CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Lila ünnep az Üllői úton – 11-esekkel kupagyőztes az Újpest

MKUTE

Az Újpest nyerte meg a labdarúgó Magyar Kupát, mivel a 2–2-es rendes játékidőt, majd a gól nélküli hosszabbítást követően tizenegyespárbajban 5–4-re legyőzte a Puskás Akadémiát. A fővárosi együttes fennállása 10. Magyar Kupa-aranyát nyerte meg.

A Puskás Akadémia–Újpest Magyar Kupa-döntőt több oldalról is megközelíthetjük. Ha történeti szempontból nézzük, akkor az egyik érdekesség, hogy Felcsút a Magyar Kupa történetének legkevesebb lakost számláló települése, amely döntős csapatot adott, és a fináléban Spandler Csabáéknak megvolt a lehetőségük, hogy tovább írják a rekordot a PAFC-cal. Aztán ha az edzők felől nézzük a párharcot, akkor azt láthatjuk, hogy két kupaspecialista mester nézett egymással farkasszemet. Az edzőként kétszeres kupagyőztes Pintér Attila a negyedik csapatával jutott be a Magyar Kupa fináléjába, míg a 2013-ban érkező Nebojsa Vignjevics a harmadik kupadöntőjét játszotta az Újpesttel, egyszer már nyert is vele.

Ha pedig a két klub közelmúltjára tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy az Újpest napra pontosan három évvel ezelőtt, 2015-ben tudta legyőzni legutóbb a PAFC-ot, akkor idegenben 5–4-re, a felcsútiak mind a négy gólját a ma már újpesti, a döntőt a kispadon kezdő Tischler Patrik jegyezte. Rajta kívül Branko Pauljevic is a PAFC-tól került Újpestre, míg a felcsútiak Balogh Balázst és Jonathan Herist szerződtették tavaly nyáron a liláktól.

És akkor közelítsük meg szakmailag is a találkozót, ugyanis fordulatokban, izgalmakban, vitatott helyzetekben és szép gólokban is gazdag, jó meccset játszottak a csapatok, miközben a találkozót végigéneklő újpesti fanatikusok a hangulatról is gondoskodtak.

Pintér Attila és csapata már a 2. percben 11-est reklamált, amikor Litauszki Róbert becsúszása után Szakály Péter földre került (a visszajátszás alapján a védő talán a labdához is hozzáért, mielőtt eltalálta volna a támadó lábát), majd bő tíz perc elteltével az Újpest találta el a kapufát, éppen a volt felcsúti Pauljevics révén. Aztán a következő helyzet már a felcsútiaké volt: előbb Filip Pajovics kapus mentett, majd a kipattanót Antonio Perosevic fölé durrantotta. Valamivel később pedig az újabb felcsúti lehetőséget Ezekiel Henty hagyta ki.

A helyzetek után aztán jöttek a gólok is. A 38. percben Josip Knezevic 12 méteres, okos lövésével szerezte meg a vezetést a PAFC, majd a második félidő elején a juniorként Felcsúton is futballozó Zsótér Donát egyenlített hatalmas, 27 méteres bombagóllal.

Ezután Dzenan Burekovic szögleteivel veszélyeztetett az Újpest: Balázs Benjámin fejesénél Hegedüs Lajos nagyot védett, a következő sarokrúgásnál pedig Novothny Soma talált a kapuba, de Andó-Szabó Sándor játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot; nem biztos, hogy igaza volt…

A következő Burekovic-szögletnél viszont már szabályos gólt szereztek a lila-fehérek, a hosszún érkező Mijusko Bojovics fejelt senkitől sem zavartatva a felcsúti kapuba. Négy perccel később, a 66. minutumban viszont már egyenlített is a PAFC, a volt újpesti Balogh beadását az elmélázó Burekovic mellől félfordulatból leadott lövéssel Perosevic váltotta gólra. Ez sem volt csúnya. 2–2

A hajrára visszaesett az iram, nem forogtak már veszélyben a kapuk, így – akárcsak tavaly a Vasas–FTC fináléban, amelyet 1–1 után 11-esekkel nyert meg a Fradi – következhetett a hosszabbítás. A ráadásban mindkét csapat eljutott helyzetekig, de gólig nem (illetve Ulysse Diallo betalált, de lesen volt, így nem ítélt gólt a játékvezető). A legközelebb talán Zsótér állt ahhoz, hogy eldöntse a meccset, de 14 méteres lövését Hegedüs óriásit vetődve hárította.

Így 11-esek döntöttek, méghozzá az Újpest javára, amely csak egyszer, a felcsúti gárda viszont kétszer is rontott.

Vignjevics másodszor vezette kupagyőzelemre az Újpestet, összességében ez a klub 10. kupagyőzelme, és ezzel immár biztos, hogy a csapat indulhat az Európa-ligában. Míg Pintér Attila másodszor veszített el finálét 11-esekkel (korábban a Vasassal).

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Puskás Akadémia FC–Újpest FC 2–2 (1–0, 2–2, 2–2) – 11-esekkel 4–5
Budapest, Groupama Aréna, 11 270 néző. Vezette: Andó-Szabó

Puskás Akadémia: Hegedüs L. – Poór, Hegedűs J., Spandler, Trajkovski – Márkvárt (Bacelic-Grgic, 118.), Balogh B. – Perosevic, Szakály P. (Molnár G., 113.), Knezevic (U. Diallo, 89.) – Henty. Vezetőedző: Pintér Attila

Újpest: Pajovics – Balázs B., Litauszki, Bojovics, Burekovic (A. Diallo, 91.) – Sankovic, Onovo – Pauljevics, Zsótér, Nwobodo – Novothny (Tischler, 108.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Knezevic (38.), Perosevic (66.), ill. Zsótér (55.), Bojovics (62.)

nso.hu