyben működhetnek.

A sportkomplexum részét képezi egy UEFA IV. besorolású, mintegy kilencezer fős, teljes egészében fedett lelátóval rendelkező futballpálya és egy multifunkcionális sportcsarnok. A sportcsarnok földszintjén a sakkozók, birkózók, ökölvívók, súlyemelők kaptak helyet, s ugyanott található a konditerem és a bemelegítő folyosó. Az első emeletet a kézilabdázók, futsalosok, röplabdázók és az utánpótlás labdarúgó játékosok foglalhatják el. Itt található egy centerpálya is, ötszáz fős lelátóval.

Aki arra gyanakodott, hogy azért kezdődött negyed nyolc után négy perccel a stadionavató ünnepség, mert már azelőtt csúszott a program, hogy elstartolt volna, tévedett.

Egyszerű, de nagyszerű oka volt annak, hogy pontban 19.19 órakor csendült fel a Himnusz: a Haladást 1919-ben alapították.

Magába a bő egyórás ceremóniába belefért minden, aminek bele kellett férnie.

Szabó Tünde államtitkár köszöntőt mond az új stadionban
Szabó Tünde államtitkár köszöntőt mond az új stadionban

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédében azt hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt fontosságot tulajdonít a sportinfrastruktúra-fejlesztéseknek.
„Ha azt akarjuk, hogy erős, kitartó és jó jelen nemzedéke legyen Magyarországnak, akkor fejleszteni kell a sport színtereit, hiszen a sport pozitív hatást gyakorol életünk szinte minden területére – mondta. – Olyan nemzet vagyunk, amely világklasszis sportolókkal büszkélkedhet, az új tehetségek megismeréséhez és kiemelkedéséhez azonban – szülessenek az ország bármely részében – esélyt és lehetőséget kell teremteni minden fiatal számára. Mindehhez sportlétesítményekre, tanárokra, nevelőkre és edzőkre van szükség. Szombathely ezen a téren is az élen jár, éppen ezért kívánja támogatni a magyar kormány a szükséges fejlesztéseket.”

Ezt követően a katolikus, a református és az evangélikus egyház papja is megszentelte az arénát, majd a gyepet ellepték a HVSE, az Illés Akadémia és a Király Sportegyesüet növendékei, valamint a Savaria Légió-harcosoknak öltözött táncosai, akiket három „banda” követett: az Ataru Taiko ütőegyüttes, a freestyle-osok társulata és a Körmendről átruccant rockzenekar, a Soulwave.

Végül jött az avató gálamérkőzés: a Szombathelyi Swietelsky-Haladás NB I-es csapata a horvát NK Osijek együttesét fogadta. A vasi gárda nem áll jól a bajnokságban, az avatás előtti napon meg is vált az edzőjétől, Pacsi Bálinttól, és a gálán a klub egykori kiváló középhátvédje, Vörös Csaba, a klub technikai vezetője ült a kispadon. Az új stadionnal véget ért a nehéz korszak is, hiszen a csapat hosszú időn át Sopronban játszotta a hazai bajnoki találkozóit. És noha az is előfordult, hogy kétezer lelkes szurkoló oda is követte a csapatot, a szombathelyi stadionavatót telt ház, 8500 néző szurkolta végig.

Nem is hiába: 3-1-re nyert a Haladás. A vendégek szerezték az első gólt, de negyedórával később Myke Ramos bevéste nevét a klub kilencvennyolc éve íródó történelmébe: az első Hali-gólt szerezte az új stadionban. Aztán Miroszlav Grumics, majd Petró Balázs is a kapuba talált.

Az első félidőben az alkalomhoz illő hangulatot varázsoló vasi B-közép tagjai többször is éltették Király Gábort (utoljára a 31. percben, amikor az előre megbeszéltek szerint átadta a helyét Gyurján Mártonnak), majd az érintettek tudtára adták, hogy „…nem akarunk NB II-t!” Tény, furán festene első osztályú létesítményben második ligás csapat.
• Sz. I./mti.hu

HVSE-madártávlat