Hosszú Katinka új egyesületet alapít

Hosszú Katinka hat szám közül válogathat a glasgow-i Európa-bajnokságon – írja az SzPress Hírszolgálat. A háromszoros olimpiai bajnok úszónővel kapcsolatban szintén friss hír, hogy új egyesületet alapít, és már kiválasztotta új edzőjét.

Kedden éjfélkor – kilenc nappal a rajt előtt – lezárult a nevezési határidő a glasgow-i Európa-bajnokság úszóversenyeire. A magyar szövetség már ezt megelőzően eljuttatta a szervező bizottsághoz a válogatott versenyzők névsorát, amelyen a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka neve is szerepel.

Július 11-­én Sós Csaba szövetségi kapitány azt nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak, hogy Katinkát – versenyzési gyakorlatát, illetve az elért eredményeit figyelembe véve – öt számra benevezte, amelyhez a Los Angelesben felkészülő úszónő a nevezési határidő lejártáig saját belátása szerint egyet vagy kettőt hozzá tehet, de el is vehet, ha erről a szövetséget időben tájékoztatja.

„Kedden, a nevezési határidő lejárta előtt tájékoztattuk olimpiai bajnokunk klubjának illetékeseit, hogy még egy számra benevezzük, így Glasgow-ban hat lehetőség közül választhatja ki a számára legmegfelelőbbeket. A menedzsment ehhez semmit sem fűzött hozzá, kérdéseket sem tett fel. Ezzel számomra egyértelművé vált, hogy Katinka fenntartja a jogot magának az indulásával kapcsolatos bejelentés helyének és időpontjának a megválasztására” – mondta Sós Csaba, hozzátéve, hogy a nevezés kizárólag az érintett nemzeti szövetségek feladata, a versenyzők ugyanezt direktben nem tehetik meg, ahogy a képviselőjük sem.

HATBÓL HÁROM?

Az egyik magyar szakember véleménye szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Katinka nem vállalja túl magát az Eb-n és az említett hatból hármat fog kiválasztani. Aligha mond le a 200 vegyesről, második és harmadik száma valószínűleg a 100 és a 200 hát lesz.

Mindeközben felröppent a híre annak, hogy Hosszú Katinka új egyesületet alapít, és már meg is tette az ezzel kapcsolatos lépéseket. Új edzőjét is kiválasztotta, aki külföldről érkezik és várhatóan ott lesz a glasgow-i megmérettetésnél. Félreértés ne essék, ez nem egy újabb Dave Salo korszak kezdetét jelenti…

Az Európa-bajnokság augusztus 3-án kezdődik és 12-ig tart, a versenyeknek a Tollcross International Swimming Centre medencéi adnak otthont. Idén az úszó Eb egy újszerű multisport kontinensbajnokság része, amelynek társrendezője az atlétikai Eb házigazdájaként Berlin.