CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Több százezer diák sportol az Európai Diáksport Napján

diaksportkep

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szeptember 29-én rendezi meg az idei Európai Diáksport Napja Magyarország című programot. A rekorddöntés már biztos, hiszen 1000 iskolánál is több jelentkezett az eseményre.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy több, mint 1000 általános iskola jelentkezett az eseményre.” – mondta mindezt Balogh Gábor a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, majd így folytatta: – Hat és fél éve karoltuk föl a kezdeményezést és nagy figyelmet szenteltünk ennek a programnak, amely évről-évre növekszik. Ne felejtsük el, hogy Magyarországon 3500 iskola, intézmény van és ennek egyharmada már regisztrált is nálunk.

Ha az európai számokat kérdezem, akkor ott milyen a részvételi arány?

Huszonhat ország csatlakozott tavaly. Körülbelül két millió tanuló sportolt együtt. Ez a szám az idén nőtt. Már harminc nemzet jelentkezett. Igazi szabadidős sportfesztivál lesz szeptember 29.-n szerte Európában. Ausztriára még várunk, de remélem a „szomszédok” is csatlakoznak.

Milyen célokat tűztek ki maguk elé az eseménnyel kapcsolatban?

2015-ben történt meg a Nap fejlesztése. Az egész arról szól, hogy bemutassuk a gyerekeknek, miként lehet az egészséges életmódot a sporton keresztül megteremteni. Célunk, hogy a Diákszabadidő sportot minden egyes gyerekkel megszerettessük. Maga procedúra úgy néz ki, hogy az iskoláknak regisztrálni kell és a diákoknak minimum 2018 méter futva meg kell tenniük a Sportnapon. Természetesen emellett, bárki bármilyen testmozgást elvégezhet. A lényeg a közösségteremtés. Együtt élvezzék a sportolást, együtt gondolkodjanak és együtt mozogjanak. Az iskolák rengeteg díjazásban is részesülnek, különböző sportfelszereléseket kapnak majd ajándékba, hogy a jövőben is kitartsanak a sport és a mozgás mellett.

A Tanárok is nagy kedvvel vesznek részt az eseményen?

Hála istennek igen. Nem veszem észre, hogy nyűg lenne nekik, egyre több motivált testnevelő tanár vesz részt a programjainkon. Megkértük őket, hogy mindenki készítsen egy nagyon rövid beszámolót és küldjék el a Magyar Diáksport Szövetség részére milyen programokon vettek részt.

Melyek a kiemelt helyszínek?

Budapest a főhelyszín. A másik két központ: Mezőtúr és Szeged. A Csongrád megyei székhelyen Varga Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó nyitja meg az eseményt. Mezőtúron Nagy Dániel vlogger életmód tanácsadó vállalta magára ezt a szerepet, aki az egészséges táplálkozásra hívja föl a figyelmet. Budapesten pedig Béres Alexandra lesz, aki bemelegíti a tanulókat. Meglátásom szerint jó kis komplex esemény lesz. Elmondhatom azt is, hogy mind Magyarországon, mind Európában szeptember utolsó péntekje a Diáksport Napja. Örömteli az is, hogy a Parlamentben mind az öt politikai párt egyöntetűen támogatta a kezdeményezésünket.
Megfigyelhető az is, hogy számtalan iskola hívja meg vendégelőadóként neves élsportolóit is.
Nagyon fontos a példakép állítás és valóban csüngenek a gyereket a tornatermekben, ha testközelből láthatják kedvenceiket. Ez egy óriási motiváció a fiataloknak és nem utolsó sorban kiszakadnak a mostani virtuális világból. Fontos, hogy mozogjanak és erre a legjobb lehetőség egyrészt a Diáksport Nap, másrészt, pedig a heti öt testnevelés óra. Törekedni kell a minőségi mozgásra.