CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Bácsi Péter a Perpetuum mobile

bacsidobogo2018bpvb

Egy olyan évet tudhat maga mögött Bácsi Péter, amelyre nemcsak ő fog nagypapa korában emlékezni, hanem az egész birkózóvilág. Higgadt volt és nyugodt egész évben. Budapesten a világbajnokságon annyit adott ki magából az elődöntőig, amennyire szükség volt. A család , két kis lurkó és a feleség végig mellette volt. Bevallotta, hogy mikor döntőbe jutott és nem mehetett haza, nehezen viselte, de mikor meghallotta a gyerekek hangját a telefonban, mindenért kárpótolta. A hallatlan szerény és intelligens birkózó 35 évesen kétszeres világbajnoknak és kétszeres Európa-bajnoknak vallhatja magát. Nem csoda, hogy a jövőben a Magyar Birkózó Szövetség, edzőként is számít rá a válogatottnál. Meglátásaival sokat segíthet a feltörekvő nemzedéknek. A szőnyegen még szeretne bizonyítani, igazi örökmozgó, egy perpetuum mobile. Nem véletlen, hogy a kötöttfogású birkózók közül az UWW (Nemzetközi Birkózó Szövetség) őt választotta a világ legjobb birkózójának.

– Éppen Tatára tartasz egy újabb edzőtáborba. Nincs megállás?
– Az ünnepek jól teltek. Sokat lehettem a családdal, ami számomra a legfontosabb. Érdekes számomra az új kihívás, mert olyan, mintha játékos-edző lennék. Egyrészt magam is készülök a versenyekre, bár ebben a korban jól meg kell gondolni hol indulok el, de úgy érzem a fiataloknak sokat tudok segíteni meglátásaimmal. A szabályok számtalanszor változtak az elmúlt évtizedben, de mindenhez tudtunk igazodni. Olykor nem volt könnyű, ám mindig megoldottuk.

– Miként fogadtad a felkérést, hogy a válogatott mellett dolgozhatsz?
– Nagyon örültem neki. Repka Attila a világbajnokság után jelezte, hogy a számtalan elfoglaltsága mellett már nem tudja vállalni a válogatott melletti munkáját. Ekkor merült föl a nevem. Én, pedig örömmel igent mondtam. Új szerepkör a számomra, de élvezetes.

– A VB-n mutatott birkózásod mindenki számára tanítható. Álmodsz még felőle?
– Hogyne. Sokszor gondolok rá. Életem legnagyobb sikere, főleg annak tükrében, hogy 2013-ban egy sérülés miatt ki kellett hagynom az akkori budapesti világbajnokságot. Szakkommentátora voltam a Magyar Televíziónak. Bevallom élveztem a munkát, viszont jobb lett volna a szőnyegen állnom. A 2018-as esztendő mindenért kárpótolt. Számomra óriási meglepetés volt, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség engem választott a legjobbnak. 2014-ben már elnyertem ezt a címet, ám akkor az Európa-bajnokságot és a Világbajnokságot is megnyertem. Megtisztelő. A közönség szeretete is. A világbajnokságot követően tényleg nem tudok úgy járni-kelni az utcán, hogy ne állítsanak meg, ne szólítsanak meg. Ez a világbajnokság új pályára helyezte a birkózást. Rengeteg kis fiatal kacérkodik a sportággal és ez nagyon jó.

– 2019-ben láthatunk, mint birkózó?
Nem is értem a kérdést. – (nevet) – Edzeni folyamatosan edzek. Nyilván már 36 évesen nem úgy regenerálódnak a sejtek, mint ahogy 20 évesen, de jelentem, formában tartom magam.

– Volt egy kósza kijelentésed még vb-t követően, hogy ez a csúcs. Ez a csúcs?
– Erre most mit is mondhatnék?! Könnybe lábadt a szemem. Azt hiszem ez a csúcs. Sajnáltam, hogy az olimpiák nem úgy jöttek össze, ahogy szerettem volna. Pekingben fiatal, friss, ropogós birkózóként voltam ott, Londonban kimondva – kimondatlanul a döntőért mentem, amikor jött az a szerencsétlen sérülés. Ki tudja mi lett volna ha…, de én nem ez a típus vagyok. Rioban elfáradtam, ezt már többször nyilatkoztam. Hajtós volt a fogyasztás és az adott nap is. Öt mérkőzést kellett vívnom, míg ellenfeleim, beérték hárommal. Nem foglalkozom vele. A büszkeség, hogy Budapesten a gyermekeim előtt lehettem világbajnok. Ennél többet az ember, aligha kívánhat. Boldog vagyok! A családnak köszönhetően. Hihetetlen segítséget adott nekem minden mondatuk és mozdulatok! Szeretem őket, akárcsak a szőnyeget.

– Mégis milyen volt a világbajnokság? Sokszor azt láttam az arcodon, mintha ott sem lennél.
– Valóban. Annyira koncentrált voltam, hogy csak az adott pillanat, az adott mérkőzés érdekelt. Mondtam is magamban, annyira jó lenne vissza nézni a vb-t, kívülállóként. Amikor valaki beül a páholyba és csak élvezem a hangulatot, amely tényleg magával ragadó volt. Sok idő eltelt és tettem a dolgom. Szenzációs volt Budapest. Büszke vagyok arra, hogy itt lehetem világbajnok.