Rekordot döntöttek a magyar versenyzők a kvangdzsui vizes vb-n

Minden idők második legjobb szereplése, korábban soha nem szerzett ennyi magyar úszó aranyérmet egy vb-n.

Egy év múlva kezdődik a 2020-as tokiói olimpia, amely előtt mindenképpen jó jel a magyar csapat szereplése a kvangdzsui vizes világbajnokságon.

A magyar medencés úszók négy aranyérmet nyertek, ezzel minden idők második legeredményesebb világbajnoki szereplésével zártak. Az 50-es medencében rendezett eddigi világbajnokságokon összesen 32 aranyérmet szereztek a magyar úszók, a teljes vb-éremgyűjtemény pedig 78 darabból áll.

D4065295-DDC3-41EC-9C8A-F230E7896177Hosszú Katinka két elsőségével, Milák Kristóf világcsúcsos győzelmével, valamint Kapás Boglárka fantasztikus sikerével a magyarok úszók az egyik legeredményesebb vb-jüket zárták. Ennél csak egy alkalommal gyűjtöttek be több elsőséget, 1991-ben Perth-ben Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina is két-két számban nyert, Rózsa Norbert pedig egy győzelemmel utazott haza.

Hazánk küldöttsége összesen öt érmet szerzett a dél-koreai viadalon, de a statisztikákba csak a medencés érmeket számolják bele, így Rasovszky Kristóf nyílt vízi 5 kilométeres aranyérmét nem veszik ide. (Pedig számunkra fontos, hiszen ez volt a magyar úszósport első nyílt vízi aranyérme.) De a magyar küldöttség a négy arannyal is az éremtáblázat 3. helyén zárt. Csak az Egyesült Államok és Ausztrália szerzett nálunk több első helyet. Az aranyérmet nyert csapatok közül a magyar az egyetlen, amelyik “csak” aranyat nyert.

A 2019-es kvangdzsui vizes vb magyar aranyérmesei:

Rasovszky Kristóf (5 km-es nyílt vízi úszás) (Balaton Úszó Klub)
Hosszú Katinka (200 méter vegyes, 400 méter vegyes) (Iron Swim Budapest)
Milák Kristóf (200 méter pillangó) (Budapesti Honvéd Sportegyesület) 
Kapás Boglárka (200 méter pillangó) (Újpesti Torna Egylet)

Ami különösen kecsegtető, az az aranyérmek száma, hiszen 1991 óta (Perth) nem fordult elő, hogy ötször is a legfényesebb medált akasszák a magyar úszók nyakába. (Ha kivesszük Rasovszkyt, a négy arany is kiemelkedő eredmény, ilyenre sem volt példa korábban.) Olyan pedig még soha nem történt, hogy négy úszónk is aranyérmet szerezzen. (2013-ban is négy arannyal zártuk a vb-t, de akkor a vízilabdázók szerezték az egyiket.)

Az olimpia kapcsán biztató, hogy Rasovszky a tavalyi Eb után idén is képes volt remek teljesítményre, pedig most már készültek rá. Kapás Boglárka megmutatta, ha minden rendben vele a felkészülés során és nem izgulja túl magát, fantasztikus teljesítményre képes. Milák Kristóf még csak 19 esztendős, de olyan világcsúccsal lett aranyérmes, amelyről azt hitték, talán soha nem döntik meg.

1D576517-BDA0-4A51-8BBB-D3AC3631460DHosszú Katinka teljesítményéről pedig mindent elmond, ő az egyetlen női versenyző a világon, aki két számban zsinórban négyszer nyert vb-t. Legutóbb 2011-ben nyerte más a 200 és a 400 vegyest.

 

 

A medencés úszás éremtáblázata:
                                  arany  ezüst  bronz
Egyesült Államok        14          8            5
Ausztrália                       5          9            5
MAGYARORSZÁG          4          –            –
Oroszország                   3          7            6
Olaszország                   3          2            3
Kína                                3          2            2
Nagy-Britannia            3          1            3
Japán                             2          2            2
Kanada                          2          –            6
Svédország                    1          2            2

m4sport.hu