CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

11 év után ismét MK-győztes a MOL-Pick Szeged

szegediorom_960px

A Mol-Pick Szeged 28–27-re legyőzte a Telekom Veszprémet a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjében, így letaszította a trónról bakonyi riválisát. A Tisza-partiak a szünetben tetemes előnyben voltak, a fordulás után közel került az egyenlítéshez a Veszprém, de nem tudott élni a lehetőséggel, így a Szeged 11 év után újra kupagyőztes lett.
FÉRFI MAGYAR KUPA NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
Szeged–Veszprém 28–27 (17–10)
Debrecen, Főnix Csarnok, 6700 néző. V: Bíró Á, Kiss O.
SZEGED: ALILOVIC – Sostaric 3, MAQUEDA 7, BOMBAC 6, Bánhidi 1, Zsitnyikov, Kälmann. Csere: Sego (kapus), GABER 1, Canellas 2, SIGURMANNSSON 4 (1), Kaspárek, Balogh Zs. 2 (2), Bodó 2. Edző: Carlos Pastor
VESZPRÉM: STERBIK – Gasper Marguc, NAGY L. 7, B. Blagotinsek 1, Terzic, P. Nenadics 1, Manaszkov. Csere: Mikler (kapus), Lékai 4, GAJIC 5 (4), A. Nilsson 2, M. Ilics 2, Mahé 1 (1), Tönnesen, STRLEK 3, Mackovsek 1. Edző: David Davis
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–3. 13. p.: 8–6. 20. p.: 12–8. 27. p.: 16–9. 37. p.: 21–13. 44. p.: 22–18. 54. p.: 27–24. 58. p.: 28–26. 59. p.: 28–27
Kiállítások: 12, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 6/5
MESTERMÉRLEG
Carlos Pastor: – Hatalmas sikert arattunk, mert harmadszor is legyőztük ebben az idényben legnagyobb hazai vetélytársunkat. Az MK-döntő pedig fontosabb, mint az előző két siker volt, mert ezért trófeát is kaptunk. Az elsőt ebben a szezonban. Innentől bajnoki és MK-címvédőként folytatjuk, méghozzá ugyanúgy, ahogyan idáig jutottunk. Önmagunkat is le kell győznünk egy-egy edzésen, de ennek az árán alakul a csapat, és így érhetünk el újabb sikereket. Nagyon boldog és büszke vagyok, fantasztikus csapatom van!
David Davis: – Nem sikerült nyernünk, pedig hatalmas csatát vívtunk. Ezúttal jobb volt az ellenfelünk, és ezt nem könnyű feldolgoznia sem a csapatnak, sem nekem. A legfontosabb pillanatokban sajnos nem tudtuk uralni a gyakran igen hektikus találkozót. A védekezésünk és a támadójátékunk sem érte el az elvárható szintet. Tavaly októberben vettem át a csapatot, és meg kell mondanom, hogy ahhoz képest sokat léptünk előre. A vereség fájó, de a sportban ezt is tudni kell kezelni. Még lesz alkalmunk a javításra.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ahogy az elmúlt nyolc évben minden alkalommal, idén is a Veszprém és a Szeged jutott be a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjébe: a debreceni final four utolsó mérkőzését az elmúlt tíz évben rendre kupagyőzelmet ünneplő Veszprém kezdte jobban, az ötödik percben 3–2-re vezetett.

Vélhetően nem arra gondoltak Lékai Mátéék, hogy ekkor lesznek előnyben utoljára, márpedig pont ez történt. A szegedi kapuban ihletett formában védett Mirko Alilovic, így neki is nagy szerepe volt abban, hogy a félidő közepén már hárommal vezetett a Szeged (10–7).

Sőt, amikor a 23. percben a hazaiaknál Dejan Manaszkov fejbőre felszakadt, miután véletlenül Alen Blazevic lekönyökölte, a Tisza-partiak már 5 góllal vezettek, és erre még a szünetig további kettőt rá is tudtak pakolni, 17–10-es szegedi vezetéssel ért véget az első 30 perc.

A második elején igazi hullámvasutazásba kezdtek a felek: előbb Nagy Lászlóék három perc alatt felzárkóztak 7 gólról ötre, majd Bombacék léptek meg ismét, s nyolc gólra növelték előnyüket, s még mindig csak a 37. percben jártunk.

A félidő feléhez érve aztán a Veszprém megint ötre csökkentette a különbséget – köszönhetően többek között egy 5–1-es rohanásnak, s amikor Bánhidi Bencét piros lappal kizárták, mert Petar Nenadicsot megütötte a levegőben –, benne volt a levegőben, hogy még nincs lefutva a finálé.

S nem is volt: David Davis csapata hosszú hajrát nyitott, és az utolsó nyolc percet 6–1-re megnyerve felzárkózott egy gólra, ám az egyenlítésért már nem tudott érdemben támadni. A Szeged előnye végül is kitartott, 28–27-re győzött, így 2008 után ismét, története során pedig hetedik alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát – beérve a Honvédot az örökrangsorban.

nso.hu