CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

5 éremmel zárták a magyar birkózók a bukaresti EB-t

barka

A magyarok egy arany- és négy bronzéremmel zárták a kontinensviadalt: Barka Emese (Csepeli BC) sporttörténelmi győzelme mellett a nőknél Sastin Marianna (Vasas SC) és Németh Zsanett (UTE), a szabadfogásúaknál Veréb István (Haladás VSE), míg a kötöttfogásúaknál Szilvássy Erik (Pénzügyőr SE) lett harmadik. Az öt medálból, csak Verébé nem olimpiai súlycsoportban született.

Sike András szövetségi kapitány szerint a kötöttfogású válogatott teljesítette az alapcélkitűzést azzal, hogy Szilvássy Erik harmadik helyével nyert egy érmet a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

“Nem a legjobbjainkkal jöttünk. A fiatalok megmutatták, hogy jó birkózók, de még nem klasszisok. Sok bosszantó vereségünk volt” – értékelt az MTI-nek a szakvezető, aki példaként említette, hogy Torba Erik 5-4-re kapott ki, Fritsch Róbert az utolsó másodpercben maradt alul a vigaszágon, Krasznai Máté ellenfelét pedig meg kellett volna inteni, de ez nem történt meg.
A versenyzőként olimpiai bajnok szakember szerint a rutin hiányzott tanítványaiból, de mint hozzátette, éppen azért adtak most lehetőséget a fiataloknak, mert azt csak ilyen éles helyzetekben, világversenyen lehet megszerezni. Ahogy fogalmazott, fel kell őket építeni, s ennek ez most egy fontos állomása volt.
“Szilvássy Erik ugyan érmes lett, de ő is sokkal jobban tud ennél birkózni” – mondta Sike a teljes, tízfős csapat négy újoncának egyikéről, aki viszont U23-as világ- és Európa-bajnokként első felnőtt világversenyén máris letette névjegyét.
A szövetségi kapitány arról is beszámolt, hogy a lehetséges hatból négy indulási jogot szereztek a minszki Európai Játékokra, amelyen csak az olimpiai programban szereplő súlycsoportokban rendeznek versenyeket. A legkisebbeknél (60 kg) és a legnagyobbaknál (130 kg) nem lesz magyar induló a fehérorosz fővárosban.

Ritter Árpád szövetségi kapitány rendkívül elégedetten értékelt a női birkózó szakágat.

Hat versenyzőnőjétől három éremmérkőzést várt a bukaresti Európa-bajnokságon, de tanítványai négy éremcsatán három medált szereztek, köztük egy aranyat.
“Nagyon örülünk és boldogok vagyunk. De persze ilyenkor is eszébe jut az embernek, hogy akár még jobban alakulhatott volna” – mondta az MTI-nek a szakvezető, aki példaként említette, hogy az 53 kilós Dénes Mercédesz az utolsó pillanatokban kapott ki a negyeddöntőben, de a 62 kilogrammosok között végül bronzérmes Sastin Marianna veresége is váratlan volt a nyolc között.
“Így még egy éremmeccsünk lett volna, Sastin pedig akár döntőt is vívhatott volna” – tette hozzá.
A szakember azt is balszerencseként említette, hogy a 65 kilós Sleisz Gabriella rögtön az első meccsén a súlycsoport egyik legjobbja ellen kezdett, de a világ- és Európa-bajnok finn ezúttal meglepetésre nem jutott el a fináléig, így a magyar versenyző nem küzdhetett a vigaszágon.
Az 57 kilós Barka Emese négy Eb- és három vb-bronz után ért a csúcsra, erről a szakvezető megjegyezte, sikerében nemcsak a mostani jó felkészülés, hanem több mint tíz év munkája van. Hozzátette, Barka most is majdnem hibázott, de javítani tudott, amikor a negyeddöntő szünetében 5-0-s hátrányban higgadt, de elszánt maradt, és így 8-5-re fordított ellenfele ellen.
“Végig rendkívül koncentráltan birkózott. Kicsit el van keseredve, hogy éppen a döntőben nem volt igazán jó, de ott is nyugodt maradt, azt tette, ami a legjobb volt számára” – mondta a szakág első magyar Európa-bajnokáról Ritter, aki dicsérte a nehézsúlyúaknál bronzérmes Németh Zsanettet és az 59 kilósok között ötödik Galambos Ramónát is.
A tokiói olimpiára előretekintve leszögezte, eddig sem volt könnyű kvótát szerezni, de most még nehezebb. Úgy vélte, két-három indulási jognak már örülnének, erre szerinte Barkának, Sastinnak és Némethnek van a legnagyobb esélye. A 35 éves, tavaly szülés után visszatérő Sastinról megjegyezte, hogy egyre inkább visszanyeri a mozgását, és további javulást vár tőle a vb-ig.
“Mostanra nagyszerű, összetartó társaság alakult ki, igazi csapatot alkotnak a lányok, akik segítik egymást. De ezt elmondhatom a szakmai stábról is, Wöller Ákosról és az olasz Diletta Giampiccolóról” – mondta Ritter Árpád.

