CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Megszerezte harmincadik bajnoki címét labdarúgásban a Fradi

06E3BF0C-770B-4E1E-8DFC-3E37FD87B963

Felkerülhetett a harmadik csillag a Fradi címerére, mivel a 2018/19-es labdarúgó idény bajnokcsapata a Ferencvárosi Torna Club labdarúgócsapata lett! Gratulálunk a Ferencváros 30. labdarúgó bajnoki címéhez! 

A Bp. Honvéd 3–2-re legyőzte az ettől függetlenül a bajnoki címet már korábban megszerző Ferencvárost a labdarúgó NB I 30. fordulójának záró mérkőzésén.

Budapest Honvéd–Ferencváros 3–2 (Uzoma 35., Ben-Hatira 61., 74., ill. Haratin 54., Nguen 72.)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 3090 néző.

Aligha így álmodták meg a ferencvárosiak… Amikor a szurkolók még csak a helyük felé araszolgattak, már kiderült: bajnok lett a Ferencváros!

A zöld-fehérek a Honvéd elleni ütközetre alighanem aranyérmet érő gólokat, az elsőséghez szükséges nagy mentéseket, kiélezett harcban megszerzett három pontot és felhőtlen ünneplést terveztek, ehhez képest még el sem kezdődött a mérkőzés, máris bonthatták a pezsgőket. A rivális Mol Vidi Puskás Akadémia elleni 1–1-es döntetlenje lezárt minden kérdést, szombat 18 óra 51 perckor – anélkül, hogy Lovrencsics Gergőék labdába rúgtak volna – eldőlt, amit eddig is sejtettünk, idén a Ferencváros labdarúgóinak nyakába akasztják a bajnoki aranyérmet.

 

Hogy erre maguk a főszereplők is számítottak, arról a harmincadik bajnoki cím megszerzésének tiszteletére készített pólók is árulkodtak. A csapatkapitány, Leandro vezetésével nagy 30-as számot ábrázoló hófehér egyenpólóban ballagtak ki a játékosok a kezdéshez, sőt, a kispadon ülő stábtagok is egytől egyig ilyenben feszítettek, Lipcsei Gábor masszőr, Haáz Ferenc technikai igazgató és a többiek is ebben a szerelésben foglalták el helyüket a kispadnál. Egyedül Szerhij Rebrov vezetőedző ballagott ki sötétkék pulóverben a játékoskijáró mélyéről, az ukrán tréner nem az a típus, aki egykönnyen kizökken a hétköznapi szigorból – ő nem akart már a meccs előtt ünnepelni.

A két szurkolótábor a kezdés előtti pillanatokban alaposan elhomályosította a pályát, előbb a Honvéd, majd a vendégek gyújtottak görögtüzeket; a hangulatra, a bajnokcsapatot éltető atmoszférára nem lehetett panasz, ám a Ferencváros futballja nem olyan volt, mint az elmúlt hetekben. A Fradi a Debrecen elleni február 16-i veresége óta minden bajnoki meccsét megnyerte, most azonban akadozott a gépezet… A zöld-fehérek próbálták kis passzokkal kihozni a labdákat saját kapujuk előteréből, ám erre nemegyszer ráfáztak. Előfordult, hogy Dibusz Dénes röviden passzolt társához, Leandróhoz, aki már csak sárga lapot érően tudta megállítani a hazai támadást, máskor addig-addig tologatták egymáshoz a labdát, míg a végén vaktában kellett előre vágniuk azt, jöhetett ismét támadással a Honvéd.

