CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Aki még edzésen sem szeret veszíteni

szatmariandras

Szatmári András Budapesten született és csakúgy, mint édesapja a Vasas SC-ben kezdte el vívó pályafutását. Tehetsége korán megmutatkozott. Első edzője Gerevich György sokszor áradozott tanítványáról, aki megnyerte a junior Európa-bajnokságot és a kontinensen az U23-as korosztályban sem talált legyőzőre. 2017-ben immáron a felnőttek között kardban egyéni világbajnok lett, míg csapatban ezüstérmes. Csapatban Európa-bajnokságról is van egy aranyérme, és most feltett szándéka, hogy Tokióban az ötkarikás játékokon ott legyen, és a dobogóra állhasson. Telkiben, – ahol a magyar vívó válogatott készül, – ott látogattuk meg Szatmári Andrást, az MTK sportolóját.

– Heves csörtét követően kikaptál Gémesi Csanádtól. Úgy látom alaposan felbosszantottad magad.
– Ez csak természetes, hiszen soha nem jó kikapni, még ha edzésről is van szó.
– Most a felkészülés mely szakaszában vagytok?
– A Világkupa sorozatban szerepelünk. Mondhatom, hogy váltakozó sikerrel, de a 4 közé szinte mindig sikerül elverekedni magunkat, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából nem is olyan rossz, de minden versenyre éremért utazunk. Láthattad most is, hogy milyen komoly terhelést kapunk egy-egy edzés során. Mennyiség és minőség keveredik egymással. Éles asszókat vívunk, nincs pardon.
– Te ilyen típus vagy, mert mintha a düh nem csillapodna benned?
– Sajnos igen. Ha a vívás nem úgy megy, ahogy eltervezem, akkor hamar felkapom a vizet. Igyekszem ezen is dolgozni, de tény nehezen engedem el ezeket az asszókat.
– Ezen a találkozón Szilágyi Áron olimpiai bajnokunk volt a bíró. Vele is sokat perlekedtél. Felnézel rá?
– Tizenhét évig voltunk egy klubban egymás mellett vívtunk, szinte egy korosztály vagyunk. Elismerem az eredményeit, de felnézni rá ilyen értelemben nehéz. Ami pedig a bíráskodását illeti… meg kell szokni a nemzetközi versenyeken, hogy egy-egy adott szituációt másképp lát a zsűri.
– Ha az egymás közötti párharcokat vesszük alapul, akkor ki áll jobban? Húzogatod már az oroszlánbajszát?
– Változó. Egyik nap ő nyer a másik nap én. Nem strigulázzuk a mérkőzéseinket, inkább azzal törődünk, hogy jó ellenfelei legyünk a másiknak.
– Ez már csak azért is fontos, mert idén Budapest rendezi a vívó világbajnokságot július 15 és 23.-a között. Ráadásul kvalifikációs VB lesz, tehát innen is ki lehet jutni Tokióba. Mit jelent ez a számodra?
– Mindent. Ez az év főeseménye. Nem véletlen, hogy ennyi edzésmunkát beleölünk a mindennapokba. Ott bekerülhetünk a legjobb négy közé, sőt akár a döntőbe is, és ez azt jelentené, hogy azonnal megváltottuk a repülőjegyünket az olimpiára. Teljesen más lenne utána a felkészülés és a lelki tehertől is megszabadulnánk. A Világkupa sorozat is fontos, ne higgye senki, hogy azon versenyeket félvállról vesszük.
– Ha már ott lesztek Tokióban, akkor ki lesz az olimpiai bajnok Szatmári András vagy Szilágyi Áron?
– Legyen úgy, hogy mi vívjuk a döntőt és ott majd elválik.

foto: blikk.hu