11 érem glasgow-i rövidpályás úszó Eb-n

Magyarország összesen 11 éremmel zárta a 2019-es rövidpályás úszó Európa-bajnokságot, ezzel pedig az éremtáblázat negyedik helyén végzett.

(forrás: M4 Sport)

Zárásként remek eredménnyel, Késely Ajna 400 gyorson szerzett bronzérmével és a 4×50-es férfi vegyesváltó ezüsétérmével zárta a magyar csapat az Eb-t, amely többek között az 1000. magyar érmet hozta világversenyeken, illetve az összesítésben 20. aranyérmét is megszerző Hosszú Katinka a rövidpályás Eb-k történetének valaha volt legeredményesebb úszója lett.

(forrás: M4 Sport)

Aranyérmet csak Hosszú szerzett, de Jakabos, Késely, Szabó és Lobanovszkij is duplázni tudott az érmek számát tekintve (utóbbi kettő a váltóval együtt).

Képünkön az öt legeredményesebb magyart tüntettük fel (forrás: M4 Sport)

„Természetesen az ember soha nem lehet maximálisan elégedett egy olyan verseny után, ahol harminc-negyven számot rendeznek, és több mint húszfős a csapat. Mi nagyjából olyan tíz éremre számítottunk, de ezt sikerült túlszárnyalnunk, talán a férfi vegyesváltó tagjai sem számítottak az utolsó éremre” – nyilatkozta az MTI-nek a Sós Csaba szövetségi kapitány.

A szakember kiemelte, Hosszú Katinka továbbra is tartja a helyét a világ tetején, a nők közül rajta kívül Jakabos Zsuzsanna, míg a férfiaktól Holló Balázs okozott számára kellemes meglepetést és rajtuk kívül a legfiatalabbak is jól úsztak.

„Sajnos két-három olyan versenyző is van, akiknek sokkal előrébb kellene tartaniuk és komolyan aggódom az olimpiai felkészülésüket illetően” – jegyezte meg nevek nélkül a kapitány.

Arra a felvetésre, hogy több versenyzőnek “nyűgöt” jelent a rövidpályás világesemény, a kapitány elmondta, rendkívül fontosak ezek a viadalok, szükség van az ilyen ütközetekre ahhoz, hogy a versenyzők lássák, érezzék, hogy az edzőik miért csavarják ki őket nap, mint nap, adott esetben miért ismételtetnek meg velük akár tizenötször is egy fordulót vagy egy benyúlást. Sós Csaba leszögezte, az érintettek inkább érzelmileg lehettek fáradtabbak.

A szakember arra is kitért, hogy jövő héten a kaposvári rövidpályás országos bajnoksággal folyatódik a szezon, ezt követően pedig a Győr Openen már nagymedencében úsznak a legjobbak olimpiai A-szintre hajtva, januártól pedig éles lövészettel mennek mindenhová.

m4sport.hu