CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Szabó Dávid az egri spártai

szabo david

Óriási magyar siker! Szabó Dávid világbajnok lett a Spartan Race Trifectán. A Spártában megrendezett világversenyen az Extreme Trail Hungary Sportegyesület kiválósága a 18-24 éves korosztályban szerzett világbajnoki aranyérmet.
Az egri versenyzőt éppen az egyetemre menet értük el, hiszen még tanul a 24 éves fiatalember az Eszterházy Károly Főiskolán.
– Mikor kezdődik az óra?
– Hamarosan, de most nem tanulni, hanem tanítani fogok. Egy középiskolában vagyok óraadó tanár.
– Mit tanítasz?
– Angolt. Az egyetemen egyébként ahová még járok angol és testnevelés szakos vagyok.
– A mozgás szeretete, akkor érthető. Köze lehet Eger városának és Dobó István hősies harcának ahhoz, hogy a terepakadályfutást választottad?
– Bár olvastam a regényt és a filmet is láttam, ami valóban nagyon jó történet, de nem ez ihletett meg. Édesapám a Honvédség kötelékében dolgozott és gyerekként sokszor elvitt magával, így láttam milyenek a katonai kiképzések. Tele voltak akadály pályákkal. Ott lettem a szerelmese ennek a mozgásformának.
– Spártában nyerni már önmagában kalaplengető teljesítmény. Milyen volt a verseny?
– Csodálatos tájakon keresztül vezetett az 57 kilométeres szakaszunk 3 napon keresztül. Leonidasz király szobrától indultunk, ott volt a start mindegyik napon. 700 méteres szintkülönbségű volt a táv. Az akadályok tekintetében, pedig minden válfajúval meg kellett küzdenünk. Kezdtünk a palánkmászásokkal, voltak kúszások szögesdrót alatt sárban és vízen is. Volt dárdadobálás bálákra szárazon és vízen. Különböző mászások majomlétrán és más-más erősségű korlátokon. Nem hagytak sok pihenőt. A futás maga már üdítő volt a távok között, olajfák, narancsfák és citromfák árnyékában. Meleg volt, de összességében ez nem hátráltatott.
– Gondoltad volna, hogy alig két év versenyzés után már világbajnok leszel?
– Nem. Nagyon korán jöttek a sikerek. Gondolok itt az Európa-bajnokságra is. A futással komolyabban 2016 decemberével kezdtem el foglalkozni, szóval tényleg hirtelen jöttek az első helyezések.
– Ha valaki terepakadályfutásra szeretné adni a fejét, akkor mi az, amire koncentrálnia kell?
– A mentális erőre először is. Jómagam könyveket bújtam nagy futókról, hogy miként lettek a legjobbak. A Spartan verseny kitalálójának is vannak alapművei azokat is olvastam. Ha fejben eldöntöd, hogy kész vagy a versenyzésre, akkor jön a gyakorlás fizikai kiképzés. Én heti 4-5 alkalommal edzek, különböző pályákon. Igyekszem változatossá tenni . Pihenésre nem sok idő jut, akkor jobbára olvasok vagy sorozatokat nézek.
– Étrendben mire kell odafigyelni?
– Változó. Most vegetáriánus életmódot folytatok. Elhagytam a húsfogyasztást. A zöldségeknél és gabonaféléknél, viszont figyelem, hogy melyiknek mekkora a tápértéke, mert kell az energia.
– 24 éves vagy meddig lehet ezt a sportágat űzni, hiszen nagyon igénybe veszi a testet?
– Valóban, de odafigyeléssel és mindennek a betartásával étrend, edzések, 30 fölött is a világ élvonalában lehet az ember.