CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Újjászületett a SOSZ-bál

RTG_6033

Varázslatos környezetben, a Puskás Aréna nagytermében rendezték meg ismét a Sportegyesületek Országos Szövetségének a hagyományos bálját. Maga az esemény nem is a bálteremben kezdődött, hanem a résztvevők ismerkedhettek az új stadionnal, a nagyobb részük még nem is járt benne.

Történt mindez február 27-én, és este hétkor a bál is megkezdődött. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke mondott köszöntőt. Üdvözölték a megjelenteket, a magyar sport színe-javának igen jelentős részét, akik szerte az országban, nem egy legendás egyesületben tevékenykednek a mind nagyobb sportsikerek érdekében. Ha a régi báli hagyományok szerint kinyomtatták volna a résztvevők névsorát, sztár sportvezetők egész sora szerepelne rajta, függetlenül attól, hogy ők sztárnak tekintik-e önmagukat.

RTG_5588A vendégek között láthattuk Kulcsár Krisztiánt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, Kovács Norbertet, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatóját, Szőlössi Györgyöt, a MSÚSZ elnökét, Molnár Zoltánt, a Magyar Edzők Társasága elnökét, Rákossy Balázst a Pénzügyminisztérium államtitkárát, egyben a PVSK társadalmi elnökét, de találkozhattunk Kiss Imrével, Mesterházy Attilával és Vass Károllyal, a SOSZ-tiszteletbeli elnökeivel, de dr. Nagy László, a SOSZ Brüll Alfréd-díjasa és a szövetség első igazgató is jelent volt az eseményen.

A műsor, amelyet Csisztu Zsuzsa sztár-sportújságíró, tévés személyiség vezetett, az idei olimpia jegyében elhozott egy kis japán tradíciót és hangulatot a Taiko Hungary Japándob Egyesület segítségével. A műfaj Japán-szerte népszerű; ma már ötezer körülire tehető a taikoegyüttesek száma. Népszerűségének titka az elementáris hangzása, a látványos mozgásvilága és a show-elemei. A Taiko Hungary Japándob Egyesület története 2012-ben kezdődött maréknyi szereplővel, de hatalmas lelkesedéssel. A több mint kétszáz fellépésük bizonyítja, hogy van érdeklődés a műfaj iránt. Ismerkedhettek a bál résztvevői a tokiói olimpiai játékok programjában először szereplő karate formagyakorlatával, a katával Kovács Dominika karatéka segítségével.

RTG_5636A bált szervező Andonik Reklámügynökség támogató partnere volt a K3S, a Canissi, a BOOM, a Car-Bay és a Gere-Schubert Borászat. Ez nem a reklám helye, hanem az elismerésé.

Az egyik fénypont természetesen azoknak az elismeréseknek az átadása volt, amelyeket 2019 legsikeresebb egyesületeinek a képviselői vehettek át. 2019. év parasport egyesülete a Törekvés Sportegyesület lett.  Emlékeztetőül 2019. év parasport egyesülete a Törekvés Sportegyesület lett.  idézzük fel a világ- és Európa-bajnokságon szerzett 1-6. helyezések alapján kialakult egyesületi rangsort: 1. MTK Budapest 61,35 pont, 2. Budapesti Honvéd Sportegyesület 46,23, 3. Újpesti Torna Egylet 28,5, 4. Graboplast Győr Vizisport Egyesület 26, 5. Iron Swim Budapest 14,25, 6. NKM Szeged Vizisport Egyesület 11,75, 7. Vasas Sport Club 11,25, 8. BEFAG Keszthelyi Erdész LK 9, 9. Ferencvárosi Torna Club 7,09, 10. Csepeli BC 7.

RTG_5798A program gálavacsorával folytatódott, majd értékes sportrelikviákat felvonultató tombolanyereményekkel és Hadda Henrik, Ricky partyzenekara, valamint Gájer Bálint előadásával szórakozhatott a sportos közönség. A kevésbé táncos lábúak közül is a nagy beszélgetések után a legtöbben úgy búcsúztak el egymástól: jövőre, veletek, ugyanitt.

Mert persze jövőre is bált rendez a SOSZ.

 

 

Szabó Tünde köszöntőbeszéde:

“Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Sportvezetők! Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Vendégek!

Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a csodálatos helyszínen, a SOSZ által immár hagyománnyal megrendezésre kerülő Báli eseményén.
Mindig nagy öröm számomra, ha a sport meghatározó vezetőivel, szakembereivel találkozhatunk, hiszen itt van a magyar sport jelene és jövője, mivel ebben a közösségben valósul meg mindazon célunk, amely a Sport Nemzetünk alapjait hordozza.
És ha a jelen időszakot megnézzük, örvendetes tény, hogy a magyar sport az elmúlt évtized egyik leginkább meghatározó korszakát éli.
Hiszen a magyar kormány nemzet stratégiai ágazattá nyilvánította a sport területét, ennek megfelelően a sportági szakszövetségek, egyesületek és műhelyek egyaránt kiszámítható fejlődési pályára állhattak.
És Önöknek aligha kell részletesen bemutatni mindazt, ami az elmúlt időszakban történt, hiszen ha valahol, az egyesületek szintjén egyértelműen érzékelhető, hogy miként nőtt évről évre a támogatás, milyen új, lehetőségek nyíltak meg a sport minden területén, és milyen, 21-dik századnak megfelelő sport létesítményfejlesztés zajlik napjainkban, amellyel sportágaink egy új dimenzióba kerülnek, melynek köszönhetően biztonságos, kiváló körülményeket tudunk biztosítani a sportolóknak, a szakembereinknek és természetesen a sportszerető közönségnek.
És úgy gondolom, mindennek legfőbb haszonélvezői a sportegyesületek, s rajtuk keresztül a magyar élsport, valamint a magyar sport jövőjét jelentő ifjú korosztályok, így a jövő generációja.
Hiszen mindannyian jól tudjuk, hogy a fiatalok sporthoz kötése az egyik legnagyobb kihívás, a mai modern világunkban, amellyel nekünk is szembe kell néznünk, amelyet, tíz esztendővel ezelőtt egészen riasztó statisztikák sora jelzett.
És az elindított programoknak köszönhetően mára már a trendek megfordultak, a megannyi erőfeszítés eredményei egyértelműen látszódnak, hiszen folyamatosan nő a rendszeres testmozgást választók aránya, így az igazolt sportolók száma is.
És egyértelmű, hogy mielőtt fiataljaink megméretnek az első versenyükön, bizony először nekünk kell versengenünk Ő értük, hogy a megannyi időtöltési lehetőség közül a mozgást válasszák.

A sportot, amely a legjobb és legnemesebb eszköz egy fiatal pallérozására, hiszen mind testben, mind lélekben formálja őket, egész életre szólóan, értékrenddel felruházva őket.
És, hogy ezt az első versenyt megnyerjük, abban bizony óriási szerepük van a sportegyesületeknek, hiszen a fiataloknak itt kell megkapniuk azokat a pozitív élményeket, amelyeknek köszönhetően vállalják mindazt, amit a sport követel, ugyanakkor hosszútávon megkapják mindazt, amit a sport kínál cserébe.
Mindez mutatja, milyen óriási felelősség ma egy klubot irányítani és vezetni, egy műhelyben folyó szakmai munkáért felelősséggel dolgozni.
A magyar kormány pedig azzal ismeri el ezt a munkát, hogy minden korábbit felülmúló támogatást biztosít, hiszen így a sportegyesületekben valóban a szakmai munkára tudnak koncentrálni a benne élők és dolgozók.
És mi, mindannyian jól tudjuk, hogy a magyar sport egy csodálatos, semmi máshoz nem hasonlítható világ. Hiszen évszázados hagyományok teszik büszkévé mindazokat, akik benne dolgoznak, és akik érte rajonganak.
És amióta Hajós Alfréd által megszereztük az első olimpiai bajnoki címünket, a kitartás, a szorgalom, a soha-nem-adjuk-fel szemlélet állandó jellemzői a magyar sportnak.
És pont emiatt a fantasztikus versenyzők és elhivatott felkészítőik fanatizmusa összekapcsolódik a sportrajongók szurkolásával – hiszen nincs még egy olyan ország, ahol a szurkolók ilyen mértékben élnének együtt az ország legjobbjaival, bizonyíték erre a győztesek felé áradó szeretet, a hősök mindenek feletti tisztelete.
És míg tíz esztendővel ezelőtt az értékmentés feladata állt a kormányzat előtt, mára már sikerült elérni, hogy az értékeket ne csupán megőrizzük, de elkezdjük újfent gyarapítani.
És bizony ebben kiemelkedő feladatot vállaltak a sportegyesületek, klubok és műhelyek, amelyek tökéletesen összehangolódtak a kormányzat törekvéseivel, a régről ismert elszántsággal, és rendkívüli szaktudással, amellyel újból felívelő pályára állhatott a magyar sport.
És pontosan ezért lehet immár valódi báli hangulat a mai eseményen is, hiszen van mire büszkének lenni, ahol ünnepeljük a Sportegyesületek Országos Szövetségét is, azt a munkát, amelyet Elnök úr és kollégái nap mint nap végeznek, amely elkötelezettséget, ezúton is köszönünk!
Ugyanakkor mi mindannyian jól tudjuk: hogy nem lehet hátradőlni és megelégedni.
Hiszen ez a világ éppen ettől olyan nagyszerű, hogy az újabb és újabb kihívások folyamatosan lázban tartják a benne élőket.
Különösen igaz ez az olimpia évében, hiszen a gyorsabban-magasabbra-erősebben jelmondatot mindannyian magunkénak vallhatjuk.
Éppen ezért, valamennyi klubnak és egyesületnek, a sportolóknak, és szakembereknek, azt kívánom, hogy az idei évben is, érjék el mindazt a célt, amelyet kitűztek maguk elé, amelyhez a magyar Kormány, a jövőben is minden támogatást meg kíván adni.
A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálok, és köszönöm, hogy ma itt lehetünk, és együtt ünnepelhetünk!

Köszönöm szépen!”