CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Befejeződtek a multisport Európa-bajnoki versenyek

rasovszky87

A hétvégen befejeződtek a multisport Európa-bajnokságok Glasgowban. A legeredményesebben a medencés úszók szerepeltek, négy arany-, három ezüst- és két bronzéremmel.

A hosszútávúszok Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub) jóvoltából 2 arany- és egy ezüstérmet szereztek. A magyar hosszútávúszó miután megnyerte az 5 km-t, az olimpiai 10km-es távon csak rosszabb benyúlással maradt le a dobogó legmagasabb fokától, míg vasárnap 25km-en sem talált legyőzőre.

A további vízes sportok – műugrás és szinkronúszás -, továbbá golfban és kerékpározásban magyar sportoló nem szerepelt a legjobbak között.

A tornász Vecsernyés Dávid (Budapesti Honvéd Sportegyesület) bronzérmet nyert a nyújtó fináléjában.
Az utolsó szerdöntő magyar résztvevője a csütörtöki selejtezőből 14,200 ponttal, a második legjobb eredménnyel jutott tovább. Nála csak Epke Zonderland, a hollandok olimpiai, világ- és Európa-bajnoka kapott többet, 14,333-at. A döntőben a magyar tornász elegáns és szép, hiba nélküli gyakorlatot mutatott be, amire 14,033 pontot kapott. Ugyanannyit, mint előtte a svájci Taha Serhani, akinél azonban szebben mutatta be programját, így őt megelőzte. Ezzel a második helyen állt, mert az elsőként szereplő másik svájci, Oliver Hegi nagyon magas pontszámmal, 14,700-zal adta meg az alaphangot. Később, hatodikként Zonderland anyagerős, ugyanakkor nem hibátlan gyakorlatot mutatott be, amivel Hegi mögé, de Vecsernyés elé került 14,400 ponttal.

“Álmaimban sem gondoltam volna, hogy összejön az éremszerzés, a döntőbe jutás volt az elsődleges cél, itt ugyanakkor már bármi megtörténhet. Úgy döntöttünk, ugyanazzal a gyakorlattal indulok, mint a selejtezőben, azt nagyon jól begyakoroltam a felkészülés alatt” – mondta a friss Eb-bronzérmes, aki először állhatott dobogóra felnőtt világversenyen.

Vecsernyés a második magyar felnőtt érmes a glasgow-i torna Eb-n. Múlt vasárnap Dévai Boglárka (Delfin Sportiskolai SE) győzött ugrásban.

A magyar tornászok egyhetes pihenő után megkezdik a felkészülésüket az őszi versenyekre. Szombathelyen hazai világkupa-versenyen léphetnek a szerekhez legjobbjaink, majd jön a szezon csúcspontja, a katari világbajnokság. A 2018-as vb-t – mely szokatlanul közel került az Eb-hez, október 25 és november 3 között rendezik meg Dohában, a 15 500 fős befogadóképességű Aspire Dome-ban.

Csapatban a dohai vb már a 2020-as olimpiai kvalifikáció első állomása. Az első három csapat szerzi meg a jogot a részvételre a tokiói ötkarikás játékokra, és az első 24 között kell végeznie azoknak az országoknak, amelyek életben akarják tartani olimpiai álmukat a csapatversenyben. A férfiaknál és a nőknél is a legjobb 24 csapat jut ki a 2019-es világbajnokságra, az ebből a körből kimaradók már csak az egyéni kvalifikációban bízhatnak.

