Kásler Miklós: A sport támogatása a járványhelyzet idején is fontos

A járványhelyzet okozta nehézségek a sportban is jelentkeztek, de a kormány igyekszik segítséget nyújtani a sport minden területén – közölte éves beszámolójában az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén. Kásler Miklós az MTI szerint elmondta:
“a sport állami támogatása 2010-ben 17,8 milliárd forint volt, 2020-ban viszont az EMMI-fejezeten belül már 127 milliárd forint szerepel erre a célra a tao-támogatások nélkül.”

Számos sportág-fejlesztési program indult el: az állam 16 kiemelt sportágat támogatott 2020-ban az olimpiai évre tekintettel 8,5 milliárd forinttal – mondta a miniszter, hozzátéve: a koronavírus-járvány miatt elmaradt versenyekre, edzőtáborokra odaítélt forrásokból az állam 20 százalékot visszavont.

A FELZÁRKÓZTATÓ SPORTÁGAK TÁMOGATÁSÁRA IDÉN 400 MILLIÓ, MÍG A FELTÖREKVŐ SPORTÁGAK TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMJÁNAK HARMADIK ÜTEMÉRE 125 MILLIÓ FORINTOT KÜLÖNÍTETTEK EL.

Kásler Miklós közölte azt is, hogy elkészültek a különböző sportágak rövid és hosszú távú jövőjét meghatározó ajánlások, és szoros az együttműködés a felsőfokú sporttudományos képzést folytató intézményekkel, elsősorban a Testnevelési Egyetemmel, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetemmel, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, valamint a Magyar Edzők Társaságával.
“A Testnevelési Egyetem nemrég megnyílt Sport-táplálkozástudományi Központja vizsgálja a sportolók által használt étrend-kiegészítőket, továbbá 35-féle anabolikus szteroid, 23-féle stimuláns narkotikum, valamint 9-féle potencianövelő szer kimutatását végzik. “
– közölte. Folytatódik a tehetséges, utánpótlás korú sportolókat 200-féle mozgásformát támogató Hiszek Benned Sport Program: a negyedik ütem 60 nyertes pályázata több mint 300 millió forintban részesül. A kis és közepes sportegyesületek utánpótlás-nevelését támogatandó idén 250 millió forintot kapott 419 sportszervezet, a sportiskolai programra pedig a tárca 2020-ban 290 millió forint támogatást biztosított – olvasható a közleményben.
Kásler Miklós emlékeztetett arra is, hogy a sportakadémiai rendszer kidolgozásáról szóló kormányhatározatok alapján az EMMI 2019 decemberében három sportág – labdarúgás, kézilabda és kosárlabda – 20 államilag elismert sportakadémiájával kötött négy évre szóló együttműködési szerződést. Tíz labdarúgó-akadémia összesen 5 milliárd forintban részesül, hat kézilabda- és négy kosárlabda-akadémia ugyancsak 5-5 milliárd forintot kapott. Mint kiemelte, rendkívüli ütemben zajlik a tanuszodák és iskolai, óvodai tornatermek építése: ez 215 intézményt érint, 2020 nyaráig 73 beruházás fejeződött be.
A kiemelt beruházások közül a miniszter megemlítette a Budapesti Pályafejlesztési Programot, amelynek része például a rákosmenti csarnok vagy Belváros-Lipótváros sportközpontja és tanuszodája is, Gödöllőn pedig uszodaberuházást támogat a kormány – közölte Kásler Miklós.
mti.hu