Amit a GP-n nyújtott válogatottunk, az a csúcs

Dr. Tóth Lászlót, a Magyar Judo Szövetség elnökét boldoggá tette a magyar válogatott álomszerű szereplése a hétvégi Budapest Judo Grand Prix-n. A mieink közül Ungvári Miklós és Tóth Krisztián aranyérmet szerzett, Karakas Hedvig és Szabó Frigyes pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

„Számomra álom kategória volt, ami a hétvégén történt – vélekedett Dr. Tóth László –, egy sportvezetőnek az ilyen pillanatokért érdemes küzdenie. Régóta vártunk ehhez hasonló sikerekre, miközben a tavalyi budapesti világbajnokság terhét hordtuk magunkkal, adósok voltunk már – elsősorban a versenyzőinknek – egy ilyen önbizalom erősítő eredménysorral. Meggyőződésem, hogy tavaly, a vébén hasonló eredményekre lehettünk volna képesek, de nem jött ki a csapatból, ilyen a judo…”

Az elnök elárulta, általában jóval optimistább, mint a szakvezetők, de ezúttal ő is alacsonyra tette a lécet.

„Az előjelek tudatában tényleg nem voltam optimista, egy érem megszerzésében bíztam, úgy, hogy még egy esetleges dobogós helyezés esetén én már nagyon jól fogom érezni magamat. Most két arany- és két bronzérem után kifejezetten boldog vagyok, ez csodálatos eredmény!

De gyorsan tegyük hozzá, hogy ezek a kiemelkedő eredmények nagyon nehezen megismételhetőek. A versenyzőink, akik elképesztően nagy munkát végeztek az elmúlt időszakban is, társaiknak is bizonyították, hogy érdemes ennyit dolgozni, a bakui világbajnokságra pedig megfelelő önbizalommal felvértezve, de nem elbízva magunkat tudunk majd elutazni. És bízom abban is, hogy ez a siker a szeptemberi iskolakezdésnél a judotermek látogatottságán is meglátszik majd.”

Dr. Tóth László kitért arra, is, miért döntöttek az augusztusi időpont mellett.

„Amikor elhatároztuk, hogy erre az időszakra toljuk a budapesti Grand Prix-t, az egyik szempont, ami vezetett minket, hogy így Budapest lehet a világbajnokság előtti utolsó nagy erőpróba. Ezt a szakmai döntést a hatalmas, rekordot döntő indulói létszám és a mezőny erőssége fényesen igazolta. A nagy indulói létszámban nyilván megmutatkozik a hely varázsa is, a tavalyi budapesti világbajnokság sikeres megrendezésével, az elmúlt fél évszázad nagy versenyrendezési tapasztalatával a világ minden tájáról szívesen jönnek a judósok Magyarországra. Ez nemcsak a vendéglátáson múlik, hanem azokon a körülményeken is, amelyeket a Papp László Sportarénában tudunk biztosítani számukra.

Ugyanakkor tudatában voltunk, hogy az iskolaszünetben, a nyaralások és szabadságolások kellős közepén nehezebb lesz megszólítani az embereket, s így talán kevesebben jönnek el erre az eseményre. Végül mégis csodálatos hangulatú versenyt tudhatunk magunk mögött, amelyre nagyon sokan ellátogattak. Talán Párizs az egyetlen helyszín a világon, ahol hasonlóan értő és lelkes közeg fogadja a sportág legjobbjait.”

Szóba került az is, milyen segítséget ad a Grand Prix a magyar judo fejlődéséhez.

„Egy ilyen erősségű olimpiai kvalifikációs verseny megrendezésekor lehetőséget tudunk adni a fiataloknak, hogy a hazai közönség biztatása mellett szerepeljenek a világ legrangosabb sorozatában. A bronzérmes Szabó Frigyes esete is jó példa erre, ha nem indíthattunk volna a rendező jogán súlycsoportonként négy judóst, akkor vélhetően be sem került volna az induló válogatottba. Így viszont remekül élt a lehetőséggel.”

Természetesen a beszélgetés nem térhetett ki a közelgő bakui világbajnokság elől sem.

„Mindenképpen éremmel szeretnénk hazajönni, legalább eggyel. A hétvége szenzációs sikerei mellett sem árt tudatosítani önmagunk számára, hogy a judo nagyon nehéz sporttá vált, amelyben a pillanatok alatt hozott döntések vagy kihagyások egyeseket a vesztesek közé taszíthatnak, másokat győztessé emelhetnek. Amit a Grand Prix-n nyújtott a válogatottunk, az a csúcs, az ember életében nagyon kevésszer alakulnak ilyen szépen a dolgok. De a jó szereplés, a siker mindenképpen benne van a válogatottunkban, és remélem, a világbajnokságon is megmutatkozik majd.”

judoinfo.hu