A triatlonosok versenyén Tóth Tamás a hatodik, Dévay Márk a hetedik, Faldum Gábor pedig a 15. helyen ért a célba. A festői szépségű Strathclyde Country Parkban 1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás és 10 kilométer futás várt a 60 fős mezőnyre.
A tóból nagyjából húsz másodperces előnnyel szállt ki egy tízfős csoport, amelyben ott volt Dévay és Tóth, valamint a hazaiak élő legendája, a sportág egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka, Alistair Brownlee is.
A hatkörös kerékpározás során Dévay és Tóth végig az élmezőnyben tekert, majd elsőként Brownlee indult el a három körből álló futásra. Az első kör után Tóth hatodik, Dévay némi lemaradással hetedik volt. Az állás nem változott jelentősen az utolsó kör befejeztével sem.
Szombaton a vegyesváltók küzdelmeit rendezték a Strathclyde Country Parkban, ahol negyedik lett a Kovács Zsófia, Tóth Tamás, Bragmayer Zsanett, Dévay Márk összeállítású staféta a 19 csapatos mezőnyben.

Evezésben Galambos Péter a könnyűsúlyú egypárban 6. helyezést ért el.

A multisport Eb sportágai közül az atlétika versenyszámait a berlini Olimpiai Stadionban rendezték. Halász Bence kalapácsvetésben szerzett bronzérmet. További három magyar atléta Krizsán Xénia (hétpróba, a képen) 7., Baji Balázs (110m gát) 8., Gyurátz Réka (kalapácsvetés) 9.helyen végzett.

Újvidéken a sportlövők Grand Prix versenyén Péni István (Újpesti TE) a 3×40 lövéses szám világranglista-vezetője az alapversenyben 1184 kört ért el, míg a fináléban 456,6 körös teljesítménnyel győzött.
Pénteken légpuskában – melyben szintén a világranglista első helyezettje – 633,9 körös országos csúccsal végzett az alapverseny élén, majd a döntőben is a legjobbnak bizonyult.
Az olimpiai számok közül a hétvégén női sportpisztolyban Csonka Zsófia 583, Major Veronika pedig 582 körös eredménnyel döntőbe jutott, ott előbbi 4., utóbbi 5. lett. Női kisöbű sportpuska összetettben Hanák Gabriella lőhetett finálét 1165 körös alapja után, s végzett a 7. helyen. Újvidéken csütörtökön Major légpisztolyban országos csúccsal (581 kör) zárta az alapot, később pedig a fináléban a legjobb volt, majd pénteken Tátrai Miklóssal a légpisztoly vegyescsapatot is megnyerte.

Rangos díjugrató versenynek adott otthont a felújított Nemzeti Lovarda. A 425 ezer euró (136 millió forint) összdíjazású négynapos, ötcsillagos viadalon a nyolccsapatos Nemzetek Díja volt a legfőbb esemény.
Ezen a Horváth Balázs, ifj. Szabó Gábor, Krucsó Szabolcs, ifj. Kövy András összeállítású magyar válogatott három akadályt vert (12 hibapont), csakúgy mint a norvég csapat, ám a rivális időtúllépés miatt is kapott egy hibapontot, így a magyarok a második helyen végeztek. A győzelmet az osztrákok szerezték meg.

Két és fél hete az ausztrálok ellen nem sikerült a bronzmeccs a minszki U17-es kosárlabda világbajnokságon, most azonban – két lány kivételével – ugyanaz a csapat az U18-as Európa-bajnoki harmadik helyért óriási csatában 58−56-ra legyőzte Lettországot.

A Kielcében zajló leány U18-as kézilabda-világbajnokság csoportkörében négy forduló után a Bohus Bea írányította együttes százszázalékos mérlegét megőrizve, hétfőn a csoportelsőségért mérkőzik a dánok ellen. A skandináv csapat is veretlen az eddigi találkozóin.

A fiú magyar evezős nyolcas tavaly egy-két hajót tudott legyőzni, idén a junior-világbajnokságon már az A-döntőt evezett és a hatodik helyet szerezte meg. Az egység tagjai Rakonczai Péter (SZVE), Felméri Márk (VVEC), Talpos Norbert (Külker), Papp Bendek (CSEK), Pajor Krisztián (Külker), Király Miklós (SZVE), Kunstár Márk (SZVE), Király Csaba (SZVE), kormányos: Kovács Péter (SZVE).

(MOB)