Bemutatták az új Fradi-edzőt

Szerhij Rebrovot nevezték ki szerdán a labdarúgó OTP Bank Ligában veretlenül éllovas Ferencváros új vezetőedzőjének.

Nagynevű jelöltekkel tárgyaltunk, de rá esett a választás. Magáért beszél, amit a Dinamóval elért. Jelenleg 47. a legjobb edzők listáján, de a Dinamo Kijevnél eltöltött időszak alatt 14. is volt” – mondta Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója, aki nem árulta el, mennyi időre szól a 44 éves ukrán szakember szerződése.

A sportvezető az MTI kérdésére elárulta, az edzőváltásra vonatkozó döntés az idei kupakudarc után megszületett. További újságírói érdeklődésre ezt kiegészítette azzal, hogy sem a szurkolói nyomás, sem a Vidi nemzetközi kupamenetelése nem befolyásolta a döntést. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a székesfehérváriak jó szereplésének minden magyar futballrajongó örülhet. „Csak pozitívan lehet visszagondolkodni Thomas Doll itt töltött négy és fél évére, elvégre rekordkülönbséggel lettünk bajnokok, kupákat nyertünk” – értékelte a távozó német tréner munkáját Orosz Pál.

„Szeretném megköszönni Doll munkáját, mert már figyeltem a csapatot, amikor felvetődött, hogy idejöhetek” – mondta Rebrov, akinek spanyol segédedzője lesz, s párosuk tartja már a szerdai edzést. „A Kubatov Gábor klubelnökkel folytatott tárgyalás után döntöttem arról, hogy vállalom a feladatot. Minden klubnál, ahol dolgoztam, az első hely volt a cél, itt is ez lesz. Az elnökkel való beszélgetés meggyőzött arról, hogy magasak a célok” – tette hozzá.

A szakember kijelentette, nem szeretne ígérgetni, de azért jött, hogy „visszakerüljön a helyére” a Ferencváros, amelyről tudja, hogy az ország legnépszerűbb klubja. Kifejtette, intenzív futballt szeretne játszatni, s mint hozzátette, szerinte ezt nem sikerült fenntartania az együttesnek 90 percen át a bajnoki meccseken sem, hiába szerzett öt találkozón 13 pontot. Arra nem kívánt válaszolni, mikorra sikerülhet megvalósítania elképzelését, azt mondta, előbb látnia kell, milyen mentális és fizikális állapotban vannak a játékosok.

A magyar bajnokságot illetően a 2009-ben visszavonult Rebrov úgy fogalmazott, tisztában van azzal, hogy két csapat kiemelkedik a mezőnyből. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy angolul beszél majd a futballistákkal, de lesz orosz tolmácsa is.

„Minden csapatnál, ahol eddig dolgoztam, az első hely és a jó nemzetközi szereplés volt a cél, ez itt, a Ferencvárosnál sincsen másként. Nem szeretnék ígérgetni, de azon leszek, hogy minél jobb eredményt érjek el, és a bajnokság végén odaérjünk a Fradit megillető első helyre. Köszönöm elődöm, Thomas Doll munkáját, jó helyzetben vehetem át a csapatot, amely az első öt meccséből négyet megnyert” – mondta a Fradi.hu tudósítása szerint Rebrov.

A játékosként 75-szörös válogatott Rebrov ezt megelőzően a Dinamo Kijevet és a szaúdi al-Ahli csapatát irányította. Előbbi együttest kétszer-kétszer ukrán bajnoki címre és kupagyőzelemre vezette, egyszer pedig a Szuperkupát hódította el vele. Játékosként kilencszeres ukrán, emellett kétszeres orosz és egyszeres török bajnok. Karrierje során megfordult a Sahtar Donyeck, a Dinamo Kijev, a Tottenham Hotspur, a Fenerbahce, a West Ham United és a Rubin Kazany együttesében is.

Rebrov segítője a spanyol Alberto Bosch lesz, aki 2014 és 2017 között a Dinamo Kijev utánpótlásedzője volt. Bosch korábban az Espanyol, majd a Dnipro csapatánál dolgozott, az elmúlt idényben pedig az orosz élvonalbeli Ahmat Groznij másodedzője volt. A 31 éves szakember a Ferencváros és Rebrov kedvéért hagyja ott a Groznijt – írja a Fradi.hu.

A Doll vezette Fradit az izraeli Maccabi Tel-Aviv ejtette ki az Európa-liga selejtezőjének első körében, még júliusban. A szakvezetőnek ez volt az ötödik idénye, amikor az általa felkészített csapat a közelébe sem ért a főtáblának, ez idő alatt maximum egy kört sikerült mennie a selejtezőkben. Idén, még annyit sem. Ennek ellenére, az azóta eltelt egy hónapban a klubvezetés részéről semmilyen bírálat sem érte. Az NB I-ben pedig vezetik a tabellát, négy győzelem és egy döntetlen áll a csapat neve mellett.