CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Hatmilliárd Újpest sportlétesítményeire

Megyeri úti jégcsarnok

Hatmilliárd forintos kormányzati támogatással újulhatnak meg 2020-ig Újpest, illetve az UTE sportlétesítményei. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, célzottan Újpestre ilyen mértékű állami támogatás még nem érkezett. Hozzátette, a döntésben óriási szerepet játszott az, hogy az önkormányzat is „odatette” magát, hiszen Újpesten – amely sorozatban ötször nyerte el a legsportosabb város címet – folyamatosan épülnek újabb és újabb tornatermek, multifunkcionális sportpályák.

Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere, a jégkorong-szakosztály elnöke kiemelte, ezek a források soha nem látott fejlesztéseket jelentenek, de azt is, hogy ez a döntés nemcsak a versenysportról szól, hanem legfőképpen azokról, akik az egészséges életmódot választják, s rendszeresen mozognak.

A Magyar Közlönyben november 8-án megjelent kormányhatározat rögzíti azokat a programelemeket, valamint a hozzájuk rendelt kormányzati forrásokat, amelyek a 2017 és 2020 közötti időszakra vonatkozó újpesti város- és sportlétesítmény-fejlesztési program megvalósításához szükségesek.

Őze István klubigazgató
Őze István klubigazgató

A fejlesztések és felújítások részleteit Őze István, az UTE klubigazgatója mutatta be.

• A Megyeri úti területen teljesen megújul a központi irodaház, amelynek többek között vízvezeték-rendszere, illetve a kazánháza is elavult. Az épületet, ahogyan Őze István fogalmazott, teljesen „kicsontozzák”. Szintén felújítják a boksz- és birkózó csarnokot, erre leginkább azért van szükség, mert ezeket a sportágakat 30-40 évvel ezelőtt szinte kizárólag férfiak űzték, mára azonban mindkét nem számára meg kell teremteni a megfelelő feltételeket.
• A Megyeri úti jégcsarnok (kiemelt fotónkon) új tetőszigetelést kap, és annak köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a fűtési költségek.
• Ezen a területen található a jelenlegi kazánház is, amely Őze szerint „csúnya, és nem is illik” a környezetbe, ráadásul elavult, ezért lebontásra kerül, s kiszolgáló műhely épül a helyén.
• A Szilágyi út-Tábor utca területen jég- és curlingcsarnok épül – ez az egyik legnagyobb fejlesztés. A létesítmény kiviteli tervei februárra készülnek el, március elején indul a közbeszerzési eljárás, amelyet követően elkezdődhet az építkezés. Ugyanezen a területen meghosszabbítják az atlétikai pálya futófolyosóját, itt decemberre várják a terveket, s jövőre, amint beköszönt a jó idő, indulhat a munka.
• Kibővítenék a Megyeri úti területet, ahová versenyuszodát is szeretnének építeni, valamint egy Nemzeti Karate Akadémia létrehozása is szerepel az elképzelésekben.
• Tervezik a Duna-part újpesti szakaszának megnyitását is a nagyközönség előtt, valamint új kajak-kenu telep létrehozását, mivel a Tímár utcai létesítmény egyszerűen megtelt. A klubigazgató megjegyezte: a kajak-kenu szakosztálynak Ráckevén is szeretnének felépíteni egy telepet, mivel Budapesten nem lehet „időre menni” az edzéseken, Ráckeve viszont a nyugodtabb víz miatt erre tökéletesen alkalmas.
• A legtávolabbi beruházásnak a Mexikói úti lőtér fejlesztését nevezte meg Őze István, ennek a terveit szeptemberre kell a kormány elé vinni.

  • Sz. I./mti
  • Fotók: Internet