CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Soha rosszabb idénykezdést

kovacssaci

Egyiptom fővárosában, Kairóban rendezték meg az öttusázók Világ Kupájának idei első versenyét. A hölgyek megméretésében Kovács Sarolta bronzérmes lett. Kiválóan teljesített, ám a lövészetnél technikai gondjai akadtak, de ez sem szegte kedvét, jókedvűen és derűlátóan készül az Európa-bajnokságra és a szeptemberi kvalifikációs világbajnokságra, melynek Magyarország ad otthont. A hatszoros világbajnok és négyszeres Európa-bajnok a versenyről és az idei terveiről is mesélt nekünk.

– Boldog születésnapot kívánok! Bár, még néhány nap hátra van, de te meglepted magad egy bronzéremmel.

– Valóban. – mondja nevetve az Alba Volán SC sportolója. Én is öregszem, de a korom nem árulom el. Nagyon jól sikerült a verseny, de lehetett volna jobb is. A vívást és a lovaglást megnyertem. Úszásban harmadik lettem. Egy másodpercet javítottam a selejtezős szintemen, aminek nagyon örültem, utána viszont jött a lövészet, ahol technikai problémáim adódtak. Ez nagyon megzavart. Tudok ennél jobban lőni. A futásnál minden erőm beleadtam és így felállhattam a dobogóra. Idény kezdetnek ez a bronzérem sokat jelent a számomra.

– Rendkívül szoros volt a verseny, csak pár pont választotta el az első 10 versenyzőt egymástól. Ez most már minden viadalon így lesz?

– Nagy valószínűség szerint igen. A férfiaknál is ez a jellemző. A futásnál egyszerre hatan futnak a dobogóért, és ez a hölgyeknél is így van. Kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Minden versenyen bele kell adni apait-anyait. Nincs mese.

– A válogatott többi tagjairól mi a véleményed? Gondolok itt Földházy Zsófiára és Alekszejev Tamarára.

– Mindhárman nagyon jó versenyző típusok vagyunk. Nem véletlen, hogy a legutóbbi három világbajnokságot csapatban mi nyertük meg, melyre nem volt példa a sportág történelmében. Remélem, idén meg lesz a negyedik is. Amikor egyéniben versenyzünk, akkor csak a saját teljesítményemre koncentrálok, de jó barátok vagyunk a többiekkel.

– Szeptemberben Magyarország rendezi a kvalifikációs világbajnokságot. Mennyire zavart meg benneteket, hogy július helyett ősszel lesz a VB?

– Egy kicsit igen. Át kellett szerveznünk a felkészülést, de mondhatom, hogy szinte már megszoktuk a variálást, akár időpontokról, akár szabálymódosításokról legyen szó. A VB előtt lesz még egy Európa-bajnokság, az is fontos megméretés lesz. Most versenymentes időszak következik a számomra. Legközelebb májusban indulok Világ Kupán Székesfehérvárott. Addig Lengyelországban egy kisebb versenyen elindulok.

– Mi az elvárás magaddal szemben?

– Szeretném kvalifikálni magam a tokiói olimpiára, mert akkor nyugodtabban készülhetek az elkövetkezendő egy évben.

foto: origo.hu