Bajnokok Ligája-győztes az FTC-Telekom férfi vízilabda csapata

Az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata ötméteresekkel nyert a görög Olympiakosz ellen a Bajnokok Ligája döntőjében. A rendes játékidő 10–10-es döntetlent hozott, a szétlövésben a magyar csapat 4–3-ra győzött, így története során először lett BL-győztes.

FÉRFI VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ
DÖNTŐ
OLYMPIAKOSZ (görög)–FTC-TELEKOM 10–10 (1–3, 4–5, 2–2, 3–0) – ötméteresekkel 3–4
Hannover, 1700 néző. Vezette: Margeta (szlovén), Alexandrescu (román)
OLYMPIAKOSZ:
Pavic – Gunasz, Buslje, JENIDUNIASZ 5, Szkumbakisz, Milonakisz, FUNTULISZ 2. Csere:Kakarisz, Derviszisz, Murikisz 1, Argiropulosz 1, Obradovic 1. Edző: Theodorosz Vlahosz
FTC: VOGEL SOMA – SZ. MITROVICS 3, Varga Dénes1, Jansik Sz., Mezei 1, VÁMOS 2, Sedlmayer. Csere:Jaksics, Nikics 1, YOUNGER 2, Kállay, Pohl. Edző:Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 14/4, ill. 12/6
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: Szkukmbakisz (20. p.), Varga Dénes (22. p.), Vámos (30. p.), Buslje (31. p.), Obradovic (32. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Már azzal története legnagyobb sikerét érte el az FTC, hogy pénteken a spanyol Barcelonetát 9–7-re legyőzve bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A zöld-fehérek másodszor jutottak el az elődöntőig a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, de 1989-ben egy másik barcelonai együttes, a Catalunya megállította őket a finálé kapujában. Hannoverben azonban átlépett azon a bizonyos kapun a Ferencváros, de egyáltalán nem akart megelégedni ennyivel.

Varga Zsolt egy helyen változtatott a csapatán az Olympiakosz elleni finálé előtt, Német Toni helyett visszakerült a keretbe Szlobodan Nikics, aki több csapattársához hasonlóan már nyert Bajnokok Ligáját: kilenc évvel ezelőtt, még a Pro Recco tagjaként.

Az első gólt azonban nem ő, hanem centertársa, Mezei Tamás lőtte, aki ráadásul parádés csavarral adta meg a döntő alaphangját. Noha a görögök házi gólkirálya, Konsztantinosz Jeniduniasz egyenlíteni tudott, mégis lendületben maradt a Ferencváros, amely nagyjából úgy kezdte a találkozót, mint a Jug Dubrovnik elleni negyeddöntőt – csak hát a torna első napján egyszerűbb volt ezt véghez vinni, mint a harmadikon. Úgy tűnt, jól sikerült a regeneráció, amit Varga Zsolt kulcsfontosságúnak nevezett az elődöntő után.

A 3–1-re megnyert első negyedet követően is a zöld-fehérek irányítottak, akik Vámos Márton nagyjából tíz méterről lőtt, egészen elképesztő bombájának köszönhetően először vezettek három góllal. A kiállításokkal megtámogatott Olympiakosz azonban egy gólra felzárkózott, ráadásul talán ennél is nagyobb gondot jelentett, hogy Jansik Szilárd és Varga Dénes is nagyon korán két személyi hibánál járt. Sztefan Mitrovics és Nikics azonban megnyugtatta a kedélyeket egy-egy góllal – hiába, a korábbi BL-győztesek tudták, mikor kell előrelépni. Gyors Paolo Obradovic–Vámos gólváltás után a nagyszünetre is megmaradt a háromgólos ferencvárosi vezetés.

A harmadik negyed kifejezetten rosszul kezdődött, két kapott gól között Aaron Younger kihagyott egy ötméterest, így az Olympiakosz megint lőtávolon belülre ért. De ahogy ilyenkor lenni szokott, jött Mitrovics és a menetrend szerinti gólja a szélről. Arról viszont lemondtunk volna, hogy Varga Dénes kipontozódjon… A nemes bosszú azonnal jött: Younger pont a csapatkapitány helyéről állította vissza a háromgólos különbséget.

Amelyet az Olympiakosz az utolsó negyedben ledolgozott.

