Jelentős adókedvezmény sportvállalkozásoknak

A sportvállalkozások által fizetendő iparűzési adó csökkentéséről, valamint a sportolók számára juttatott jövedelmet terhelő, munkáltató által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) eltörléséről döntött a parlament a fideszes Tiba István javaslatára. A módosításokat 124 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el a kormánypárti képviselők.
Nem terheli iparűzési adó 2018. január 1-jétől a sportvállalkozásokat a belépőjegy- és bérleteladásból, a reklámközzétételi tevékenységből, a szponzori szerződésből eredő bevétel után. A törvénymódosítás szerint sportvállalkozás a főtevékenységként sporttevékenységet [TEÁOR ’08 93.1] végző, a sportról szóló törvény szerinti azon sportvállalkozás, amely az adóévben indult mindazon sportág sportszövetsége által kiírt, szervezett, rendezett vagy engedélyezett versenyrendszerben, amely sportágban versenyző játékjogának használati jogával rendelkezik.

(Az információt az Adózóna című szakportáltól vettük át.)

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a nettó árbevételt csökkentő tételek miatti adócsökkenés állami támogatásnak számít, amelyet az illető vállalkozás egyebek mellett sportlétesítmények üzemeltetéséhez nyújtott működési támogatásként vehet igénybe.

További jelentős kedvezmény a sportvállalkozások számára, hogy nem kell megfizetniük a hivatásos sportolónak az e foglalkozása ellenértékeként (már 2017. szeptember 1-jét követően) juttatott bevétel után a kifizetőt terhelő, 20 százalékos mértékű, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho). Ez a rendelkezés a törvény kihirdetését követő napon lép hatályba.

Mint azt Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk korábban a témában írt cikkében jelezte, az eredeti törvényjavaslat nem rendelkezett arról, hogyan kaphatják vissza a sportvállalkozások a szeptember 1-jét követően a törvény kihirdetéséig már megfizetett ekhót. Az elfogadott törvényjavaslat már rendelkezik arról, hogy a törvénymódosítás „hatálybalépését megelőzően megállapított egyszerűsített közteherviselési hozzájárulási kötelezettség az önellenőrzésre vonatkozó szabályok szerint helyesbíthető”.

A törvényjavaslat elfogadásával módosul a társasági adóról szóló törvény is. Eszerint ha az állami adó- és vámhatóság az átutalást kizárólag azért tagadta meg, mert az adózó a társasági adóelőleg-kiegészítési kötelezettségről szóló bevallásában, illetve társasági adóbevallásában fizetendő adóelőlegként, adóként megjelölt összeget nem fizette meg határidőben, az adózónak az átutalás megtagadásáról szóló határozat átvételét követő 15 napon belül előterjesztett külön kérelmére az állami adó- és vámhatóság az átutalást akkor is teljesíti, ha
a) a késedelem nem haladja meg az esedékességtől számított 15 naptári napot, és
b) az adóelőleg, adó összegének megfizetése maradéktalanul megtörtént.

• Sz. I. – Forrás: mti/adozona.hu