CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

LIU SHAOLIN SÁNDOR ÉS LIU SHAOANG IS EURÓPA-BAJNOK

EC07CECF-E986-44C8-A2C0-7A233C7752CA

Az MTK Budapest versenyzői, Liu Shaolin Sándor arany-, öccse, Liu Shaoang pedig ezüstérmet nyert 1500 méteren a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján. Az 500 méteres táv fináléjában megfordították a végeredményt, Liu Shaoang ért célba elsőként, míg Liu Shaolin Sándorlett az ezüstérmes.

A magyarok közül elsőként Bácskai Sára Luca szállt jégre, aki pénteken az 1500 méteres távon a világ- és Európa-bajnok brit Elise Christie és a francia Veronique Pierron mögött a még továbbjutást érő harmadik helyen jutott tovább a selejtezőből. A 19 éves versenyző rosszul kapta el a rajtot, ráadásul az orosz Ekaterina Konstantinova is kisodorta egy kanyarban, így esélye sem volt a továbbjutásra. A táv felénél Bácskai rákapcsolt, és feljött a negyedik helyre. Az elődöntőt végül Elise Christie nyerte, míg Bácskai a negyedik helyen zárt, és bekerült a B-döntőbe.

Jászapáti Petra – aki pénteken másodikként kvalifikálta magát az elődöntőbe – remekül kezdte az 1500 méteres elődöntőjét, hamar az élre állt. Hét kör elteltével azonban a magyar versenyző visszacsúszott a negyedik helyre. A hajárban Jászapáti mindent feltett egy lapra, külső íven próbált előzni, hogy megkaparintsa az első két döntőt érő hely valamelyikét, de végül maradt a negyedik, így ő is a B-döntőbe jutott.

A férfiak 1500 méteres távú elődöntőjében Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang egy futamba kerültek. A rajt után Liu Shaoang korcsolyázott az élen, őt testvére Liu Shaolin Sándor követte. Féltávnál Daan Breeuwsma beférkőzött a két magyar versenyző közé, azonban Liu Shaolin Sándor visszaelőzte, és onnantól már maga mögött tartotta a hollandot, és védte az élen haladó testvérét, így mindketten bejutottak a fináléba.

A férfi finálé szinte ismétlése volt a magyar érdekeltségű elődöntőnek. A Liu fivérek folyamatosan az első három hely valamelyikén korcsolyáztak, ezúttal az izraeli Vladislav Bykanov próbált rendre közéjük ékelődni, vagy éppen az élre törni, de a két magyar mindig azonnal reagált, s valamelyikük visszavette a vezetést. Alig több mint öt kör volt hátra, amikor Liu Shaolin állt az első helyre, rögtön ezután öccse is megelőzte Bykanovot, s innentől erős tempót diktálva nem adtak lehetőséget az előzésre. Így csupán a bronzéremért folyt a küzdelem mögöttük, ezt végül az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg.

origo.hu