Hiába védett elképesztően Vogel Soma, három lövéssel szemben tehetetlen volt, és mivel támadásban megállt a hajrára Vámos Mártont is elveszítő Ferencváros, a görögök kiegyenlítettek, mi több, egy Mezei, Andro Buslje páros gyakorlatot követően az utolsó percben a vezetésért támadhattak. De lövésük, mint már annyiszor, Vogel Soma kezében halt el.

Így a zöld-fehérek támadhattak a győztes gólért, jött is Varga Zsolt időkérése. Emberelőnybe került az FTC, de Kállay Márk lövését védte Pavic (10–10), így következhettek az ötméteresek – akárcsak a két csapat által vívott Európai Szuperkupa-mérkőzésen.

Csak éppen Varga Dénes és Vámos nélkül.

A párbajban elképesztő fordulatok után öt-öt lövést követően 3–3 volt az állás, így jött a hirtelen halál. Az első körben rontó Jansik Szilárd másodszorra is oda kellett, hogy álljon, és hatalmas lelkierővel bevágta az ötösét.

Vogel Soma pedig kivédte Argiropulosz lövését (4–3 ide!), majd pillanatokon belül a teljes ferencvárosi kispad a medencében landolt edzőstől, stábtagostól. Jött az éneklés a szurkolókkal, és minden, amit el tudunk képzelni.

Bajnokok Ligája-győztes lett a Ferencváros, története során először – a Recco után az FTC a második csapat, amelyik a selejtezőből indulva nyerni tudott.

A mostani kiírásban a Pro Recco végzett a harmadik helyen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében: a nyolcszoros győztes olasz sztárcsapat a szombati bronzmérkőzésen 8–7-re nyert a spanyol Barceloneta ellen. A Recco ebben a szezonban egyetlen vereséget szenvedett el, tegnap az Olympiakosztól kapott ki az elődöntőben.

BRONZMECCS
Pro Recco (olasz)–CNA Barceloneta (spanyol) 8–7
(3–3, 2–3, 1–1, 2–0)

PERCRŐL PERCRE

ÖTMÉTERESEK

A Ferencváros hatodik magyar klub, amely megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Argyropulosz lövése után a labda kijön a jobb oldali kapufáról, ezzel vége, Bajnokok Ligája-győztes az FTC!

Jansik érkezik ismét, és ezúttal be is vágja, Pavic nem tudja védeni a jobb alsóba tartó labdát. 3–4

Jeniduniasz sem ront, ő a bal alsót lövi a labdát hibátlanul. 3–3

Jaksics keze nem remeg meg, kilövi a jobb alsót. 2–3

Derviszisz egyenlít, a kapu bal alsó sarkába lövi a labdát. 2–2

Ez sincs bent, Kállay lövése is kijön a kapufáról. 1–2

Ez is kimarad, Milonakisz lövése is a lécen csattan. 1–2

Younger érkezik, és magabiztosan kilövi a jobb alsó sarkot. 1–2

Hiba! Gunasz lövése után a lécről kifelé pattan a labda. 1–1

Sedlmayer nem hibázik, kipókhálózza a bal felső sarkot. 1–1

Argyropulosz nem hibázik, kilövi a kapu bal oldalát. 1–0

Jansik az első, Pavic azonban bal kézzel védi a lapos lövését. 0–0

4. NEGYED

32. perc: Younger bejátszása után Mezei harcol ki kiállítást, 28 másodperc van vissza. Kállay tüzel kiszorított helyzetből, de Pavic véd. Még egy távoli görög lövés a kapu fölé pattan. Ez a vége, 10–10, az ötméteresek döntenek a BL-győzelemről.

32. perc: Funtulisz ejtése gyenge, Vogel könnyedén hárít. Varga Zsolt időt kér.

31. perc: Egy perc és négy másodperc van hátra, időt kérnek a görögök.

31. perc: Youngert eltüntetik, nincs ítélet, a görögöké a labda.

31. perc: Nagyon paprikássá vált a hangulat, kikérik a labdát a bírók. Mezeit és Busljét is kiállítják, pk sem jöhetnek már vissza a medencébe.

