CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Miklós Edit újabb kálváriája

Miklós Edit a havon

Egy évvel azután, hogy edzés közben kettős térdszalagszakadást szenvedett, ismét súlyosan megsérült Miklós Edit. A csíkszeredai születésű alpesi síző, aki márciusban lesz harminc éves, az ausztriai Bad Kleinkirchheimben, szuper-óriásműlesiklásban rendezett világkupafutamon drámai módon érkezett célba.

Hatalmasat esett, a fejét is beverte a földbe, és percekig nem mozdult. Az 50-es rajtszámmal indult, s már gyakorlatilag a célegyenesben volt, amikor láthatóan kiállt a versenytartásból, az utolsó kaput ki is hagyta, majd a célba érkezéskor hátraesett, a fejét is beverte, a teste tehetetlenül pörgött a havon. A visszajátszásokból azt lehetett látni, hogy két kapuval a vége előtt fájdalmasan eltorzul az arca, és a jobb lábát fel is emelte, hogy ne terhelje. Az utolsó kaput is tudatosan kerülte inkább ki, de a célvonalon áthaladva összerogyott. Hosszú percekig ápolták a pályán, és láthatóan eszméleténél volt, amikor hordágyon levitték a pályáról, majd mentőhelikopterrel a villachi kórházba szállították.

Bár az első hírek arról szóltak, hogy a célba érkezéskor eszméletét vesztette, ezt a helyszínen lévő Stark Márton szövetségi kapitány cáfolta:
„A célegyenes előtt túl közel ment az egyik kapuhoz, korrigált, de úgy érezte, mintha valami elvitte volna a lábát. Ezek után nem akarta megterhelni a jobb térdét, és ezért csak úgy tudott megállni a célban, hogy eldőlt. A jobb lábában fájdalmat érzett, a bal sértetlen maradt.”

A szövetségi kapitány hozzátette: az Edit tavalyi műtétét végző kezelőorvosa, Christian Schenk véleményére várnak. A síszövetség hamarosan hivatalos közleményben adott hírt a sportoló állapotáról: „Miklós Edit nem indulhat a februári téli olimpián, Pjongcsangban. A diagnózis szerint a jobb térdében elszakadt a keresztszalag, és még az éjszaka folyamán megműtik. A rehabilitáció várhatóan több hónapot vesz igénybe.”

Részletes nyilatkozatot adott Kaszó Klára, a síszövetség ügyvezető elnöke:
„Biztos, hogy nem tud részt venni az olimpián, ezért most nagyon el van kámpicsorodva. De próbálunk a pozitívumokra koncentrálni, hiszen ilyen sérülések után is sokan visszatértek. Lindsey Vonn négy évvel idősebb nála, vagyis a következő olimpia lehetősége is benne van. Nem értek egyet azokkal a véleményekkel, hogy túl hamar tért volna vissza. Szakmai döntés született az orvos, az edzők és a versenyző részéről – ezeket a jogokat nem lehet elvitatni, ráadásul nem voltak fájdalmai. Ilyenkor mindenki nagyon okos, de én nem szeretem, amikor emberek úgy mondanak véleményt, hogy nem is látják a leleteket. Most a legfontosabb, hogy egészséges legyen, újra működjön a térde, aztán neki kell meghoznia a döntést a jövőről. De ha valaki ennyi évet síel, és ennyi munkát fektet a sportpályafutásába, miközben beverekszi magát az élbolyba, akkor szerintem nem szabad feladni. Persze sok múlik azon, hogy sikerül a műtét, milyen lesz a rehabilitáció – gyakorlatilag végig kell csinálnia ugyanazt, amit az elmúlt egy évben. Ezt mentálisan nehéz feldolgozni, mert egyszer már végig járta ezt a nehéz utat, miközben az olimpia lebegett a szeme előtt. Az a baj, hogy a következő világbajnokság túl közel van, a következő olimpia pedig túl messze. Nehéz időszakon van túl, és most jön a következő.”

Az olimpiai szereplés elmaradása súlyos lelki teher. Emlékeztetőül: Miklós Edit a szocsi téli olimpián hetedik lett a női lesiklás klasszisokkal teli mezőnyében, amivel – nem túlzás – világszenzációt keltett. Pjongcsangtól hasonló sikert remélt.

Vasárnapra virradóan megoperálták a térdét, és a műtét a kezelőorvosa elmondása szerint nagyon jól sikerült. „Ami ezen kívül fontos, hogy Editnek jó kedve van, és mi is pozitívak vagyunk a felépülését illetően” – idézte a síszövetség vasárnapi közleménye Stark Mártont, az alpesi szakág szövetségi kapitányát. Stark Márton leszögezte: Miklós Editnek sajnos ki kell hagynia a téli olimpiát. Hozzátette, a kezelőorvos, Christian Schenk szerint Edit folytathatja karrierjét.
„Jól vagyok, sokkal nehezebb feldolgozni a mostani sérülést, mint a tavalyit, de jól érzem magam, a műtét jól sikerült” – számolt be a Facebookján a versenyző.

• Szekeres István összeállítása
• Fotó: MTI