Szerhij Rebrov szokásához híven ezúttal is alaposan felforgatta a csapatot, bekerült a kezdőcsapatba Bőle Lukács, aki egész idényben jobbára csupán csereként szállt be, és Davide Lanzafame is első perctől a pályán volt, akit két hete az ukrán vezetőedző kitett a keretből, legutóbb a Vidi ellen 4–1-re megnyert bajnokin viszont a kispadról beszállva duplázott. Hogy a támadások építésével Rebrov sem volt elégedett, az az oldalvonal melletti reakcióiból is leszűrhető volt, egy-egy rossz megoldás után hol tenyerébe temette az arcát, hol nagyot fújtatva a földet bámulta. A mérkőzés alatt aligha érdekelte, hogy bajnok lett a csapata, hogy akár már hátra is dőlhetne a kispadon, ő ugyanazt a futballt akarta látni, amit az utóbbi időben nyújtott együttese. Sőt, hogy a szünet előtt még borúsabb legyen a hangulat, az első félidő hajrájában a Honvéd megszerezte a vezetést, ráadásul Eke Uzoma révén, aki még véletlenül sem mondható gólgyárosnak, hiszen az NB I-ben legutóbb több mint négy esztendeje, 2015 márciusában talált be a kapuba – akkor még pécsi labdarúgóként.

A fordulás után alaposan felpörögtek az események!

Merthogy sorra potyogtak a gólok. Előbb a Ferencváros egyenlített (1–1), majd jött a kispesti gól (2–1), a zöld-fehérek ismét egyenlítettek (2–2), ám a Honvéd újra megszerezte a vezetést – a mérkőzés legjobbja, a duplázó Enisz Ben-Hatira révén. Unalmasnak semmiképpen sem volt nevezhető az összecsapás, helyzetek is adódtak, a hazaiak pedig jól játszottak, továbbra is bátran letámadták a vendégeket, a Fradi a mostani bajnokságban pedig még egyszer sem kapott három gólt ellenfelétől. 3–2

A vereség ellenére bajnok lett a Ferencváros. Érdekesség, legutóbb, 2016-ban is vereséggel lett bajnoki aranyérmes, akkor a Lokitól kapott ki, ám akkori fő riválisa, az MTK azzal egy időben vereséget szenvedett a Pakstól, így behozhatatlanná vált a zöld-fehérek előnye.

A lefújás után a játékosok most is egymás nyakába ugráltak, és a kispadnál is nagy volt az öröm, a stábtagok boldogságukban pacsizgattak, tapsoltak, ölelgették egymást. A ferencvárosi táborból zúgott a „Bajnokcsapat, bajnokcsapat!” rigmus, s újabb görögtüzek gyúltak a lelátókon. Ezúttal az a különös helyzet állt elő, hogy a stadionban lévő összes szurkoló ünnepelhetett, a fradisták a bajnoki címet, a kispestiek a szép győzelmet, és hogy továbbra is harcban állnak a bronzéremét. Lovrencsics Gergőék boldogan pacsiztak a drukkerekkel, Böde Dániel félmeztelenre vetkőzve lobogtatott hatalmas zászlót, hogy aztán a játékosok egy kupacba gyűlve ugráljanak, ünnepeljenek.

A Ferencváros számára felemásra sikerült ez a hétvége, hiszen a székesfehérváriak botlásának köszönhetően biztossá tette bajnoki elsőségét, ám a vereség érthetően rontott az összképen, más úgy ünnepelni, ha a csapat három pontot szerez, s nem vesztesen kell elhagynia a pályát.

A Fradi mezére mostantól – Magyarországon elsőként – felkerülhet a harmadik aranycsillag, hiszen a zöld-fehérek szombat este 30. (élvonalbeli) bajnoki címüket ünnepelték.

30. alkalommal lett bajnok a Ferencváros (Fotó: Török Attila)

A Ferencváros bajnokcsapatának tagjai*

Játékosok (34): Miha Blazic, Botka Endre, Böde Dániel, Bőle Lukács, Csernik Kornél, Csonka András, Dibusz Dénes, Lasa Dvali, Kjartan Finnbogason, Abraham Frimpong, Fernando Gorriarán, Ihor Haratin, Marcel Heister, Holczer Ádám, Isael, Otigba Kenneth, Julian Koch, Könczey Márk, Davide Lanzafame, Leandro, Lovrencsics Balázs, Lovrencsics Gergő, Tokmac Nguen, Novák Zsombor, Rui Pedro, Ivan Petrjak, Matías Rodríguez, Sigér Dávid, Szerető Krisztofer, Mikalaj Szihnyevics, Sztefan Szpirovszki, Takács Zsombor, Varga Ádám, Varga Roland

Vezetőedzők (2): Thomas Doll, Szerhij Rebrov