31. perc: Gyorsan fordulnak a görögök, négy a kettőre hozzák a labdát, végül Jeniduniasz értékesíti a ziccert. 10–10

31. perc: Vámos távoli lövés nem okoz gondot Pavicnak. Ráadásul Vámost visszaúszás közben kiállítják, így ő is kipontozódik.

30. perc: Ez már bent van, nem volt a helyén a blokk, Funtulisz pedig takarásból talál a kapuba. 9–10

30. perc: Jaksics olvassa a bejátszást, és elsodorja a labdát. Alighogy felért az FTC, megkapja a labdát az Olympiakosz.

29. perc: Funtulisz lövése után a blokk és Vogel együttes erővel ment, de marad a görögöknél a labda.

29. perc: Fordulnak a görögök, de Murikiszra is kontrát fújnak.

28. perc: Visszaúszás közben Mezeit állítják ki, Vogel viszont egy fantasztikus bravúrral hárítja Funtulisz közeli húzását.

27. perc: Vogel hárított könnyedén egy ejtést. A másik oldalon sincs gól, ismét Jaksics hibázik.

26. perc: Jeniduniasz állítják ki, majd Kállay teszi be centerbe a labdát, Jaksics lövése azonban kijön a bal oldali kapufáról.

26. perc: Gyorsan megszerzi a labdát az Olympiakosz, majd a másik oldalon Youngert küldik ki. Nincs azonban götrög gól, Obradovic kezéről üti le a labdát Jansik.

25. perc: Jeniduniasz közbelő, meglepi ezzel Vogelt, aki így nem is tud védeni. 8–10

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed, Jansikot Gunasz lesprintelte, így a görögök támadhatnak.

3. NEGYED

24. perc: Nem marad ideje a görögöknek, így az utolsó negyed előtt 10–7-re vezet az FTC.

24. perc: Jeniduniaszt kiállítják, de Jansik lövése után a labda kijön a kapufáról.

24. perc: Jaksics lövése után Pavic véd, majd Mitrovics szerzi meg a labdát Murikisz elől.

23. perc: Újabb kontrát fújnak a görögökre.

23. perc: Ráadásul Gunaszt ki is állítják visszaúszás közben. Gyorsan felér a Fradi, egy passz után pedig Younger lő óriási gólt. 7–10

23. perc: Hiába az emberelőny, nem tudják kihasználni a görgök, Gunasz lövését könnyedén védi Vogel.

22. perc: Időt kérnek a görögök.

22. perc: Visszaúszás közben állítják ki Varga Dénest, aki ezzel kipóntozódik… Ráadásul még tíz perc van a meccsből

22. perc: Jansik harcol ki kiállítást, Varga Zsolt pedig időt kér. Majdnem lejár a támadóidő, végül Jaksics durrantja a kapu fölé a labdát.

21. perc: Mitrovicsot állítják ki, de kiegészül a Fardi, végül Gunasz lövi a kapu fölé a labdát.

21. perc: Obradovic bombaerős átlövése után a jobb oldali kapufa kidobja a labdát. A másik oldalon Younger ellen jön az ítélet.

20. perc: Szkumbakiszt állítják ki, ő ezzel ki is pontozódik. Mitrovics büntet, néhány lóba után balról, jobbal kilövi a bal felső sarkot. 7–9

20. perc: Gyors és pontos görög akció végén Derviszisz bejátszása után Murikisz húzza közelről a kapuba a labdát. 7–8

19. perc: Jaksics harcol ki ötméterest, Younger lövése azonban kijön a kapufáról.

19. perc: Sedlmayer védekezik centerben remekül, majd a kapujából kilépő Vogel szerzi meg a labdát.

19. perc: Kállay lövése lejön a blokkról, de a kipattanót visszaszerzi, majd fújnak egy kontrát a bírók.

18. perc: Vámost állítják ki, neki is ez a második. A labda viszont a Ferencvárosé, ezt elrontották a görögök.

18. perc: Busljét küldik ki, emberelőnyben az FTC, Sedlmayer lövése azonban nem jó.

17. perc: Sedlmayert állítják ki szinte azonnal, majd Jeniduniasz csúszik be a bal alsó sarokba. Kevés hiányzott Jaksicsnak és Vogelnek is, hogy blokkoljon. 6–8

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed, ezúttal a görögök nyerik a ráúszást.

