CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Csányi Sándor: Más az MLSZ feladata, és más a kluboké

26633860_f67195af72978396be41bd1381e2f950_wm

“A játékosok fejlődéséért, a profi futball színvonaláért a klubok a felelősek” – jelentette ki Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, aki úgy érzi, 2010-es kinevezése óta sikerült megteremteni a minőségi munka hátterét a magyar labdarúgásban és a produktivitási index bevezetésével a kellő motiváció is megvan a saját nevelésű fiatalok csapatba állításához.

Összefoglalva az index.hu által készített nagyinterjúban Csányi Sándor a magyar futballt, az MLSZ-t és a labdarúgó klubokat és Akadémiákat érintő kérdésekben következő válaszokat adta:

Az MLSZ munkáját véleménye szerint nem lehet összehasonlítani a klubokéval, hiszen a futballszövetségnek az a dolga, hogy a labdarúgás hátországát, szervezetét, rendszerét erősítse. Ne hanyagolja el az alacsonyabb osztályokban sem a futballt. “A magyar futballt szét kell választani. Más az MLSZ feladata, és más a kluboké. Azt gondolom, az MLSZ elvégezte a saját feladatát: jelentősen javította az infrastruktúra színvonalát. Az amatőr futball körülményeinek fejlesztésével megduplázta a játékosok számát, közel duplájára nőtt a csapatok száma. Biztosítjuk a szükséges anyagi bázist, stabilizálódott a harmad-, a másod- és az első osztályú klubok pénzügyi helyzete, és eközben a szövetség megfelelő nemzetközi kapcsolatrendszert alakított ki. Bevezettük azokat az ösztönzőket, amelyek előmozdították a fiatalok és a hazai nevelésűek játékát. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a játékosok fejlődéséért, a profi futball színvonaláért a klubok a felelősek, és a válogatott jelentős mértékben ki van szolgáltatva a munkájuknak. Az MLSZ nem klub, a válaszokat a kluboknak kellene adniuk. A hazai női futball is jelentősen gyarapszik, ráadásul idén májusban Budapesten lesz a női BL-döntő. A skandináv országok szintjét nem tudjuk még megközelíteni, de megsokszorozódott a leány játékosok száma. Fejlődött a futsal is. Elengedtük a bírói díjakat, hogy a megyei kettőben ne hiúsulhasson meg egy bajnoki, mert valamelyik kis klub ezt nem tudja kifizetni. Az amatőr futball a piramis alja, nekünk ott vannak főleg feladataink. A korosztályos válogatottaknál most már az elit kör rendszeresen összejön, míg korábban ez nem volt így. Ezt is eredménynek gondolom. És vannak persze feladataink a válogatottnál is, hiszen az a kirakat.” 

csanyi_at_960pxA Double Pass és az Akadémiák tekintetében azt nyilatkozta az elnök, hogy “Sok tennivaló van az akadémiákon. A Double Pass érkezése azért volt fontos, mert rávilágított arra, hogy egy akadémia csak akkor lehet sikeres, ha jól meghatározott filozófiája, koncepciója van a játékról. Az nagyon nem szerencsés, hogy öt korosztály, ha kifut a pályára, öt különféle játékrendszerben futballozik, mert így nem lehet eredményes egy akadémia. A mi futballunkra különösen igaz, hogy már nem lehet éveket elvesztegetni benne. A Double Pass adott egy objektív feltételrendszert, ahol rosszabb eredmények azért is születhettek, mert korábban nem volt olyan jó vagy kész az infrastruktúra. Kétségtelen, hogy évről évre jobb értékelést kaptak a műhelyek a független belga cégtől, amelyet korábban a németek, a hollandok is foglalkoztattak, de értelemszerűen áltatni sem szeretném magam, van még fejlődési lehetőség, hogy a csapatokban több legyen a magyar fiatal.”

“A valódi akadémiákon, Agárdon, Felcsúton, Győrben, a Honvédnál, a Haladásnál vagy Debrecenben nem dolgoztak rosszul, mert a legtöbb tehetséges fiatal onnan jött ki. Lehetne persze még jobb a helyzet, de az Eb-re úgy jutottunk ki, hogy alig volt topligás a keretben, és láthatóan azok a magyar csapatok, amelyek többségében magyar játékosokat foglalkoztatnak, eredményesek tudnak lenni. Mostanában egyre többen jutnak el komoly bajnokságokba, például Sallai Roland vagy Nagy Ádám csak elszerződött a német, valamint az olasz első osztályba, de említhetném Balogh Norbertet, Szoboszlai Dominiket is, és remélem, a közelgő Eb-selejtezőkig egyre többet is játszanak majd a klubjaikban, mert az jelentősen meghatározza későbbi versenyképességünket.” 

Az interjút érdemes minden magyar futballnak szurkolónak elolvasnia.

forrás: index.hu