3 arany- és 3 ezüstérem a gyorskorcsolya-világbajnokságon

A rövidpályás gyorskorcsolyázók 3 arany- és 3 ezüstérmet nyertek a dordrechti világbajnokságon. Egy éve a vírushelyzet miatt elmaradt a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság, most a hollandiai Dordrechtben 3 arany- és 3 ezüstérmet szereztek korcsolyázóink.

A Liu testvérek, Shaoang és Saolin Sándor (FTC) megosztoztak két egyéni táv elsőségén. A fiatalabbik Liu nyerte az 500m-t, 1000m-en bátyja mögött a második helyen ért a célba. Az 1000m-es érmes helyezések azt eredményezték, hogy a Liu testvérek az összetett pontverseny élére álltak, és jöhetett a 3000m-es szuperfinálé. Itt érmeket nem osztanak, pontokat viszont igen, és még részpontokat is, úgyhogy figyelni kellett mindenre és mindenkire. Liu Shaolin a végére olyannyira összekavarodott, hogy elengedte a holland Itzak de Laatot, ha ezt nem teszi, övé az egyéni összetett világbajnoki cím. De így sem volt szomorú, hiszen öccse a 6. helyével az összetett világbajnoki cím birtokosa lett.

A nap végén a férfiváltó a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba összeállításban vette fel a versenyt a holland, az orosz és az olasz váltóval. Először az olaszok csúsztak ki, majd Burján Csaba következett. Így már csak a 3. helyért futottak tovább a fiúk. A végén derült ki, hogy a hollandok mögött második oroszokat kizárták, így a férfiváltó az ezüstérmet szerezte meg.

A női staféta (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka) a B-döntőben a második lett, ez összesítésben a hatodik helyet jelenti. A hölgyek egyéni számaiban Jászapáti Petra 1000 és 1500m-en is B döntős volt.

Bánhidi Ákos vezetőedző, csapatvezető értékelte a magyar csapat eredményeit. „Nehéz lenne kiválasztani a legkedvesebb érmet. Természetesen minden világbajnoki cím nagy boldogság. Szívet melengető, hogy Liu Shaoang szerdai állapotából három nappal később gondolatvezérléssel világbajnok lett 500 méteren. Ahogy az is, hogy Liu Shaolin Sándor megnyeri az 1000 métert egy nappal azután, hogy érmet veszített el 500-on egy esés miatt” – értékelte az MTI-nek a három-három magyar arany- és ezüstéremmel zárult vb-t a vezetőedző.

Bánhidi Ákos a nők kapcsán is sok okot látott a bizakodásra: egyrészt Jászapáti Petra B döntős második helyét említette 1000 méteren, másrészt a mindössze 16 éves Somodi Maja futását a női váltók kisdöntőjében.

„Összetett oka van, amely fejben, technikában és felszerelésben keresendő, ebben a sorrendben” – mondta Bánhidi arról, hogy a januári Európa-bajnoki döntő után a vb-döntőben is elesett Burján Csaba a végül ezüstérmes váltó tagjaként. „Két esés egymás utáni döntőkben minden sportolóban nyomot hagy, sok beszélgetésre lesz szükség vele”.

Liu Shaolin Sándor pedig az összetett elsőségért rendezett 3000 méteres szuperdöntőben számolta el eggyel a hátralévő körök számát, igaz a magyar győzelmet nem fenyegette veszély, de így esélye sem volt öccsét megelőzni. Ezzel kapcsolatban Bánhidi megjegyezte, „a legjobb családban is előfordulhat ilyen hiba”, mert ilyenkor a versenyző már nem hall, főleg nem a maszkban lévő edzőket.

„A hibákból többet lehet tanulni, ez pedig kiváltképpen fontos az olimpia előtti évben. Ahogy a sikeres szereplés is azért volt fontos, hogy erőt adjon az egész csapatnak, mert rendkívül kemény év előtt áll az olimpiai kvalifikációval és a pekingi téli játékokkal” – mondta Bánhidi Ákos.

A világbajnokságtól a koreai, kínai és japán válogatott távolmaradt.

Rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság magyar eredményei:

Férfiak:
500m: 1. Liu Shaoang,… 4. Liu Shaolin Sándor
1000m: 1. Liu Shaolin Sándor, 2. Liu Shaoang
1500m: 4. Liu Shaolin Sándor,… 7. Liu Shaoang
3000m szuper döntő: 3. Liu Shaolin Sándor,… 6. Liu Shaoang
5000m váltó: 2. Magyarország (John-Henry Krueger, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Varnyú Alex)

Nők:
500m: 12. Kónya Zsófia, 13. Jászapáti Petra
1000m: 7. Jászapáti Petra,… 26. Kónya Zsófia
1500m 11. Jászapáti Petra,… Kónya Zsófiát kizárták
3000m váltó: 6. Magyarország (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei Német Rebeka, Somodi Maja)