2. NEGYED

16. perc: Jeniduniasz félpályáról lő, de ez veszélytelen, ezzel vége a második negyednek is, a nagyszünetben 8–5-re vezet az FTC.

16. perc: Mezei harcol ki kiállítást, megjáratja a labdát a magyar csapat, végül négy másodperccel a dudaszó előtt Vámos bombázza a kapuba a labdát. 5–8

16. perc: Pohlt állítják ki, majd a görögök is szépen megjátsszák az emberfórt, Milonakisz passza után Obradovic húzza közelről a kapuba a labdát. 5–7

16. perc: Időt kérnek a görögök.

15. perc: Obradovicot állítják ki, az FTC-nél kézről kézre jár a labda, majd egy remek bejátszás után Nikics a hosszú oldali kapufánál az üres kapuba húzza a labdát. 4–7

15. perc: Vogel mutat be egy újabb remek védést.

14. perc: Újabb remek emberelőnyös figura, Mitrovics felkanyarodik, majd kilövi a rövidet. Pavic beleér a labdába, de védeni nem tud. 4–6

14. perc: Nikics harcol ki centerben egy kiállítást, Varga Zsolt pedig időt kér.

14. perc: Vargát kiállítják, ez neki már a második, innentől nagyon kell vigyáznia. Ki is használják a görögök, Argyropulosz lövi ki a jobb felsőt. 4–5

13. perc: Mezeire fújnak kontrát, majd a másik oldalon Younger mutat be jó védekezést. Ezúttal is Mezeit látják támadásban szabálytalannak a bírók.

12. perc: Milonakisz remek bejátszása után a Sedlmayert megelőző Funtulisz kapásból húzza a Fradi kapujába a labdát. 3–5

12. perc: A másik kapu előtt Jaksicsot választják el a labdától.

12. perc: Újabb kontrát fújnak az Olympiakoszra, ezúttal Obradovic volt szabálytalan.

11. perc: Sedlmayer lövése után elakad a blokkban a labda.

11. perc: Jansikot állítják ki, Milonakisz elhajlásból, kissé jobbról lő, de Vogel a lécre nyomja a labdát, a kipattanó pedig a magyar csapaté.

10. perc: Kontrát fújnak a görögöknél, de nem tud lefordulni a Fradi. Nem is kell gyorsan indulni, Vámoskilenc méterről hatalmas gólt ragaszt a bal alsó sarokba.2–5

10. perc: Szkumbakiszt küldik kimásodszor, az FTC szépen megjáratja a labdát, végül Youngerre jön ki a játék, ő pedig a bal felső sarokba pattintja a labdát. 2–4

9. perc: Ötméterest kapnak a görögök, de előtte az egyik bíró kikéri a labdát. Jeniduniaszt nem zavarja meg a várakozás, védhetetlenül kilövi a kapu bal oldalát. 2–3

9. perc: Elkezdődött a második negyed, ezúttal Younger hozza el a labdát. Nikics ellen jön az ítélet, azonnal megkapják a labdát a görögök.

1. NEGYED

8. perc: Ezzel véget is ért az első negyed, az FTC 3–1-re vezet.

8. perc: Jól védekeznek a görögök, a dudaszó előtt egy másodperccel Varga lő, de nem találja el a kaput.

8. perc: Mitrovics ügyes labdaszerzése után Varga Zsolt kér időt.

8. perc: Varga meg tud úszni, majd Obradovic hiába éri be, Pavic keze mellett kilövi a jobb felső sarkot. 1–3

7. perc: Emberelőnyben támadhatnak Younger kiállítása miatt a görögök, a bejátszás után azonban Vogel valahogy megkaparintja a labdát.

7. perc: Időt kér az Olympiakosz edzője, Thedorosz Vlahosz.

7. perc: Jansik kerül kis híján ziccerbe, de végül szerelik az utolsó pillanatban.

6. perc: Pohlt állítják ki, Funtulisz azonban csúnyán a kapu fölé durrantja a labdát.

6. perc: Nem tudják megjátszani a centert a görögök, gyorsan felúszik az FTC, majd Mitrovics néhány lövőcsel után kilövi a kapu jobb oldalát. 1–2

5. perc: Támadásban hibáznak a görögök, majd kontrát fújnak a Fradira.

