CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Az innováció az elsődleges a Serco-TF-BP férfi kosárlabda csapatánál

20180719tfbudapestkosarlabda

Újonnan induló rovatunkban ezentúl hetente mutatunk be, klubokat, egyesületeket, szakosztályokat, csapatokat. A sort most egy olyan férfi kosárlabda együttessel kezdjük, amely tíz év szorgos munkájának köszönhetően az NBI/A csoportjába jutott. Egyedüli budapesti csapatként szeretné a biztos bent maradást elérni a fiatal csapat.

A rögös útról Beák Gábor a Serco-TF-BP csapatkapitánya és Merim Mehmedovic nyilatkozott a Sportegyesületek Országos Szövetségének a gyönyörű Ludovika Arénában, ahol a hazai mérkőzéseit játssza majd a gárda.

Milyen vérmes reményekkel ugrotok a bajnokságnak?

Nagyon nehéz lesz. Tisztában vagyunk vele. – kezdte a beszélgetést Beák Gábor. Fiatalokkal állunk csatasorba. Az sem véletlen, hogy a csapatátlag életkora 22,4 év. A TF a nevünkben a Tehetséges Fiatalokat takarja. Elmondhatom, hogy az elmúlt tíz esztendőben évről-évre építkeztünk és a csapat magja, már évek óta együtt játszik. Még utánpótlás korú játékosokként kerültünk Merim Mehmedovic kezei alá, aki szisztematikus munkájával megacélozott bennünket és igazi együttessé kovácsolta a TF-BP-t. Ez a jövőben sem lesz másképp, igyekszünk megállni a helyünket.
Észrevettem, hogy nálatok mindenki multifunkciós szerepet tölt be, tehát nemcsak a játékkal, a mérkőzésekkel foglalkoztok, hanem minden egyéb mással is. Rád még milyen szerep hárul, azonkívül, hogy te vagy a csapatkapitány?
Ha magamról kell beszélnem, akkor én vagyok az erőnléti edzője a csapatnak. Már évek óta segítem a többiek munkáját. Nagyon érdekelt és érdekel hogyan lehet a legjobb fizikai állapotba hozni a társaimat és természetesen magamat is. A játék mellett bekapcsolódtam a háttér munkába is. Látom, hogy mennyi adminisztrációs kötelezettségnek kell eleget tennie a klubnak szezonról-szezonra. Ezen kihívások is nőnek most, hogy feljutottunk az NBI/A csoportjába. Az hogy multifunkciós szinte mindenki, azért van, mert kis csapat vagyunk, magánkézben lévő együttesről beszélünk, így ez valahol érthető is.
Két új játékos, légiós érkezett a nyáron Andrija Sarenac és Logan Mclean személyében. Mik a tapasztalatok az újoncoknál?
Komoly intelligenciájú játékosok. Andrija Sarenac Szerbiában látta meg a napvilágot és ifjúsági olimpiai ezüstérmes. Húsz éves és sokáig élt Egyesült Államokban. Magabiztos, feltaálja magát a parketten és úgy gondolom, hogy előbb-utóbb a karmesteri pálcát is neki lehet adni. Rendkívül alázatos. Hamar beilleszkedett a csapatba. Logan Mclean, amerikai kosaras. Robbanékony, nagyon-nagyot ugró, fizikai adottsága kivételes, vezére lehet a csapatnak és nem mellékesen 2 méter 6 centiméter. Mindkét játékossal sokat nyertünk. Nem titok, hogy szeretnénk még egy idegenlégióst idecsábítani. A keresés még zajlik.

Az is nagyon érdekes, hogy a másodedző nálatok egy hölgy: Rónaszéki Szilvia és ha jól tudom a gyúrótok is. Ez igazi unikum egy férfi csapatnál, nem?

Próbálunk innovatívak lenni. Nagy a többség a női oldalról, ez semmin nem csorbít, sőt olyan dolgokat vesznek észre, amelyeket mi férfiak nem. Olyan edzések vannak, amiben Rónaszéki Szilvia kiváló partner. Rengeteget segít az edzések folyamán és kiharcolta magának a tekintélyt. A tréningeken komolyan veszi a munkát, mint ahogy mi játékosok is.

Mit jelent az NBI/A a számotokra?

Egy beteljesült álom és egy hosszú út, ami elvezetett idáig.

Merim Mehmedovic vezetőedző szerint az utánpótlás nevelés a legfontosabb és a magyar fiatalok ugyanolyan ügyesek, mint bármelyik más nagy kosárnemzet ifjoncai.

Gondolta-e volna 10 évvel ezelőtt, hogy a legmagasabb osztályig vezényeli csapatát?

Annyi munka volt minden évben, hogy nem volt időm gondolkodni ezen. Szerencsém volt annak idején, mert egy igazi tehetséges generáció jött össze a kezem alatt. Minden esztendőben jött valami siker U20-ban, U23-ban számtalan dobogós helyezést értünk el. Boldog voltam, hogy a korosztályos válogatottaknak tehetséges fiatalokat sikerült adnunk. A TF-BP rákerült a kosárlabdázás térképére és az külön öröm, hogy egyedüli budapesti együttesként szerepelünk az idei kiírásban. Egy célom volt, hogy mindenkinek példát mutassunk. Szerény költségvetéssel is el lehet érni a csúcsra, csak bízni kell benne. Emlékszem, amikor Magyarországra kerültem, akkor Balatonszemesen volt egy kosárlabda utánpótlás iskola. Rengeteg kis srác fordult meg nálam, és mindenki olyan szenvedéllyel vetette bele magát a küzdelembe, hogy jó volt rájuk nézni. Ma már szinte mindenki valamelyik magyar klubot erősíti és sokan lettek válogatottak. Csak néhány név: Vojvoda, Halász, Kovács és a sort még lehetne folytatni. A feljutással nemcsak magunknak adtunk erőt, hanem más kis csapatoknak is, hogy tettvággyal, csapatszellemmel, győzni akarással sokáig el lehet jutni. Sokszor voltunk a lesajnált szerepkörben, de erre a sikerünkre mindenki felkapta a fejét. Talán, akkor hittük el, hogy lehet keresni valónk a B-csoportban, amikor megnyertük a HEPP-Kupát. Ott, akkor megfordult velünk a világ. Mondtam is a játékosoknak, hogy itt már nincs hátra csak előre és lám, sikerült. Boldog vagyok, hogy a nézőszámunk 30-ról 600-ra növekedett. Egy igazi család vagyunk és ez lehet a belső motivációnk a jövőre nézve, hiszen igazi gladiátor mérkőzésekre számítok a következő hónapokban. Nagyon erős a bajnokság, kiváló ellenfelekkel nézhetünk farkasszemet. Ha bent maradunk, akkor már nyugodtan vonulhatok nyugdíjba.