CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Év Sportolója Gála 2019: kihirdették a kategóriák legjobbjait

evsportoloja

A férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Michelisz Norbert vagy Milák Kristóf, a nőknél Csipes Tamara, Hosszú Katinka vagy Kapás Boglárka lesz az Év Sportolója 2019-ben. Az idei gála sztárvendége a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó, Mark Spitz lesz. A voksoláson 399 sportújságíró adta le szavazatát.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője ismertette az egyes kategóriák jelöltjeit, vagyis kiderült, hogy – természetesen a sorrend megjelölése nélkül – mely három-három jelölt marad versenyben az év férfi és női sportolója, parasportolója, labdarúgója, illetve az év edzője, csapata (külön tekintve a hagyományos csapatsportokat és az egyéni sportágak csapatversenyeit), fogyatékos csapata és fogyatékosokkal foglalkozó edzője kategóriában.

A sajtótájékoztatót a gálának is otthont adó Nemzeti Színházban tartották meg.

Szintén fény derült arra, mely három gól közül kerül majd ki az év magyar gólja, amire nem a sportújságírók, hanem a szurkolók szavazhattak az M4 Sport honlapján – idei újítás, hogy a FIFA Puskás-díjának mintájára a legjobb három között a végső sorrendet már nem a voksolók, hanem egy szakmai testület tagjai állítják fel.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a gála kreatív producere elárulta, 177 fellépő szerepel majd. A műsorban kiemelt szerepet kapnak az 1964-es, tokiói olimpia magyar résztvevői.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, a szervezőbizottság tagja bejelentette, az idei gála sztárvendége a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó, Mark Spitz lesz.

Újdonság az is, hogy – ugyan egyelőre nem a gálán, hanem a hétfői sajtótájékoztatón – díjazták az év e-sportolóját és az év szabadidős sporteseményét is.

„Eltökéltek vagyunk abban, hogy jövőre a többi díjjal együtt, a színpadon adjuk majd át ezeket a díjakat. Nagyon sok jelzést kaptunk, hogy van két olyan terület, amelyet a hagyományos kategóriák nem fednek le, de több százezer embert mozgatnak meg. Ilyen a szabadidős sport, a másik ilyen terület, amelynek az előre törését nem lehet nem észrevenni az az e-sport. Sokan talán bizalmatlanok, furcsának tekintik, de nagyon sokan űzik. Valódi verseny van, valódi sztárok vannak. Valódi légiósok vannak. A mi díjazottunk is olyan lesz, aki ügyessége révén külföldre jutott. Innentől kezdve az e-sport is egy olyan terület, ahol a legjobbakat díjazni fogjuk” – mondta Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke.

Az Év Szabadidős sporteseménye a Budapesti Sportszövetségek Uniója családi sportnapja lett. Az Év E-sportolójának Kiss Tamást aka Vizicsacsit (League of Legends) választották.

A többi kategória győztesét január 16-án, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport – Az Év sportolója gálán hirdetik ki.

HOSSZÚ UTOLÉRHETI EGERSZEGIT
Hosszú Katinkának lehetősége van a hetedik elsősége megszerzésére, amivel utolérheti a rekorder Egerszegi Krisztinát. A férfiaknál Liu Shaolin Sándor megvédheti címét. – hívta fel a figyelmet az MTI.

FÉRFIAK
Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó)
Michelisz Norbert (autóversenyző)
Milák Kristóf (úszó)

NŐK
Csipes Tamara (kajakos)
Hosszú Katinka (úszó)
Kapás Boglárka (úszó)

EDZŐK
Danyi Gábor (Győr, női kézilabda)
Selmeci Attila (Milák Kristóf)
Varga Zsolt (FTC, vízilabda)

CSAPAT (egyéni sportágak csapatversenye)
Férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó (Burján Csaba, Krueger Cole, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Varnyú Alex)
Női kajak négyes (Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra)
Női tenisz páros (Babos Tímea, Kristina Mladenovic)

CSAPAT (hagyományos csapatsportok)
FTC-Telekom Waterpolo (férfi vízilabda)
Győri Audi ETO KC (női kézilabda)
Női jégkorong-válogatott

Labdarúgás
LABDARÚGÁS (férfiak)
Dibusz Dénes (FTC)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Szoboszlai Dominik (Salzburg)

LABDARÚGÁS (nők)
Csiszár Henrietta (Bayer Leverkusen)
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)
Vágó Fanny (St. Pölten, Ferencváros)

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓI
FÉRFIAK
Juhász Szebasztián (speciális olimpikon, tornász)
Kiss Péter Pál (parakajakos)
Mihálovits Tamás (szervátültetett, atléta)

NŐK
Ekler Luca (paraatléta)
Illés Fanni (paraúszó)
Latinovics Lívia (speciális olimpikon, tornász)

FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐK
Pruzsina István (parakajak-kenu)
Szabó Álmos (paraúszás)
Szalma László (paraatlétika)

CSAPAT
Férfi kosárlabda-válogatott (speciális)
Férfi labdarúgó-válogatott (speciális)
Női kerekesszékes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Veres Amarilla)