CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Fókuszban Tokió, a sportlétesítmények és az utánpótlás nevelés

9868_Oze_UTE

Őze Istvánnal, az UTE elnökével beszélgettünk a lila-fehér klub terveiről, jövőjéről, utánpótlásról.

 

– Mindenekelőtt gratulálok az elmúlt 30 év sikereihez, mely az olimpiai pontokat jelenti. Mit jelent ez az Ön számára?

Ez az elismerés számunkra egy visszaigazolás, mely az elmúlt időszakban folytatott kemény és kitartó munkák eredményét tükrözi. Mindez köszönhető a magas színvonalú sportszakmai munkánknak, mely minden szakosztályunkban megtalálható. Az edzői stábunknak köszönhetően évről évre egyre több sikert tudhatunk magunkénak – ezáltal gazdagítva Magyarország sportértékeit. Célunk, hogy minél több fiatal sportolót bevonjunk az általa választott sportágába és megtanítsuk őket az egészséges életmódra, a sport szeretetére, rendszerességre és kitartásra. Fontos szempont számunkra, hogy az egyesületünkben sportoló gyermekeink élvezzék azt, amit csinálnak és örömmel járjanak az edzésekre, versenyekre.

– Milyen szakosztályok vannak jelen pillanatban az UTE-nél?

Jelenleg 18 szakosztályt működtet egyesületünk: atlétika, birkózás, curling, jégkorong, judo, kajak-kenu, karate, korcsolya, labdarúgás, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, taekwondo, torna, triatlon, úszás, vívás,

– Mely sportágakra helyezik a főhangsúlyt?

Nincs fő hangsúly a sportágaink között, hiszen mi minden sportágat egyformának tekintünk. Minden sportágnak megvannak a szépségei és persze a nehézségei. Természetesen a szakosztályi létszámban vannak különbségek, de ugyanannyi figyelmet kapnak a kisebb létszámmal működő szakosztályaink, mint a nagyobbak.

– Miként zajlik az utánpótlás nevelés?

Az UTE egy komplex programon belül dolgozik újpesten, ami azt jelenti, hogy évek óta az újpesten lévő óvódákban az ovifoci keretén belül a mi edzőink látják el a szakmai felügyelet, az iskolákban a kötelező testnevelés óráknak egy részét szintén az UTE edzői látják el. Azok a gyermeket, akik szorgalmasak és tehetségesek azok a későbbiekben akár világversenyen is indulhatnak.

– Hogyan gondolja, 30 év múlva a szakosztályok rangsorában az UTE hol végez majd?

Ilyen rangsor minden évben van, hiszen a SOSZ minden évben összeállítja az olimpiai számokban világbajnokságokon, Európa-bajnokságon elért aktuális rangsort. Természetesen 30 év múlva az Újpesti Torna Egylet az 1. helyen lesz.

– Mik az egyesület rövid, közép és hosszú távú tervei?
A rövid távú: szakmai vonalon az olimpiai kvalifikáció teljesítése, a középtávú: az utánpótlás nevelésben további együttműködés az újpesti a tanintézetekkel, a hosszú távú: a jelenleg zajló illetve a még el nem kezdett sportlétesítmény beruházások befejezése.

– Mennyi vidéki sportoló választja az UTE-t, illetve vannak-e vidéki városokban UTE tanítványok?
Az UTE keretei között kb. 3500 gyerekkel foglalkozunk, ebből kb. 1800 rendelkezik versenyengedéllyel.
Számos vidéki sportegyesülettel állunk sikeres együttműködésben, hiszen egyesületünk tevékenységét és közösségi sikereinket országosan is figyelemmel kísérik.

– Milyen tervek vannak az idei esztendőre?
Szakmailag a legfontosabb tervünk a tokiói olimpiára való felkészülés a sikeres kvalifikáció és a jövő évi kijutás.
Terveink között szerepel a már megkezdett sportlétesítmény- beruházások befejezése, illetve a folyamatban lévő, még el nem kezdett sportlétesítmény- beruházások megvalósítása.