CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Dévai Boglárka aranyérmes lett ugrásban a torna EB-n

605456_devai_boglarka_ezustermet_szerzett_a_torna

Dévai Boglárka (Delfin Sportiskolai SE) aranyérmet nyert ugrásban a glasgow-i női torna Európa-bajnokság utolsó, vasárnapi versenynapján.

A tavalyi, kolozsvári kontinensviadalon bronzérmes szombathelyi sportoló első helyen jutott a fináléba, de a sorsolás miatt vasárnap délután elsőként kellett bemutatnia gyakorlatát.
Ugrása mindkét alkalommal jól sikerült, de a leérkezés egyik esetben sem volt hibátlan. A 6,0-os erősségű ugrása után egy, az 5,4-es erősségű után három tizedpontos levonást kapott, így 14,349 ponttal zárt.
A folytatásban senkit nem büntetett levonással a zsűri, de nem is voltak olyan erősségű gyakorlatok, amilyet a magyar versenyző bemutatott. A címvédő francia Coline Devillard sem tudta megelőzni Dévait, és a hatodik induló után már biztos volt, hogy érmet nyer. A német Sarah Voss sem került elé, és az orosz Angelina Melnyikova is csupán a második helyet szerezte meg.
Dévai a magyar női tornasport harmadik Európa-bajnoka Ónodi Henrietta (1989, felemáskorlát) és Varga Adrienn (1998, ugrás) után. Ez a sportág 18. magyar kontinensbajnoki aranyérme.
“Kiléptem, ezért mínusz négytizeddel indultam. Az első ugrásom után annak is örültem, hogy nem estem el. Azt hittem, a dobogó sem lesz meg, mert tudtam, hogy többen is azonos szinten vannak velem, de szerencsére néhány ellenfelem is hibázott” – nyilatkozta a döntő után a tornász.
Hozzátette, félve utazott Glasgow-ba, mert a hazai versenyei nem sikerültek jól a közelmúltban. Mivel elsőként kellett bemutatnia gyakorlatát, két ugrása után várakozással telt számára az idő, amit nehezen viselt.
“Rettenetesen izgultam, nagyon rosszul voltam, azt hittem, kihullik a hajam. Még mindig nem hiszem el, hogy húsz év után újra sikerült aranyérmet nyerni” – mondta boldogan a szombathelyi sportoló.
Draskóczy Imre szövetségi kapitány úgy fogalmazott, csodálatos eredmény született, és ha ezeket az ugrásait Dévai tovább csiszolja, akkor az októberi, dohai világbajnokságon is jól szerepelhet.
“Mindkettőben volt egy-egy kisebb rontás – az egyiknél kiment a síkból, a másiknál ki is lépett -, de szerencsére olyan magas a kiinduló pontszáma, hogy ezeket még elbírta. Az utolsó pillanatig izgultunk, hogy a többiek hogyan fognak szerepelni” – idézte fel az edző.
Egyik edzője, Rácz Gábor, aki feleségével, Vizer Erzsébettel 27 éve hozta létre a szombathelyi ugrás-specialista szakmai műhelyt, amit a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola  Nonprofit Kft. keretein belül működtetnek röviden így összegzett: “Nagyon jó szezont futott idáig. A civil életben leérettségizett, megcsinálta a nyelvvizsgája felét, Szombathelyen felvették az egyetem testnevelés-gyógytestnevelés szakára, megtanult egy nyolc tizeddel nehezebb ugrást, és most Európa-bajnok lett. Mind sportemberként, mind a civil életben nagyon nagyot alkotott ebben az évben”. Hozzátette, bízik abban, hogy ez a remek eredmény valaminek a kezdete, nem pedig a lezárása, majd emlékeztetett rá, hogy a tavalyi, kolozsvári Európa-bajnoksághoz képest – amelyen tanítványa bronzérmes lett – az első ugrásának nyolc tizeddel magasabb a kiinduló pontszáma.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány is Dévai két edzőjének munkáját dicsérte először, majd elmondta: a versenyző egy hét pihenőt kap, utána viszont már a világbajnoki felkészülés jegyében folytatja a munkát.
“Boglárka a vb-mezőnyben ezekkel az ugrásokkal képes döntőbe kerülni, és akkor izgulhatunk megint. De ennyire ne szaladjunk előre, először ünnepeljünk” – fogalmazott a kapitány.
Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke felidézte, hogy Dévai a magyar női tornasport harmadik Európa-bajnoka Ónodi Henrietta (1989, felemáskorlát) és Varga Adrienn (1998, ugrás) után.
“Olyan első ugrást, ami neki van, senki nem csinál a világon. Ebben a mezőnyben ez volt a legmagasabb kiinduló pontszámú gyakorlat, és a pontszámon még kivitelben tud javítani is, ez pedig azt jelenti, hogy bekerülhet a világ legjobbjai közé. Óriási előrelépés ez a magyar tornának, és rengeteg munka van e mögött” – nyilatkozta a sportvezető.

“Mindenesetre a magyar válogatott megőrizte a helyét. Bemutattunk nagyon látványos, szép gyakorlatokat, az európai szövetségben is nagyon pozitív a hozzáállás a mieinkhez. Anyagerősen tornáznak, szép gyakorlataik vannak” – mondta a sportvezető.
Magyar Zoltán rávilágított, hogy a versenynaptár módosítása miatt a legjobbak pihenő nélkül versenyeznek, ezért is sok a sérülés, a rontás, ráadásul pihenőre ezután sincs lehetőség, mert kezdődik a felkészülés az októberi, dohai világbajnokságra.
Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára elmondta, az ellenfelek közül is többen elismerték, hogy sokat fejlődött a női csapat.
“Azért bennem van, hogy jó lett volna letenni a névjegyet egy ötödik hellyel. Csalódott vagyok, hogy a legtapasztaltabb versenyző vétett olyan hibát, amelyet ezen a szinten nem lenne szabad. Ez nem azt jelenti, hogy egyetlen versenyzőre lehet tolni a felelősséget, de ilyenkor a legtapasztaltabbnak kellene húznia a többieket, és ez most sajnos nem jött össze” – szögezte le.
Altorjai arra utalt, hogy az utolsó szer előtt a válogatott még az ötödik helyen állt, de Böczögő több hibát is vétett.

A junioroknál a Bácskay Csenge, Medved Regina, Schermann Bianka, Székely Zója, Szujó Hanna összeállítású csapat a kilencedik helyen végzett pénteken.

A magyar válogatott csupán negyedszer került a nyolc közé az Európa-bajnokságok történetében: 1996-ban hatodik, 1998-ban hetedik, 2016-ban és most nyolcadik lett. Idén ráadásul legjobb összetett tornásza, a tavaly ezüstérmes, de jelenleg sérült Kovács Zsófia nélkül sikerült megismételnie két évvel ezelőtti teljesítményét.

mti.hu