CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Norvégia esélyt sem adott a magyar válogatottnak

Rasmussen1200_960px

A magyar női kézilabda-válogatott súlyos vereséget szenvedett Norvégiától a női Európa-bajnokság középdöntőjében Nancyban. Az első körben szenvedő, ebbe a szakaszba hozott pont nélkül érkező címvédő teljesen megtáltosodott péntekre, és esélyt sem adott Kim Rasmussen együttesének.
MAGYARORSZÁG–Norvégia 25–38 (12–19)

Amikor a norvég meccs tanulságairól kérdeztük Kim Rasmussent csapatunk Nancy belvárosában található hoteljében, gyorsan leszögezte, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül, milyen összetételű együttessel érkeztünk erre az Európa-bajnokságra.

„A csoportkör végére talán többen elfelejtették, hogy rendkívül tapasztalatlan kerettel vágtunk neki a tornának – kezdte a szövetségi kapitány a Nemzeti Sport Online-nak. – Nem sokan élték át korábban a mostani csapatból, milyen, amikor világversenyen összefutsz egy igazán felpörgő norvég válogatottal. Egy pillanatra sem lazíthattunk, az egész mérkőzés az ő szájuk íze szerint zajlott. Oftedal lenyűgöző volt, de úgy éreztem, ha őt megpróbáljuk kivenni a játékból, azzal túl sok helyet hagynánk a többieknek, és mentálisan már anélkül is eléggé nagy volt rajtunk a nyomás.”

A dán szakember szerint tipikusan olyan meccs volt, amikor az egyik csapat sokkal jobb a másiknál. „Sajnos látszott, hogy nagyon tartottunk Lundétól, az első félidőben rengeteg tiszta helyzetben hibáztunk vele szemben. Márpedig a norvégok ellen ha nem lövöd be a helyzeteidet, egyből büntetnek és átrohannak rajtad, miközben egyre fogy az energiád. Ahogy a meccs után közvetlenül is mondtam, jó leckét kaptunk arról, milyen egy topgárda ellen játszani.”

Rasmussen hozzátette, csak az történt, hogy a norvégok érvényesítették a papírformát, míg tőlünk jelen helyzetünkben nem elvárható, hogy legyőzzük a legjobbakat.

Siti Bea: El kell ismerni, norvégfóbiánk van
„Nem történt tragédia, mert egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt az abszolút legjobbakkal. Mi a középmezőnyhöz tartozunk, a norvégok vagy a franciák még túl erősek nekünk. Természetesen ettől még nagyon fáj és bántja a büszkeségünket egy péntekihez hasonló vereség. A legfontosabb, hogy ne emésszük sokáig magunkat, már úgysem tudunk rajta változtatni. Ilyen a sport, amikor egy topegyüttes találkozik egy nála gyengébbel, az esetek nagy többségében az erősebb nyer. Ez normális, de ettől még nem könnyű elfogadni.”

Ha a mezőny többi része ellen jól tudunk játszani, ahogy a kapitány szerint tettük eddig az Eb-n, azzal elégedett lesz, míg a jövőben esélyünk nyílhat arra, hogy tovább csökkentsük a különbséget a topcsapatokkal szemben, ám ehhez időre van szükség. „A problémáink ellenére már stabilabb a játékunk, ebben az összeállításban is mutattunk dicsérhető védekezést, és időnként szép támadójátékot. Többet pedig nem várhatok most a játékosoktól.”

A következő célunk, hogy mérkőzést nyerjünk a középdöntőben is, amire Rasmussen szerint a németek ellen van a legjobb esélyünk.

„Fizikailag erős csapatuk van, és ahogy haladunk előre egy tornán, a méretbeli különbségek egyre inkább számítanak. Ők is nagy tempóban mennek az ellenfélre, erőltetik a gyors középkezdéseket, amivel a norvégoknak és a románoknak is gondot okoztak. Erre megoldást kell találnunk. Nem olyan gyorsak azért, mint a norvégok, de rendkívül erősek. Ha túl hátul maradunk, átlőnek minket, ha kilépünk rájuk, megjátsszák a veszélyes beállóikat. Nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt, az biztos, hogy egy az egyben nehezen tudjuk majd megtartani őket” – elemezte vasárnapi ellenfelünk játékát Rasmussen, aki szerint egyre fáradtabb válogatottunk, de ez nem meglepő.

Matematikailag egyébként még megvan arra az esélyünk, hogy Párizsba is eljussunk, ám a kapitány ezt kisebb csodának tartaná. „Nem foglalkozunk ilyesmivel, majd a román meccs után ránézünk a tabellára, hol is végeztünk. Jelenleg az a lényeges, hogy a németek ellen jó legyen a hozzáállásunk, küzdjünk a végsőkig és jó kézilabdát mutassunk, csak erre koncentrálunk.”

Forrás: nso.hu