4. perc: Younger végez el szabálytalanul egy szabaddobást, jöhetnek a görögök.

4. perc: Ismét emberelőnybe kerülnek a görögök, Jeniduniasz pedig ezúttal nem hibázik, a kapuba lövi a labdát. 1–1

3. perc: Kettős emberelőnybe kerül a Fradi is, de nincs újabb gól, Mitrovics lövése után a kapufán csattan a labda.

2. perc: A másik oldalon Pavic is véd egyet. Támadnak a görögök, a bírók előbb Nikicset, majd Vargát küldik ki, kettős emberfórban azonban a lécet találja el Funtulisz.

1. perc: A másik kapu előtt megvan az első védés, Vogel mutatja be Szkumbakisz lövése után.

1. perc: Máris megvan az első gól, Mezei szerez egy remek csavargólt. 0–1

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, Sedlmayer révén a Fradi nyeri a ráúszást.

Fehér sapkában a görögök, zöldben a magyarok.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Olympiakosz–FTC-Telekom férfi vízilabda Bajnokok Ligája-döntő. Tartsanak velünk!

KORÁBBAN
A 7. HELYÉRT
Hannover (német)–Busto Arsizio (olasz) 8–10
AZ 5. HELYÉRT
Brescia (olasz)–Jug Dubrovnik (horvát) 12–13
A 3. HELYÉRT
Pro Recco (olasz)–Barceloneta (spanyol) 8–7

ELŐZMÉNYEK

A Ferencváros a hannoveri nyolcas döntőben előbb az elődöntőbe jutásért 10–9-re legyőzte a horvát Jug Dubrovnikot, majd a négy között 9–7-re verte meg a katalán CNA Barcelonetát. Ezzel története legnagyobb sikerét érte el a Fradi, hiszen korábban még sosem szerepelt BL-döntőben. A zöld-fehérek másodszor jutottak el az elődöntőig a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban, de 1989-ben egy másik barcelonai együttes, a Catalunya megállította őket a finálé kapujában.

A Ferencváros hatodik magyar klubként hódíthatja el a BL-trófeát. Ez korábban a Szolnoknak, az Újpestnek és a Honvédnak egyszer-egyszer, a Vasasnak és az OSC-nek kétszer-kétszer sikerült.

A döntőben meglepetésre nem az olasz Pro Recco, hanem a címvédő, görög Olympiakosz lesz az FTC ellenfele. A torna előtt legnagyobb favoritnak kikiáltott, minden eddiginél erősebb kerettel rendelkező világválogatott megint elbukott, 2015 után sorozatban negyedszer. Ahogy jött az első erős ellenfél az első, valódi téttel bíró összecsapáson, megremegtek a kezek. Hiába ült a padon a legeredményesebb sportági szakvezető, Ratko Rudic, ő sem tudott segíteni: a tavalyi BL-győzelem után jóllakottnak tűnő, a szétesés határán lézengő görögök a nyolcas döntőre összeszedték magukat, és 12–11-re nyertek a rendkívül durva, öt kiállítást hozó mérkőzésen.

„Ebben az évben mindenki a Reccót várta a döntőbe, úgy érzem csodát tett az Olympiakosz, méghozzá nem is kisebbfajtát – mondta a Nemzeti Sportnak a finálé előtt Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője. – Egyszer játszottunk már velük az évben, az kitűnő mérkőzés volt, bízom benne, hogy szombat este is ugyanilyen jó meccset tudunk vívni.”

A vezetőedző által említett összecsapás a Komjádi uszodában lejátszott Európai Szuperkupa volt, amelyet 7–7-es döntetlen után ötméteresekkel nyert meg a Ferencváros. Jellemző módon akkor is mínusz kettőről jött vissza a magyar bajnok…

„A legfontosabb, hogy mennyire tudjuk kipihenni magunkat ebben a rövid időben, ami a két meccs között jutott nekünk – tért vissza a fináléra a Fradi edzője. – Össze kell szednünk a maradék energiánkat, lélekben is rá kell hangolódnunk a döntőre. Amelyik csapat többet tud tenni ezért, afelé billen a mérleg nyelve.”

forrás: nso.hu