CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Téli olimpia: koreai olvadás

Műkori

Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a február 9-én a dél-koreai Pjongcsangban kezdődő téli olimpiára. Csun He-szung dél-koreai országegyesítési miniszter helyettese arról a tárgyalásról nyilatkozva jelentette be ezt, amelyet a két Korea küldöttsége folytatott a téli olimpián való északi részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. A megbeszéléseken Szöul kezdeményezte, hogy a pjongcsangi olimpia nyitóünnepségére a két Korea sportolói együtt vonuljanak be.

A BBC ráadásul arról a déli javaslatról is hírt adott, hogy az olimpia alatt tartsanak családegyesítő találkozókat.

Az idézett megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó volt a két ország között. Aki járatos a diplomácia világában, legalábbis sejti, mennyi puhatolózás, egyeztetés végeredménye volt, hogy a Koreai NDK és a Koreai Köztársaság küldöttsége egy asztalhoz ült. Az utóbbi időben igencsak elmérgesedett viszony, a KNDK nemzetközi elszigetelődése ellenére is.

A koreai háborút követően Észak és Dél sosem kötött békét, 1953-ban csupán tűzszünetet, így az ilyen tárgyalások – még ha a sport kapcsán is történnek –lépések a béke irányába. A tárgyalások eredményesen zárultak, mindkét fél elégedetten távozott a panmindzsoni Béke Házában tartott megbeszélésről. (Panmindzson négy kilométer széles, 250 km hosszú demilitarizált övezet, mely a Koreai-félszigetet választja ketté. Ahol azonban rengeteg katonai incidens történt az elmúlt évtizedekben; éppen ötven évvel ezelőtt, 1968 volt a legvéresebb év az övezet történelmében, ekkor 140 dél-koreai és 17 amerikai katona vesztette életét.) Fontos, hogy az olimpiai időszakra – a jószándékot demonstrálva – az Egyesült Államok és Dél-Korea lemondott a tervezett, közös hadgyakorlatról.

A Reuters jelentése szerint a felek komolyan, de optimistán viszonyultak a tárgyaláshoz, és végül megegyeztek abban, hogy a Koreai NDK nemcsak delegációt küld a Koreai Köztársaságba, a téli olimpiára, de sportolókat és szurkolókat is. A téli játékokon való részvételük nem volt rendszeres, legutóbb 2010-ben indultak a sportolóik, észak-koreai zászló alatt, a vancouveri olimpián.

Egyébként idén is tervezték indítani a műkorcsolyzázó párosukat, Rjom Tae Okot (ő a leány) és Kim Dzsu Sziket (ők láthatók a kiemelt fotónkon). De hogy nem is olyan régen még mennyire bizonytalan volt a helyzet, azt az is jelzi, hogy az észak-koreai olimpiai bizottság egész egyszerűen nem küldte meg a nevezésüket az október 30-i határidőig. Bár a határidőt lekésték, a mostani tárgyalások szelleméből adódóan, a szervező bizottság szemet huny a hiányosság fölött.

A téli olimpia mellett a közelgő holdújév is további baráti intézkedésekre ad módot, így Szöul azt is javasolta, hogy folytassanak tárgyalásokat a katonai feszültség leépítéséről is.

• Szekeres István összeállítása
• Fotó: Internet