Bánkuti Zsolt, a szabadfogású birkózó válogatott edzője szerint teljesítette az előzetesen kitűzött célokat a csapata a bukaresti Európa-bajnokságon.

“Minden jó, ha a vége jó. Nyertünk egy érmet, s bár emellett nem jött össze az előzetesen tervezett pontszerző hely is, de a szintén kitűzött három kvótát megszereztük az Európa Játékokra” – értékelte a csapat felkészülését áprilisig irányító szakember, aki a kontinensviadalon Dvorák László szövetségi kapitány mellett edzőként dolgozott.
A versenyzőként 2001-ben Európa-bajnok Bánkuti hangsúlyozta, ez egy rendkívül fiatal csapat, így nem lehettek ennél vérmesebb reményeik, de bizakodásának adott hangot, hogy a későbbiekben – ha nem is a jövő évi, tokiói olimpiáig – ütőképessé válhat. Úgy vélte, az érem mellett a pontszerző hely megszerzése nüanszokon múlott, mert a 125 kilós Ligeti Dániel és a 70 kilogrammos Vida Csaba kis túlzással egyaránt eldobta magától a bronzmeccset.
“Engem jobban megviselt a vereség, mint őt” – mondta Ligeti Dániel szerdai vigaszágas találkozójáról Bánkuti arra utalva, hogy nehézsúlyú tanítványa 3-1-es előnynél lábra támadott, de akciója sikertelen volt, ezt pedig megkontrázta ellenfele, aki így győzött alig néhány másodperccel a vége előtt. – “Ennek ellenére nem neheztelek rá, ő csak birkózni akart, jobban haragudtam volna, ha intéssel kap ki, mert a végén körbe-körbe rohangál és menekül.”
Bánkuti a vereség okát többek között abban látja, hogy Ligeti otthon nem találkozik hozzá hasonló képességű nehézsúlyú birkózóval, így váratlanul éri, ha valaki nem esik rögtön a szőnyegre. Hozzátette, reálisan a Haladás versenyzőjének van a legnagyobb esélye az idei egyetlen kvótaszerző versenyen, a világbajnokságon indulási jogot szerezni a 2020-as tokiói olimpiára, de ehhez nagyon össze kell őt rakni fejben. Az U23-as korosztályú, újonc Vidáról pedig úgy vélekedett, ha nem a negyeddöntőben, hanem edzőmeccsen találkozik a brit Nicolae Cojocaruval, akkor fordított eredmény születik, nála kiütközött a rutintalanság.
“Jimmy példaértékűen dolgozta végig a felkészülést, húzóembere volt az egész csapatnak az edzések során. Februárban megnyerte a franciaországi nemzetközi versenyt, az adott neki kellő lökést a folytatáshoz” – mondta Bánkuti a bravúros teljesítménnyel bronzérmes Veréb Istvánról, aki idén 86 kilóról 92-re váltott, hogy ne kelljen annyit fogyasztania. – “Külön figyelemre méltó, hogy vigaszágas mérkőzésén és a bronzmeccsen is fordítania kellett. Éppen az éremcsatán volt legösszeszedettebb és legkoncentráltabb”.
A Haladás 31 éves versenyzője negyedik bronzát nyerte világversenyen: 2013-ban vb-n, ezt megelőzően pedig 2014-ben és 2017-ben Eb-n lett harmadik.
Nyáron a minszki Európa Játékokon a hat olimpiai súlycsoportban rendezik meg a birkózóversenyeket, az Eb-n Molnár József a 65, Szabó Mihály a 97, míg Ligeti Dániel a 125 kilósok között szerzett indulási jogot.

Az oroszok nyolc arany-, négy ezüst- és kilenc bronzéremmel végeztek a vasárnap befejeződött bukaresti birkózó Európa-bajnokság élén, a magyarok egy arannyal és négy bronzzal nyolcadikként zártak.